smART to SiNG: Vanuit de coulissen, dare to sing

DSCF1365

Vuurwerk

Na een traject van workshops  is het eindelijk zover. 90 Mannen en vrouwen zullen voor een publiek staan en zingen. Iets wat voor de meesten van hen zes maanden geleden onvoorstelbaar was. Nu is er geen weg terug. Het is een vuurwerk van liedjes zoals op een nationale feestdag.

bijsturen

Adrenaline

De adrenaline is duidelijk voelbaar wanneer de koorleden  om 17 uur verzamelen. Rita, Steven, Jean, Ann en de anderen zijn er al. Niemand heeft gedurende het traject afgehaakt. De laatste repetitie is niet perfect. Nathalie moet de situatie een beetje bijsturen. Ze benadrukt dat het boek met de teksten niet gebruikt mag worden gedurende het concert met Belle Perez. Stilte.

De Informatie verspreidt zich als een lopend vuurtje. Ze komt aan, ze is er.

Belle flatten 2

 

Belle Perez

Ze is er, de vedette van de avond. Begeleid door haar manager en haar chauffeur betreedt ze de zaal. Dit doet ze heel rustig, ze is zich bewust wie ze is maar maakt er geen theater van. Bij de soundcheck weet ze hoe ze het geluid wil afstemmen. Ze laat ook de retour-speaker verplaatsen. Nee, ze laat niets aan het toeval over. Kennis van het vak!

repetitie reworked

Repetitie

De repetitie is wel nodig om de zenuwen te kalmeren en de laatste schoonheidsfoutjes weg te werken. De repetitie wordt ook op Belle afgestemd. Het gaat vlot, samen met het koor. Ze weet ook met een paar woorden het koor vertrouwen te geven. Ze probeert het communicatieniveau in evenwicht te brengen. “We zijn allemaal gelijk, we willen samen voor een mooie avond zorgen”. “Dare to sing” zegt ze. Inderdaad. Dit met de portie spanning die erbij hoort.

Sommige zangers moeten op een andere plaats gaan staan. Hier gaat het niet alleen om de hoogte van de stem maar ook, en vooral nu, om het visuele aspect. Je kan een kleine persoon niet in de groep laten verdwijnen. Iedereen is even belangrijk. Allemaal dragen ze een witte broek, bloezen en hemden zijn kleurrijker.

voorstelling 2

 

De voorstelling

De zaal zit vol, nee overvol. Het koor begint. Belle wacht geduldig. Het klinkt goed.

Dan komt ze op. De temperatuur gaat plots omhoog. Het is Spaans op zijn best. Belle weet heel goed het publiek aan het dansen te krijgen. Dit is niet ongevaarlijk aangezien iedereen een zitplaats heeft. Dansen naast een zetel is namelijk niet gemakkelijk.

Tussen de liedjes door spreekt Belle Perez over haar nieuw Album, Agua y fuego. Vuur en water, zoiets. Vuur is het, water moet iedereen daarna drinken. Het publiek zingt soms mee. Het koor zingt en danst vooral mee. Vergeet het idee van een koor dat klassieke muziek brengt en stijf op het podium staat, die zangers en zangeressen hebben geen keuze. Maar hier wordt er bewogen op een Zuiderse manier, zoals het bij Spaanse liedjes hoort.

Op het einde wordt een staande ovatie gecombineerd met een luidkeels applaus. Een geslaagde avond. Een unieke kans voor de deelnemers aan smART to SiNG.

DSCF3255

Tekst en Foto’s Eric Rottée
Eind redactie Ivan Bernage

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s