Danspunt, Out of the Toolbox: Pina, zie jij hoe de mensen zo ver kunnen gaan?

1977. Festival Mondial du Théâtre de Nancy. Een student-ingenieur, het doet niet onmiddellijk denken aan een kunstenaar die de dans ontdekt van Pina Bausch. De beginnende fotograaf beseft dat wat zich hier afspeelt geen gewone dansvoorstelling is. Dit is echte kunst.

2018. De zoon van deze oud-student vraagt hem wat voor reportage hij zal maken en kijkt naar het filmpje van Anne Teresa de Keersmaeker en Pina Bausch. De ogen van de millenial openen zich bij het bekijken van deze film. Dit is echte kunst op zijn meest indrukwekkend.

2018. Out of the Toolbox. Dans hoeft  zich niet per se op het niveau van Pina en Teresa af te spelen. Elien Lefevere van danspunt: “Het festival is ontstaan vanuit het idee om zoveel mogelijk workshops aan te reiken aan een heel divers publiek, voor alle leeftijden, voor alle dansstijlen zodat iedereen elke workshop kan meevolgen, zelfs als je vanuit klassiek ballet komt, vanuit hedendaagse dans of salsa. Alle workshops staan voor iedereen open.”

Een programma voor iedereen

Solange, een deelneemster aan de workshop, is in de ban van Laban en zal danslessen voor 55-plussers starten in Oostende. Ze heeft de methode van Laban lang geleden geleerd. Ze wil een “refresh”. Instructies geven aan de leerlingen zoals “naar rechts, naar links” doet ze niet. Echt bewegingen ontleden (ontbinden) om die vervolgens te kunnen verbeteren, dat is haar werkwijze.

Het programma is opgebouwd uit creatieve en pedagogische workshops. De creatieve kant wordt door Melanie Lomoff samengesteld, de pedagogische door Melanie samen met de mensen van Danspunt. 

Melanie, curator van de stage: “in het kader van het workshopfestival heb ik sprekers uitgenodigd die lessen en workshops zullen geven. Ik heb ze vanuit heel Europa uitgekozen. Het is super. Mensen die ik al kende, mensen waarvan ik via derden gehoord heb, mensen die ik niet kende. Ik bezoek de workshops. Ik ben heel curieus, ze hebben veel te brengen”

 

De workshops

Wij zijn ook nieuwsgierig.. Er worden twee workshops gekozen: “Doe de Dramaturgie” en “In de ban van Laban”. Ze gaan hand in hand om een choreografie structuur, beweging en “phrasés” te geven. De twee workshops hebben iets gemeenschappelijk. Beide hebben eenzelfde traject: theorie, workshop in kleinere groepen om een voorstelling voor te bereiden, de voorstelling en de debriefing. Maggie Killingbeck, animator van de workshop “In den ban van Laban”:  “I hope they (participants) will go home with a movement toolkit they may and can apply to their own practice whatever it is”. In elke sessie wordt verder opgebouwd. Maggie Killingbeck: “This works quite well because you pass an introduction and then you layer on, and layer on, layer on. It’s all quite fresh, that’s the theory”.

Free studio

“Ik heb liever live dan de video” zegt Mélanie aan een koppel. Het is het uur van de free studio. Elke dag, twee uur lang kunnen de deelnemers hun project opbouwen en aan Mélanie Lomoff voorstellen. Deze namiddag is het de beurt aan een koppel. De man is volubile, legt veel uit, zijn vrouw kijkt rustig, Melanie luistert. Ze beginnen een Face à Face . “You have all these questions” zegt hij, Melanie antwoordt “you have to ask yourself a lot of questions”. Hij legt verder uit en zegt: ” you have to make a choice’. De muziek begint. Afstemmen doen ze op voorhand en ze starten. Indrukwekkend. Zo weinig middelen en toch kijk jij met verbazing toe. “Very beautiful” zegt Melanie. “It’s about memory” zegt hij.  

Terecht. Dit is zeker, de deelnemers zullen veel meenemen naar huis. Maggie twijfelde een beetje over de snelheid ‘Tomorrow I’ll a start with a short revision’. Door de diversiteit en de kwaliteit bood de stage veel aan.

 

Out of the Toolbox 2018: http://outofthetoolbox.be

http://www.danspunt.be

 

Tekst en foto’s Eric Rottée.

Een gedachte over “Danspunt, Out of the Toolbox: Pina, zie jij hoe de mensen zo ver kunnen gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s