Algemeen nut
“Lief publiek, we hebben een boodschap van algemeen nut. Jullie mogen jullie oortjes opzetten, maar alsjeblieft niet fotograferen…”
Gedurende de avond zal de presentator deze zinnen meermaals uitspreken. Het is midden december, op dit moment is een Boodschap van algemeen nut zeker welkom in België. Een vergeten concept.
Nadat wij deze woorden drie of vier keer gehoord hebben, komt langzaam het besef dat de Dansvitrine de boodschap van algemeen nut in feite zelf vertegenwoordigt.
De Dansvitrine
We zitten heel comfortabel in een moderne “theaterzaal”, die van STUK in Leuven. Het is de derde editie, er zijn nog twee edities gepland in 2019.
Kijk naar onze “making of” reportage: De grote Belgische Dansvitrine- STUK Leuven voor meer info over Dansvitrine.
Voor deze blog gebruiken wij een interview met Christine Soenens en Eric Steyaert als rode draad. Het interview gebeurde tussen de twee voorstellingen in op zaterdag 15 december 2018.
Zoeken en leren
Christine en Eric: “Onze dans gaat over zoeken. Zoeken naar de andere, wie ben jij, wat beteken jij, hoe ver of hoe dicht zit jij bij mij? In essentie twee personages, een man en een vrouw, die elkaar screenen, die een röntgenfoto nemen van de andere, die elkaars innerlijke persoon willen kennen. Een zoektocht, wat betekent de andere, wat zou hij of zij kunnen betekenen voor mij of de andere?”
Hazel Lam schijnt ook haar weg te zoeken. Met het getouw in elkaar verweven probeert ze zichzelf te bevrijden. Ze klimt naar boven, ze trekt en duwt het getouw.
Karolien Heyndrickx: “Dansen is voor mij reizen, doorheen mijn eigen lichaam, soms met anderen, soms alleen met mezelf. Het is een kans om op te merken wat mijn lichaam en geest beweegt, letterlijk en figuurlijk en dat in zijn meest pure vorm te beluisteren en te laten zien.” (extract uit de Dansvitrine website).
Hardwerken en de coach
Christine en Eric namen in augustus deel aan de Out of the Toolbox workshops, georganiseerd door Danspunt. Zie https://kunstpoort.com/2018/09/23/danspunt-out-of-the-toolbox-pina-zie-jij-hoe-de-mensen-zo-ver-kunnen-gaan/
Melanie Lomoff organiseerde elke late namiddag een “Free Studio”. Christine en Eric hebben hun project aan haar voorgesteld.
“Melanie was heel belangrijk voor ons. Ze gaf een impuls. Ze heeft ons gestimuleerd om als stel verder te werken, in het bijzonder de scène met de toenadering van de hoofden. Het was een cadeau, in het kader van de Dansvitrine, om een coach als Lisi Esteras te krijgen. De coach heeft een overzicht. In het algemeen neigen we naar een minimalistische benadering en de coaches reageerden sceptisch. Ze merkten op dat wij toch met een publiek werken in een theater. Het idee van de dans is langzaam gegroeid, organisch. We hebben heel lang gewerkt om een 10-15 minuten durende voorstelling te kunnen opzetten”.
In de videoreportage zegt Maxime Membrive dat de dansers de hele voormiddag op twee bewegingen hebben geoefend. Het is hard werken.
De voorstelling
Een solo met een muzikant, een solo met knikkers, een solo met houtblokken, een duo met twee stoelen, een zevental dansers met GSM, een achttal met een paardenstaart, een elftal met een kostuum metamorfose, een volledig ingepakt lichaam… wat voor een Dansvitrine, dit is een wonderlijke “vitrine de Luxe”.
Strakke bewegingen in een web van een plastic touw, repetitieve stappen, twee hoofden die heel traag naar elkaar “toenaderen”, gestileerd typen op een toetsenbord, dansers zitten in en dansen met het publiek, een vallen en opstaan in een zwart kleed, een gezicht dat de hele tijd bedekt wordt door “bruisend” haar, de Laban taal in haar diversiteit… veroorzaken veel verschillende emoties.
De kijker voelt een maatschappelijk engagement in de verhalen, een kritisch inzicht. Hoe kan men overleven? Hoe kan men tegen de dodelijke routine vechten? Zijn wij simpele knikkers waarmee wordt gespeeld?
Het eten
Er zijn twee voorstellingen op de dag van de Dansvitrine. Intussen wordt een maaltijd voor de dansers geserveerd. Ze zitten allen samen aan een lange tafel. Ze wisselen zeker hun belevenissen uit. Na zo’n ontdekkingstocht herhalen ook wij dezelfde zin in ons hoofd: “algemeen nut, algemeen nut, algemeen nut, algemeen nut.” In het belang van het.
Er zijn twee evenementen van Dansvitrine gepland in 2019: op 11 mei in Gent, op 7 december in Genk.
Enkele links:
http://dansvitrine.be
https://evamarch.com
http://hazel-lam.com
https://www.danspunt.be
Tekst en foto’s Eric Rottée