INKTOPUS en drukdrukdruk

INKTOPUS publiek grafisch non-toxisch atelier gent
deelnemer van drukdrukdruk

In het kader van de Week van de Amateurkunsten, het WAK,
organiseerde KUNSTWERKT op 6 en 7 mei drukdrukdruk.
Drukdrukdruk staat voor een grafiekweekend in heel Vlaanderen met allerlei acties rond grafiek. INKTOPUS was één van de deelnemers te Gent (Sint-Amandsberg). KUNSTPOORT ging zondagmorgen een kijkje nemen en ontdekte een actief, inventief, goed uitgerust en origineel atelier waar je 100% creatief kan en mag zijn.

info van de website:
Het grafisch atelier Inktopus is een creatieve omgeving voor beeldende kunstenaars, grafici, vormgevers en andere creatievelingen. Inktopus biedt alle mogelijkheden om zelfstandig unieke en kleinschalige grafische projecten uit te werken, van inspirerend idee tot fantastisch eindresultaat. Het atelier werkt met lidmaatschap om zelfstandig in het atelier te werken.
meer info op de site
www.inktopus.be

We spraken met Thijs Van Quickenborne medewerker van INKTOPUS en Luc Van Quickenborne, de oprichter

KUNSTPOORT: Hoe is het allemaal begonnen? Hoe zijn jullie op het idee gekomen een grafische werkplaats op te starten?
THIJS: Het idee komt van mijn vader Luc die de kennis, de know how heeft. Grafiek is een uit de hand gelopen passie van hem. Hij is de ‘meesterdrukker’ en heeft de microbe aan ons, zijn 2 zonen (Thijs en Bram) doorgegeven. We zijn mee gestapt in zijn verhaal en samen runnen we op vrijwillige basis het atelier. Inktopus is een vzw. Bram en ikzelf werken fulltime (Stijn als regisseur bij de VRT, Bram maakt animatiefilms). Al onze vrije tijd gaat uit naar het atelier. Ieder heeft zo zijn specialiteit en beheerst bepaalde druktechnieken. Ook mijn ma geeft hier workshops o.a. boekbinden, papier scheppen, papier marmeren.
KUNSTPOORT: Hebben jullie bewust voor Gent gekozen als locatie?
THIJS: Inderdaad Gent is een bewuste keuze. Gent is een centrum van en voor kunst en leek er het meest klaar voor, vooral ook voor de nieuwe ecologische manier van werken namelijk non-toxisch. Bij de start huisden we in Gentbrugge, in een kerk. Nu hebben we hier onze stek in een ex magazijn voor elektriciteit materiaal, heel lang geleden was hier nog een metaalfabriekje. Ons huis was uiteraard te klein omdat we groot materiaal wilden kopen.
LUC: We konden een HEIDELBERG typo drukpers van de school Don Bosco, Halle op de kop tikken. Anders ging die naar het schroot.
KUNSTPOORT: 100% non-toxische, milieuvriendelijke grafiek is dat wel mogelijk?
THIJS: Dit is onze filosofie, we willen punt één open staan voor iedereen en punt twee 100% milieuvriendelijk werken. Daarom hebben we gekozen enkel met die druktechnieken te werken die 100% non-toxisch zijn, op waterbasis. Bij steenlitho lukt dit nog niet daarom zit steenlitho ook niet in ons aanbod.
KUNSTPOORT: Wie maakt er vooral gebruik van het atelier?
THIJS: Ons publiek is zeer divers van pas afgestudeerde studenten, kunstenaars…tot  gepensioneerden… Velen vinden de weg naar INKTOPUS. Het voordeel van ons atelier is dat je geen voorkennis nodig hebt. Via workshops wordt er voldoende bagage meegegeven zodat je aan de slag kunt. Zo kan je een workshop volgen en later een geboorte- of communiekaartje, uitnodiging… drukken.
LUC: We hebben een 25 tot 30 tal leden die hier regelmatig komen werken. Zo ontstaat een hechte kring, een soort groepsgevoel met een uitwisseling van ideeën als gevolg. Belangstellenden komen van overal, van ver buiten Gent, Mechelen, Sint-Niklaas, Limburg…. De reden? We zijn uniek in Vlaanderen.


KUNSTPOORT: Drukken jullie ook in opdracht?
THIJS: Dat is slechts een klein percentage van onze werking. Zo hebben we reeds gedrukt voor Pol Cosmo, de straatartiest die de straten van Gent voorziet van kleine, papieren insecten of ander gedierte.
KUNSTPOORT: Hebben jullie nog bepaalde plannen voor de toekomst?

THIJS: We willen vooral verder gaan op de
weg die we ingeslagen zijn, zelf experimenteren, technieken testen, nieuwe procedés bedenken, innovatief zijn en onze kennis delen met geïnteresseerden. Zo hebben we de Kitchen-litho ontdekt. Kitchen-litho is een nieuwe manier van litho’s (vlakdruk) maken: goedkoop, non-toxisch, niet
moeilijk en vooral heel erg leuk. De keuken-litho is gebaseerd op het principe van de lithografie, een techniek waarbij vet en water elkaar afstoten. Zo maken we gebruik van suiker en cola en alledaagse huishoudelijke middelen zoals Marseille zeep, aluminiumfolie…
LUC: Er worden hier ook workshops Cyanotypie gegeven, een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat, heel wat eenvoudiger dan fotopolymeer. Solar Plate, Chine-collé… behoren ook tot de mogelijkheden.
KUNSTPOORT: Het valt me op dat alles hier zo verzorgd en netjes is.
LUC: Inderdaad zo kan je ook beter en efficiënter werken. Door het non-toxisch werken is onze ruimte ook geurvrij. Eén enkele keer ruik je nog de inkt. Maar dat heeft zo zijn charme.

Tijdens drukdrukdruk konden geïnteresseerden zelf aan de slag en van een aantal technieken een eerste (in)druk maken. Nieuwsgierige bezoekers leerden op een eenvoudige manier papier marmeren.

Na onze INKTOPUS kennismaking en ontmoeting met het INKTOPUS-team vertrekken we boordevol ideeën en met grote goesting snel zelf grafisch aan de slag te gaan.
KUNSTWERKT had het schitterend idee grafiek en druktechnieken in the picture te stellen en zo velen te laten kennis maken met nieuwe en vernieuwde druktechnieken. Volgens mij zijn ze daar 100% in geslaagd.

INKTOPUS
www.inktopus.be
Halvemaanstraat 131
9040 Sint-Amandsberg
info@inktopus.be

 

KUNSTWERKT
www.kunstwerkt.be
Bijlokesite
Bijlokekaai 7C
B-9000 GENT
info@kunstwerkt.be

 

Tekst: Kathleen Ramboer
Fotografie: Eric Rottée

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s