WAK-Fameus, Artisj: wie heeft gezegd dat de jeugd niet deugt?

third test first image

Op weg naar Fabriek Noord voelen we ons een beetje zoals bezoekers van de grot van Lascaux. De sfeer in de omgeving is erg uitgesproken met een druk pratend publiek dat erg divers is. Het is warm. Vincent, de organisator van de tentoonstelling, vertelt ons dat ze lang gezocht hebben. Het is een voorstel van Fameus. Het doel van Fabriek Noord is het ter beschikking stellen van lokalen aan de bewoners van de wijk. Lokalen  waar kunst en cultuur, in dit geval multicultureel, kunnen geuit worden. De artiesten houden van de industriële omgeving.

Fabriek Noord, een industriële grootte.

Een klein portaaltje leidt ons naar de doorgang. Aan de muur hangen schilderijen die onze aandacht trekken. Dit publiek is sterk contrasterend met de mensen die we juist ontmoet hebben, vooral wat betreft kledijDSCF9808. Hoe verder we gaan hoe meer het licht verblindend wordt, verstoord door een wolk van rook die verspreid wordt vanaf de grond.

We banen ons een weg door de menigte. Om de werken te ontdekken moeten we stijgen of dalen. Een dj-set begeleidt deze wandeling. In de National Geographic van januari 2015 gaan wetenschappers ervan uit dat de rotsschilderingen van Chauvet verschillende bewegingen en sferen creëren die het licht volgen en die bewust zo werden aangebracht om een show te laten ontstaan. Dit zelfde gevoel ervaren we in Fabriek Noord.  De schilderijen, foto’s in puzzelvorm, lichtgevende werken, films en muziek zorgen voor deze fantastische show.

Vincent, François, Paul en de anderen.

DSCF9815 reworkedHet verhaal van de tentoonstelling is dat van Vincent. Als ex-student reclame en illustratie en als kunst- en artiestenliefhebber heeft hij zich afgevraagd hoe artiesten bekender te maken bij het grote publiek. Deze vraag was het begin van zijn verhaal. Vervolgens heeft hij met Anchieta, een vriend, hulp gezocht bij Fameus en ze overtuigd om hen te ondersteunen. Fameus is de overkoepelende organisatie voor amateurkunsten in Antwerpen. De artiesten de kans geven om hun eerste tentoonstelling te geven was zijn bedoeling. Dit zowel voor de gepassioneerde onder hen en dit graag willen, als voor hen die nog onvoldoende rijp zijn. De goesting is bepalend. Dit is nog maar het begin van Vincent’s idee, want hij studeert momenteel kunst- en cultuurbemiddeling en hij creëert Kauwgurk samen met Anchieta.

Vincent’s idee wordt geaccepteerd en ondersteund door Fameus. Nu moet er aan het werk gegaan worden: kandidaten en publiek vinden. Alle netwerken worden gebruikt, zowel dat van Vincent als dat van Fameus. Maar vooral Facebook zorgt voor de contacten. De kandidaten worden gekozen. Het wordt een mix van enthousiasme, originaliteit en diversiteit. Het publiek mag zeker ook niet vergeten worden. Dus alle kanalen die voor contact met het potentiële publiek kunnen zorgen worden gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld Facebook, flyers, vernissages. Als we kijken naar de menigte in de Fabriek, bleek dit een succesvolle aanpak.

 

 L’art, rien que l’art.

In het geroezemoes van de vernissage zijn er gepassioneerde jongeren en barbaren(zoals Alessandro Baricco het beschrijft in de Barbaren, 2014). De barbaren zijn zij die rond surfen op evenementen en tegelijkertijd een wereld opbouwen, de kinderen van Facebook. De artiesten, zijn zij die dieper ingaan op hun wereld alsof het de enige is die bestaat. Deze twee zijn geen antagonisten, ze voeden elkaar op een wederzijdse manier. Hier vindt men geen Chinese muur.

 

kunstenaars new version

 

Ian schildert. Alle schilderijen in de doorgang zijn van hem. Het is zijn eindwerk van het zesde jaar op SiSA. Hij heeft geen andere studies gepland aangezien hij wil schilderen, schilderen en schilderen gedurende de komende 6 weken.

Kirkland tekent, en dit wanneer hij geen filosofie studeert. Hij is samen met zijn broer gekomen die getracht heeft om artiest te worden maar hij ontdekte dat hij niet dezelfde kracht had als zijn broer. Kirkland schrijft en zoekt. Een werk is in zijn geheel gemaakt en in één enkele lijn zonder het potlood van het blad op te heffen.

Detlef volgt een master in de vrije kunsten in Gent. Dit in twee jaar om meer tijd te hebben in de nabije toekomst als kunstenaar. Hij maakt vooral installaties met alle mogelijke technieken. Om de clash tussen het bewuste en het onbewuste te laten plaatsvinden, speelt Detlef met de ruimte. Die bepaalt het begin van elk creatief proces. Geen concreet idee of voorontwerp, los van het basismateriaal en met inbreng van wat in zijn leven gebeurt of van de interesse van het moment. Zonder een grens te trekken.

Ziehier het resultaat van de tentoonstelling. Aan u, als lezer, om het te beoordelen.

werken eerste poging

Ziet u elementen die op elkaar lijken? Neen, dan is het opzet van Kaugwurk, het initiatief van Vincent en Anchieta, gelukt. Toch ziet Vincent dat alle artiesten verbonden zijn met de wereld rondom hen.

The Courtier and The Heretic (Mattew Stewart, 2014)

In de wereld van Spinoza, de ketter, is alles wat gebeurt noodzakelijk. In dit initiatief zit een noodzaak, die van de artiest die de nood heeft om te creëren en te tonen, het individuele initiatief van Vincent en Anchieta met Kauwgurk en die van de instelling Fameus. De mensen vermeld in deze blog zijn gemiddeld 20 jaar oud: Wie heeft gezegd dat de jeugd niets waard is?

Meer informatie kan u vinden bij Kauwgurk op Facebook en Fameus (website en Facebook)

Tekst en Foto’s Eric Rottée
Redactie Ivan Bernage

DSCF1269 reworked

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s