La brigade des tubes: comme un avion sans ailes

 

DSCF1131 first image final

 

DSCF3060 reworked“Bonsoir Mesdames, bonsoir Messieurs”

“Ce soir nous allons vous emmener en voyage… pour nous accompagner nous avons quelqu’un qui va s’occuper de votre bien-être et de votre sécurité… voici Barbara!” De verschijning van Barbara geeft een idee van hoe ze ons op ons gemak zal stellen gedurende de avond maar op vlak van de veiligheid worden wij door twijfels overspoeld. Er zijn twee mogelijke risico’s: plezier en drank. Het laatste dankzij de democratische prijzen aan de bar maar dat risico kunnen we controleren. Het eerste is wat moeilijker.

 

Vanavond wordt er in LLa-Percute-des-Cuivresille (F) gevochten. Twee fanfares zullen tegenover elkaar staan. Met 1 blik op de kledij van de muzikanten weten we onmiddellijk dat ze niet de Fanfare van het lokale dorp zijn tenzij het een dorp is van gekken. Sommigen zijn aangekleed zoals in de films over het leven na het vergaan van de wereld. Dus La brigade des tubes tegen  L’ Amfifanfare in “La percute des cuivres”.DSCF1151 reworked final

 

 

 

 

 

 

DSCF1189 reworked finalDe ruimte is groot in “Le Gymnase” in Lille. Het lijkt op een sportzaal (de naam gymnase verwijst naar gymnastiek). De zaal zit vol. Bij de aanvang om 18 uur bestaat het publiek uit mensen van alle leeftijden met DSCF3096 reworkedeen iets groter aandeel van families met jonge kinderen. In de loop van de avond verdwijnen de families met hun kinderwagen en de jongeren staan in de rij  voor de ingang waar ze door Barbara gecontroleerd worden.
DSCF1193 reworked final

De ingang is gratis, je krijgt een ticket dat je, wanneer je de zaal verlaat, teruggeeft. De bedoeling is het  aantal toeschouwers  te beperken vanwege de veiligheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Iedereen is dus welkom
.

 

 

De prijzen voorDSCF1261 reworked de drank zijn ook laag. 1Euro voor een bio appelsap. Je voelt een sociaal engagement van La BrigadeEen groep gehandicapte kinderen krijgt een bijzondere plaats, beschermd, zodat ze de fanfare goed kunnen zien. Barbara heeft animatie voorzien tussen de voorstellingen van de fanfares zoals volleybal met strandballen. Het publiek neemt deel zonder zich veel vragen te stellen.

 

 

DSCF1213 reworked final

L’ Amfifanfare neemt de strijd serieus. Ze doen een Haka zoals het  hoort volgens de  traditie van de rugby. L’ Amfifanfare heeft wel een klein voordeel: de bezetting is beperkt dus kunnen ze met zijn allen op het podium. Ze vragen aan het publiek om naar voren te schuiven, waar ook de muzikanten van La Brigade dansen.
La Brigade heeft het een pak moeilijker.
Het podium is te klein dus ze infiltreren in het publiek. Ze
vliegen zowaDSCF3051 reworked finalar rond. Zo voelen ze zich op zijn best.

 

 

 

 

 

De twee fanfares zijn wat we kunnen noemen de nieuwe fanfares. In het artikel, zie link, is het heel goed uitgelegd. Alles wat hier geschreven staat past bij de twee fanfares.

http://www.cesep.be/index.php/73-publications/analyses/politiques-publiques/428-une-musique-douverture

new fanfare final

La Brigade is gesticht in 2003 in Lille. La Brigade past heel goed bij deze beschrijving. Zie website http://www.labrigadedestubes.com/presentation/

L’ Amfifanfare heeft wel een kleiner repertoire en ook het aantal muzikanten is beperkter dan dat van la Brigade. Bij la Brigade is iedereen welkom en leeft de muziek. Maar pas op! Beide fanfares spelen op een hoog niveau:

http://www.labrigadedestubes.com/video-compil-2013/

http://www.amfifanfare.fr/medias/videos/

Doel van de avond is eigenlijk iedereen aan het bewegen te brengen. Met deze muziek is het moeilijk hieraan te weerstaan.

We vertrekken voor het eind van de strijd. Het plezier heeft gewonnen.

DSCF3064

Tekst en foto’s: Eric Rottée

Eind redactie: Ivan Bernage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s