Een gesprek met Jan Moeyaert,
curator groepsexpo Oooh bij Stichting Ijsberg
Via een open call zochten Kunstwerkt, Netwerk Aalst, Stichting Ijsberg (Damme) en Z33 (Hasselt) naar de verwondering van beeldende kunstenaars. Bij Stichting Ijsberg zie je een eerste luik van de expo. Andere tentoonstellingen volgen in Z33 en Netwerk Aalst.
Het werk van 66 kunstenaars bij Stichting Ijsberg ontlokte KUNSTPOORT vele Ooh’s. Stichting Ijsberg gelokaliseerd in een sfeervol oud schoolgebouw, blijkt het ideale decor voor een ontmoeting met verstilde, wondere kunst. De keuze van de werken en de opstelling laten vermoeden dat iemand met veel ervaring aan het werk was. Jan Moeyaert, kreeg dit huzarenstukje voor elkaar. Hoe ging hij te werk? Jan Moeyaert beantwoordde onze vragen.
KUNSTPOORT Met drie curatoren een selectie uitvoeren is zeker geen evidentie. Ongetwijfeld had ieder van jullie een eigen invalshoek. Wat was die van jou? Deed het geval zich voor dat een collega een optie had op eenzelfde werk? Hoe los je dat op?
Jan Moeyaert Digitaal selecteren houdt verrassingen in. Persoonlijk hou ik meer van de klassieke manier. Het reëel contact met de kunstenaar en het ervaren van de patine van een kunstwerk is niet te vergelijken met een online waarneming. In een 1ste ronde gaven de drie curatoren de werken een quotering van 5 tot 1. De 2 en 1 quoteringen vielen weg. De 2de ronde was beslissend voor mijn einddoel: het publiek in een bad van verwondering onderdompelen. Mijn invalshoek: verbinding, vertraging leverde een selectie van 66 werken op. We hadden een gezamenlijke keuze van 3 tot 4 werken. Uiteindelijk vormde enkel één werk -U bevindt zich hier- van Jac. Splinter een probleem. Gelukkig wilde de kunstenaar speciaal voor de expo bij Stichting Ijsberg 1 losstaand werk aan zijn reeks van 5 toevoegen.
KUNSTPOORT Koos je werk in functie van de ruimte? Had je op voorhand een idee over de presentatie of opstelling? Of kwam dat pas later, na de keuzes?
Jan Moeyaert Met de ruimte hield ik bij de keuze aanvankelijk geen rekening. Ik selecteer vanuit een buikgevoel, wat mij aanspreekt. Aan de opbouw zelf werkte ik in mijn eentje 1 week. Er kwam wat schuif- en puzzelwerk aan te pas. Dat doe ik ontzettend graag. Het is een soort finale, een mooi moment.
KUNSTPOORT Het thema is verwondering, een breed thema. Is niet iedereen, kunstenaar of niet, constant verwonderd over van alles en nog wat? De inzendingen waren ongetwijfeld divers. Hoe maak je daar een geheel van?
Jan Moeyaert Iedere kunstenaar brengt een eigen verhaal. Daarom maakten we een muur met de quotes van de kunstenaars. Elke kunstenaar is een deel van het geheel. Oooh brengt al die verhalen samen. Oooh verrast het publiek door deze verbinding en opstelling meter per meter.
KUNSTPOORT Had de kunstenaar inspraak in de presentatie of stelden kunstenaars hun eisen?
Jan Moeyaert Wat de enscenering betreft ben ik nogal eigenzinnig. De kunstenaar krijgt geen inspraak. Ik heb 25 jaar ervaring, een zekere feeling ontwikkeld en ben overtuigd van mijn kunnen. Als een kunstenaar zich echt negatief opstelt tegenover de presentatie doe ik niets tegen zijn wil in.
KUNSTPOORT Heb je kunstenaars ontdekt waar je eventueel in de toekomst wil mee samenwerken? Komt er een feedback moment?
Jan Moeyaert Het is mogelijk dat ik met sommige kunstenaars verder werk. Ik gebruik liever het woord gesprek dan feedback. Graag wil ik met een gesprek bepaalde ‘mankementen’ aanduiden. Soms komt een amateurkunstenaar (een beladen en weinig flatteuze benaming) te weinig overtuigend of professioneel over. Het totale plaatje moet kloppen. De presentatie, fotografie van de werken, publicaties zijn van cruciaal belang. Een kunstenaar moet daarin ambitieus zijn.
KUNSTPOORT
Was je verwonderd over bepaalde deelnames?
Jan Moeyaert Niet echt.
Sommige kunstenaars onderschatten zich, bij andere is het andersom. Bepaalde werken hadden wel potentieel maar waren nog niet rijp genoeg. Ik heb vooral heel veel respect voor alle kunstenaars.
