KUNSTTIJDSCHRIFTEN GESPOT

KUNSTLETTERS

Door een tweede lockdown sluimert de kunstwereld stilaan in slaap. KUNSTPOORT is niet in de mogelijkheid reportages te maken over evenementen, kunstenaars, projecten, tentoonstellingen… Om onze volgers niet op hun honger te laten zitten laten we onze lezers de komende weken kennis maken met kunstmagazines van diverse kunstenorganisaties: muziek, beeldende kunst, theater, dans, creatief schrijven… In deze magazines ontdek je heel wat nuttige info over de leefwereld van de kunst, de kunstmakers en hun creaties.
KUNSTLETTERS van de organisatie kunstwerkt bijt de spits af.
Een bevraging hielp ons op weg.

Hoe lang bestaat KUNSTLETTERS al? Hoeveel maal verschijnt KUNSTLETTERS per jaar?

Kunstletters onderging een aantal keer een grondige transformatie en is nu aan de 19e jaargang toe. In 2018 startten we met een nieuwe aanpak, een nieuwe vormgeving en groter formaat. Het magazine verschijnt 4 keer per jaar: in januari, april, juli en oktober.

Wie is jullie doelpubliek?

Kunstletters is een tijdschrift van Kunstwerkt en is er voor iedereen met interesse in beeldende kunst. Maar de focus ligt voornamelijk op het informeren en inspireren van kunstbeoefenaars. Kunstletters wil tonen wat er binnen een bepaalde discipline leeft, wat makers bezighoudt. Door hen aan het woord te laten. En hun werk te tonen, vooral.

Welke info proberen jullie te brengen? Zijn er terugkerende rubrieken?

We leggen de nadruk op inspirerende verhalen: ervaringen en beleving van makers staan centraal. We tonen de creativiteit en werklust waarmee mensen in hun atelier aan de slag zijn. We willen de passie en het plezier van creëren in woord en beeld vangen. We gebruiken daarvoor een resem rubrieken, die niet noodzakelijk in elk nummer terugkomen. Enkele voorbeelden: in ‘Mijn job: tekenaar’ tonen we kunstenaars die op een bijzondere manier met tekenen bezig zijn, zoals een gerechtstekenaar, medisch of botanisch kunstenaar. ‘In het atelier’ focust op voorwerpen in een studio waarmee een kunstenaar zich omringt om zijn werk te maken. Voor elk nummer vragen we ook een kunstenaar, curator of andere kunstliefhebber om en keuze te maken uit de werken op ons platform Beeld. De gekozen werken brengen we paginagroot in beeld.

Jullie schrijven over beeldende kunst. Brengt KUNSTLETTERS hoofdzakelijk gevestigde waarden of verkies je te verhalen over aanstormend talent of minder bekende kunstenaars?

We focussen op mensen die aan een interessante artistieke zoektocht bezig zijn, waar die ook naartoe leidt. Het gaat er niet echt om mensen een springplank te bieden naar ‘succes’. We besteden zeker aandacht aan opkomend talent. Maar dat zien we breed en niet alleen leeftijdgebonden. Ook voor boeiende verhalen van laatbloeiers is er plaats. De rubrieken ‘Vers talent’ en ‘Carte Blanche’ brengen die kunstenaars in beeld. En ook op de cover maken we graag plaats voor een boeiend werk dat ons is opgevallen. Vaak putten we daarvoor uit werken op ons platform Beeld. Of we doen een open oproep om werken in te sturen voor de cover.

Een door jullie geportretteerd aankomend talent wordt achteraf een gevestigde waarde.
Is dit reeds voorgevallen?

Het gebeurt zeker dat we kunstenaars in beeld brengen die later naam maken, al is dat relatief en niet waar we in Kunstletters per se op gericht zijn. Kunstletters en dat geldt ook voor de organisatie erachter, Kunstwerkt, wil beeldende kunstenaars in de eerste plaats een platform bieden en inspireren. Dat sommige kunstenaars daarna hoge ogen gooien in de actuele kunstwereld is mooi, maar niet het belangrijkste opzet.

Primeert het beeld of de tekst in jullie magazine?

We maken graag een mooie mix: pagina’s met inspirerende verhalen waarin een kunstenaar over zijn werk vertelt, maar ook veel aandacht voor het werk zelf. Dat betekent dat we ruimte maken voor grote foto’s van kunstwerken, maar ook van ateliers of makers aan het werk.

Welke cover koesteren jullie nog steeds, vinden jullie 100% geslaagd?

Voor de cover van het zomernummer plaatsen we dit jaar en open oproep. Daar gingen zo’n 300 kunstenaars op in. Uiteindelijk kozen we voor ‘Badpakje’ van Kim Snauwaert, een schilderij dat de zomer op een mooie manier in beeld brengt.

Zijn er losse nummers te koop? Hoe abonneren?

Een abonnement kost 15 euro voor 4 nummers. (We hebben ook een abonnement voor groepen. Zij krijgen voor 35 euro 5 exemplaren van 4 nummers.) Abonneren kan via de website van Kunstwerkt: https://www.kunstwerkt.be/kunstletters

Losse nummers zijn te koop bij: Passa Porta (Brussel), De Groene Waterman (Antwerpen), Grim (Hasselt), Copyright (Antwerpen, Gent), Mu.ZEE (Oostende) en Stichting IJsberg (Damme).

Abonneren kan hier: www.kunstletters.be

Vorige edities zijn te bekijken op https://issuu.com/kunstletters

www.kunstwerkt.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s