RAGS

ragslogoOp 3-4-5 juni werden er ‘kunstenaarsvodden’ tentoongesteld in BLANCO, de exporuimte van NUCLEO, in de Paddenhoek te Gent. Dit was meteen de laatste tentoonstelling in de Paddenhoek. De BLANCO-ruimte van het ateliergebouw in de Paddenhoek is ondertussen verhuisd naar de voormalige feestzaal van de Veeartsenijschool van Gent. Vele kunstenaars hebben er ook hun onderdak gevonden.

IMG_1362mailCuratoren van dit project Free Pectoor en Brantt deden een oproep aan kunstenaars om één vod uit hun atelier in te dienen. Een 47tal kunstenaars gaven gehoor aan deze oproep. De vodden werden tentoongesteld op een originele niet-conventionele manier: één vod was er traditioneel ingekaderd de rest werd verwerkt in installaties met een knipoog of op een creatieve manier opgehangen.
Zowel professionele, semiprofessionele als amateurkunstenaars stuurden hun vod, een mooie mix, door de presentatie was zeker niet te merken welke discipline, oeuvre of welke kunstenaar de vod vertegenwoordigde, een belangrijke factor voor de curatoren.
Ik laat de curatoren aan het woord.
Alle tentoongestelde vodden worden gemerkt met een label aan de hand van een code, zodat iedere vod traceerbaar is. Hierbij wil men de vraagstelling opwekken hoe het komt dat die vod daar is terecht gekomen en waarom die ene een bevoordeelde plaats heeft gekregen, terwijl er een ander exemplaar die misschien rijker is aan kleur of vorm in een installatie wordt gebruikt. Enerzijds kan dit een referentie oproepen naar de huidige vluchtelingenstroom, anderzijds ook hoe we in de maatschappij elkaar beoordelen op basis van uiterlijk, achtergrond, intelligentie, … Allemaal factoren afhankelijk van het toeval of toch door individuen die alles in een bepaalde richting duwen?

IMG_1363blogIedere vod heeft zijn eigen identiteit en brengt een verhaal met zich mee. Alle kenmerken van een gebruikte vod vertellen veel over de achtergrond omtrent afkomst en levensloop en zullen tijdens de tentoonstelling ook worden samengebracht met allerhande object trouvés, waardoor al deze verhalen hun weg verder zetten.

De tentoonstelling werd uiterst positief onthaald.
Reactie van Ann na de vernissage:
Ik vond dit een kei(s)tof idee “de vodde”
Vanaf nu zal ik elke vod anders gaan bekijken.
Kunst is: de dingen anders interpreteren.

Het fijne aan dit project was ook het feit dat het no-budget was. De tentoonstellingsruimte BLANCO werd trouwens gratis ter beschikking gesteld door NUCLEO. Dit bewijst dat een kleinschalig initiatief zonder budget met gepassioneerde curatoren en medewerkers kan uitgroeien tot iets groots in zijn bescheidenheid.

Na RAGS is een vod niet echt een vod meer. Het is meer dan dat, het is een ziel die erin verstopt zit en misschien is het ook wel kunst?
Oordeel zelf maar.

IMG_1378blog IMG_1372blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1357mail IMG_1368blog

 

IMG_1356mail IMG_1360ablog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1354mailIMG_1359mail

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemende kunstenaars: Chris Hubrecht, Phi, Jan Delestinne, Sylvie Janssens, Hilde Van Impe, Tessa Groenewoud, Topo Copy, Okke Vanbrabant, Kathleen Ramboer, Colette Cleeren, Eddy De Buf, Tom Van Nevel, Isa D’hondt, Bart Slangen, Miet Verschelden, Fred Michiels, John Bulteel, Jo Michiels, Monique Vanthomme, Mia Reynaert, Anne Vanhauwaert, Willy Cauwelier, Nicoline van Stapele, Kristof Malfait, Sanne De Wolf, André Van Schuylenbergh, Ronny Broeckx, Thanh Long Lam, Saar De Buysere, Yvan Vanbrabant, Fatime Molnar, Tiemke Gauderis, Hannelore Celen, Peter van Ammel, Corry Vandermassen, Kristof Lemmens, Marjolein Labeeû, Niels Ketelers, Anne Nÿs, Hilde Van Wambeke, Free Pectoor, Johan Clarysse, Anne Vanoutryve, Elise Berkvens, Dalia Paridaen, Christophe Denys, Brantt.

 

De curatoren:
Brantt
http://www.brantt.be/
Free Pectoor
http://www.nucleo.be/project/index/nl/126
http://www.nucleo.be/artist/index/nl/104
http://www.nucleo.be/project/index/nl/135
http://www.nucleo.be/blancoproject/index/nl/55

Meer info over Nucleo: doelstellingen, atelierproblematiek van de kunstenaar, ateliers, exporuimtes
www.nucleo.be
http://www.nucleo.be/gebouw/index/nl/29
http://www.nucleo.be/blanco/index/nl

 

Tekst en fotografie: Kathleen Ramboer

Een gedachte over “RAGS

  1. […] Brantt en Free Pectoor zijn twee kunstenaars/curatoren die perfect matchen. Ze treden voor de derde maal op als duo curator/organisator van een tentoonstelling. Eerst was er RAGS, dan RAGS THE SEQUEL. ON THE MOVE zet dit positieve verhaal verder. ON THE MOVE zijn beide ook als kunstenaar: innoverend en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Info over RAGS op KUNSTPOORT zie https://kunstpoort.com/2016/06/06/rags/ […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s