KUNSTPOORT Kan je ons wat meer vertellen over Stichting Ijsberg? Welk publiek wil je bereiken? Welke kunstenaars in het daglicht stellen? Welke activiteiten breng je?
Jan Moeyaert Ijsberg is een vzw ontstaan in 2007. In het verleden organiseerden we onder meer het Kunstenfestival WATOU. Watou startte met een 6000 tal bezoekers en bereikte de laatste jaren een saturatie met een 25000 tot 30000 kijkers. Nu willen we tijd nemen voor vertraging, verdieping. Mijn interesse gaat vooral uit naar sculpturen en installaties maar de aandacht voor schilderkunst gaat in stijgende lijn. Een sculptuur is soms overweldigend, een schilderij straalt vaak meer intimiteit uit. Die brengen me rust. Met Oooh! proberen we een nieuw publiek aan te boren.
Gelezen op de site https://www.stichtingijsberg.be/
Stichting IJsberg is een werkplaats en een presentatieplatform, die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert. Door boeken en beeldenmakers zijn wij gepassioneerd. Wij leggen de nadruk op discipline-overschrijdende beleving, en willen waar en hoe dan ook altijd verhalen vertellen. Dat doen we door het organiseren van exclusieve programma’s rond schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars.
Oooh toont werk van
Philippe Badert, Ria Baetens, Dóra Benyó, Iwert Bernakiewicz, Andronikos Boulougouris, Tine Brandon, Pia Cabuy, Peter Chinitor – Zazourian, Ellen Claes, Het Salami Collectief, Sylvie Crutelle, Wim De Bie, Anneleen De Causmaecker, Jente De Graef, Xavier De Graeve, Jo De Kepper, Karen De Ketelaere, Amelie De Keyser, Maarten De Naeyer, Sarah De Schepper, Katoo De Vuyst , Matthias De Wolf, Babette Degraeve, Ria Delaere, Jan Deleersnijder, Judith Duchene, Pieter Duyck, Hein Eberson, Michiel Eeckhaut, Carla Emmink, Exter, Sepideh Farvardin, Helen Anna Flanagan, Milan Gillard, Judith Herman, Lien Impens, Kinga Jaczewska, Alexia Janssens, Bela Juttner, Naomi Kerkhove, Simen K. Lambrecht, Marleen Lamote, Rian Lemaire Smulders, Trui Lemaitre & Luc Vandromme, Patrick Lemineur, Eva Lynen, Kristof Malfait, Johanna Martens, Sofie Martens, Joachim Michem, Jo Michiels, Lut Michiels, Linda Molleman, Christine Morren, Dennis Muñoz Espadiña, Eva Nauwelaerts, Jonas Nelissen, Lily Neys, Annick Nölle, Karen Oger, sabine oosterlynck, Birgit Pardun, Ineke Paulissen , Maryna Polishchuk, Nelleke Ponsteen, Charel Pycke, Filip Roels, Lobke Rondelez, Edith Ronse, Koosje Schmeddes, Filip Schrooyen, Paulius Sliaupa, Guy Smet, Ine Smet, Karolien Soete, Rina Sourbron, Jac. Splinter, Gurt Swanenberg, Mark Swysen, Irja Syvertsen, Eline ’t Sant, Tim Trenson, Frederik Vaes, Isabelle Van Brussel, Karolien Van de Put, Lien Van de Velde, Bart Van Der Schueren, Oscar Van Geertruyden, Nancy Van Hove, Olivia Van Impe, Adriaan Van Leuven, Luc Van Wanzeele, Janine Vandebosch, Ann Vandenbergh, Eddy Vandereyken, Lukas Vanderstichele, Anne Verbeure, Marie Verdurmen, Inge Vermeiren, Ilse Verschaeve, Chris Vostes, Christel Weyts, Thomas Willemen, Katrien Windey, Sabina Wörner, Indra Wouters
INFO Oooh
www.oooh.be
https://www.facebook.com/events/1194558850897276/?event_time_id=1196877350665426
Stichting IJsberg – curator Jan Moeyaert
https://www.stichtingijsberg.be/
Burgstraat 5
8978 Damme
10 juli – 20 september 2020
Z33 in Hasselt – curator Annelies Thoelen
Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur
https://www.z33.be/
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt
29 augustus – 8 november 2020
Netwerk Aalst
curator Charlotte Geeraert en Pieternel Vermoortel
https://netwerkaalst.be/nl
Houtkaai 15
9300 Aalst
3 oktober – 6 december 2020
Kunstwerkt
tekst Kathleen Ramboer
fotografie Eric Rottée en Kathleen Ramboer
foto – U bevindt zich hier- van Jac. Splinter – BEELD I Kunstwerkt