INSIDE/OUT in dialoog met het werk van ‘Van Eyck’

Voor wie de grote Van Eyck tentoonstelling in het MSK vanwege covid-19 mankeerde, biedt Gent tal van alternatieven. Het hedendaags project INSIDE:OUT is er één van. Het Kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem Gent vormt vanwege zijn geschiedenis de uitgelezen locatie voor dit Van Eyck evenement. Het ‘Wit Kasteel’, voorloper van het huidige neoclassicistische kasteel, vermeldt de geschiedschrijving in de 15de eeuw als zetel van de heerlijkheid van de familie Borluut. Joos Vijd en Elizabeth Borluut, telg van het geslacht Borluut, zijn de genereuze opdrachtgevers van het altaarstuk ‘De aanbidding van Het Lam Gods’.
De drie curatoren, Free Pectoor, Brantt en Elke Desutter stelden een kunstenparcours samen met talrijke verwijzingen naar het oeuvre van Van Eyck, soms duidelijk, vaak verborgen. Aan het publiek om die links te ontdekken niet alleen INSIDE het feeërieke kasteel maar ook OUTSIDE in het prachtige park.
Graag citeer ik hier Els Wuyts die de expo opende: Van de bolle spiegel in het werk van Van Eyck, de kroonluchters in het kasteel naar de vaak nieuwe installaties en het ruimtelijk werk in deze tentoonstelling.

De bezoeker ontvangt een handig plannetje en een begeleidende tekst met interessante info.
Geniet even mee van enkele werken. Ze spreken voor zich.
Laat het niet bij deze werken blijven, de andere zullen je zonder twijfel ook betoveren en aanspreken in hun diversiteit, uiteenlopende disciplines en originaliteit.

Line Boogaerts ‘Lichtbreking’

Line Boogaerts tekent live sierlijke planten op de vensters. Ze schrikt er niet voor terug die te vermengen met decoratieve elementen van het kasteel.

Brantt ‘Geometric Reversal’

Brantt liet zich inspireren door één paneel van ‘De aanbidding van Het Lam Gods’. Brantt beheerst een architecturale vormentaal. Voor zijn constructie inspireerde de kunstenaar zich op de specifieke contour van een paneel en de vorm van het daarop geschilderde orgel.

Zeli Bauwens ‘If Van Eyck was a gardener’

Multidisciplinair kunstenaar Zeli Bauwens creëerde voor INSIDE/OUT 12 ondiepe vijvers. De contouren van de uitgelijnde waterpartijen refereren naar de panelen van Het Lam Gods. Een kijktip: het statige Borluut kasteel spiegelt zich vol verve in het ondiepe water.

Free Pectoor ‘The lamb finally Stopped Bleeding’

Het moet niet altijd bloedernstig zijn. Dit voor mij ludieke werk van Free Pectoor charmeert door zijn eenvoud en laat de kijker eventjes glimlachen. De installatie ‘The lamb finally Stopped Bleeding’ sleept je mee in de conceptuele wereld van een veelzijdig beeldend kunstenaar. Het sympathieke, eenvoudige werk kan je ook leiden tot meer ernst en vraagt om reflectie.

Thanh Long Lam ‘The elegant Lamscape’

De kunstenaar Thanh Long Lam gekend van zijn stemmige zwart/wit/grijze oeuvre verrast hier met een kleurrijk triptiek geschilderd in olieverf. De buitenpanelen in grijstinten verwijzen naar de vroegere grisailles. De kunstenaar vouwt met plezier de triptiek voor je open en laat je genieten van zijn groenen en blauwen, in harmonie met de landschapspark.

 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Zeli Bauwens, Nel Bonte, Line Boogaerts, Alexander Bossuyt, Brantt, Eddy De Buf, Ivan De Coen, Elke Desutter, Sien Godderis, Thomas Jacques, Thanh Long Lam, Vicky Lema, Steven Messiaen, Free Pectoor, Gert Scheerlinck, Geerke Sticker, Annelies van Camp, Nele Van Canneyt, Thijs Van der Linden, Alice Vanderschoot, Jill Vandorpe, Simon Vanheukelom, Nicolas Van Parys en Jonas Vansteenkiste.

LOCATIE

Borluutpark & Kasteel Borluut
Kleine Gentstraat 46
9051 Sint-Denijs-Westrem

TENTOONSTELLING

zaterdag 25 en zondag 26 juli 2020
vrijdag 31 juli, zaterdag 1 en zondag 2 augustus 2020,
telkens van 10u.00 tot 18u.00

De  COVID19-maatregelingen van de overheid worden opgevolgd. Het gedeelte van de tentoonstelling binnen Kasteel Borluut is met maximum 25 personen tegelijkertijd te bezoeken, vandaar dat wij vragen op voorhand een ticket online te reserveren via Eventbrite voor de gewenste data en tijdstip.

Mondmaskers zijn verplicht. Denk aan de social distancing en hou 1,5m. afstand in acht. Gelieve enkel de tentoonstelling te bezoeken indien u geen COVID19-symptomen vertoont.

Rechtstreeks reserveren kan via: https://www.eventbrite.com/e/insideout-tickets-103689598380 ofwel via icoon ‘RESERVATIE E-TICKETS’ op website: http://www.insideout2020.be

meer info:
https://www.facebook.com/events/639792583450223/

 

tekst en fotografie Kathleen Ramboer

 

 

 

 

Plaats een reactie