BLIND CHOICES

een tentoonstelling met 2 tekeningen

In de tentoonstellingsruimte van Nucleo, BLANCO, gaat tegenwoordig een tentoonstelling door met een experimentele vorm van presentatie. Twee kunstenaars, Conrad Willems en Joan Hus, tonen een selectie tekeningen en beeldend werk. De tekeningen krijg  je niet onmiddellijk te zien. Ze staan genummerd opgesteld met de rug naar het publiek. Bezoekers worden uitgenodigd een nummer te trekken uit 2 stapels kaarten. Een nummer van de ene stapel correspondeert met een tekening van Joan Hus, een nummer van de andere stapel verwijst naar een tekening van Conrad Willems. Deze 2 werken worden omgedraaid en opgehangen aan een witte lege muur.

links: tekening Joan Hus, rechts: Conrad Willems
kleindetail1000834
detail tekening Joan Hus

Telkens is het resultaat van deze ‘loterij’ een unieke, persoonlijke tentoonstelling met slechts 2 werken die met elkaar in dialoog gaan. De 2 geïsoleerde werken confronteren de toeschouwer met een andere manier van kijken, ze vragen expliciet om aandacht. De 2 uitgelichte werken communiceren onvermijdelijk met elkaar en met de toeschouwer.
Elke bezoeker heeft recht op één trekking.

Raakvlakken zijn er ongetwijfeld tussen de tekeningen van beide kunstenaars maar ze ontstaan vanuit een andere visie of standpunt.

Zowel bij Joan Hus als bij Conrad Willems is de manier van tekenen onomkeerbaar.  Beide werken met inkt, lineair, op papier, zonder voorstudies, intuïtief. Het repetitieve, ritmische speelt bij de twee kunstenaars een grote rol. De fysieke daad is belangrijk. Vergelijk hen niet met een Jackson Pollock. Joan Hus zegt zelf: ‘Wij zijn geen egotrippers en doen niet aan egodripping’.

Conrad Willems is van opleiding beeldhouwer. Na zijn studies had hij niet onmiddellijk een atelier ter beschikking daarom is hij beginnen te tekenen. Nu loopt tekenen en beeldhouwen door elkaar, het ene sluit het andere niet uit. Conrad Willems tekent alsof hij een ruimte wil veroveren. Zijn tekeningen zijn architecturaal. Tekenen werd door de jaren heen een automatisme. Was hij dan niet liever architect geworden? ‘Neen, als beeldhouwer heb ik veel meer vrijheid’ is het antwoord van de kunstenaar.

links: tekening Joan Hus, rechts: Conrad Willems

Joan Hus tekent vanuit een bepaalde filosofie. Volgens haar is er een overproductie aan kunst vandaar haar ‘Slow Art’. Aan sommige tekeningen werkt ze drie maanden. Het is het zichtbaar maken van de tijd. Het thema is niet De Tijd maar het gaat hier over het materialiseren van De Tijd.
Haar werk kopiëren is onmogelijk, deze uniciteit is voor haar belangrijk. Het materiaal, papier en inkt is ook een bewuste keuze, Joan Hus wil met zo weinig mogelijk middelen, papier en inkt, kunst maken. In feite zou je kunst telkens moeten, kunnen en mogen recycleren, is haar visie.

Naast de tentoonstelling van telkens 2 werken is er ook permanent beeldhouwwerk van Conrad Willems te zien. Bij Conrad Willems is het spelelement nooit ver weg. Hij blijft trouw aan de blokkendoos van zijn jeugd. Zijn beeldhouwwerken bestaan uit enorm veel blokken die los gestapeld worden tot een bepaalde architecturale vorm. Zijn bouwstenen kunnen zowel ambachtelijke gevelstenen zijn als blokken in travertin, beton…

klein1000816a
beeldend werk Conrad Willems

klein1000843

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook performances ziet hij als een spel, spelen met het publiek en met zijn materiaal is zijn ding.
Onlangs was er een performance aan het gebouw Gerard de Duivelsteen te Gent.
De video van de performance is te bekijken via https://vimeo.com/200324463

Gedurende de tentoonstelling zullen beide kunstenaars de Blanco-ruimte als atelier gebruiken. Hun werktafels worden naast elkaar opgesteld en ze starten er met nieuw werk. Op 5 maart worden de resultaten tijdens de finissage tentoongesteld, dit maal zonder de andere genummerde tekeningen.

collagekleinConrad Willems aan het werk
klein1000867abeeldend werk Conrad Willems
klein1000873
Joan Hus

Voor wie interesse heeft in een nieuwe vorm van tentoonstellen los van de gebruikelijke presentatie in galeries en musea is Blind Choices een must. Wie houdt van eerlijke tekenkunst waar muziek in zit zakt best af naar BLANCO, Coupure Rechts 308, 9000 Gent.

 

 

 

 

INFO: van 22/02 tot 05/03
van 11u tot 18u
Gesloten op maandag en dinsdag
Finissage op 05/03 van 10u tot 18u

Beide kunstenaars zijn te beluisteren in een interview met TUMULT FM
Cultuurplatform van Urgent.fm en cultuur- en onderwijspartners van de stad Gent
http://tumult.fm/onair

Voor nieuws over de ruimte BLANCO van NUCLEO en de tentoonstelling zie
https://www.nucleo.be/blanco

Conrad Willems: http://www.conradwillems.com/
Joan Hus: http://www.artslant.com/global/artists/show/285785-joan-hus

Tekst en foto: Kathleen Ramboer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s