De geschiedenis van het Rubenskasteel

Zemst zwaait deuren Rubenskasteel open om toeristisch seizoen in te luiden: “Kasteelsites met potentieel krijgen nieuw leven ingeblazen”

Zaterdag is op het domein rond het Rubenskasteel in Zemst het startschot gegeven voor het toeristisch seizoen in de gemeente. Het is de eerste keer dat het Rubenskasteel opengesteld wordt voor het publiek. Tegelijkertijd heeft de gemeente een aantal tijdelijke bewegwijzerde wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

93.000 carolusgulden: zoveel had schilder Peter Paul Rubens destijds borg voor het kasteel in Elewijt. De meester van de Vlaamse barok woonde van 1635 tot zijn dood in 1640 in ‘t Steen. Bijna 400 jaar later wordt het kasteel opengesteld voor het grote publiek, een tweetal jaar nadat het beschermd monument in handen kwam van Toerisme Vlaanderen.

“Het is een belangrijke historische plek”, aldus schepen van Toerisme Dirk Van Roey (N-VA). “De ligging is bijzonder: tussen Rubensstad Antwerpen enerzijds en Brussel anderzijds, de stad waar verschillende werken van Rubens te bezichtigen zijn. Het kasteel zelf toont dan weer de landelijkheid die Rubens ook in zijn werken heeft vertaald.”

“Belangrijke schakel”

Het openstellen van het Rubenskasteel kadert in het ‘Vlaams kastelennetwerk’ van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Door hun ligging, uitstraling, historische waarde en hoog bezoekerspotentieel zijn kastelen een belangrijke troef voor Vlaanderen. Via Toerisme Vlaanderen blazen we een aantal kasteelsites die het meest potentieel hebben dan ook vol overtuiging nieuw leven in. Dit Rubenskasteel is daar het eerste van”, aldus Demir. “Samen met de kastelen van Poeke en Leut wordt het Rubenskasteel in Zemst een belangrijke schakel in ons Vlaams kastelennetwerk. We gaan binnen- en buitenlandse bezoekers de weg wijzen naar de talrijke kastelen en bijhorende verhalen die Vlaanderen rijk is.”

Bezoekers kunnen in bubbels van tien personen het kasteel ontdekken tijdens een dertig minuten durende rondleiding. Alle slots voor het openingsweekend werden ingenomen, goed voor een totaal van 1.100 bezoekers


Videograaf: Bert Vannoten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s