Beeldhouwster Fien Monsieur: Amateurkunst op zijn “international”

Een doodlopende straat in een kleine stad, een beetje buiten Brussel, hoge muren, een grote ijzeren deur. Eenmaal binnen staan wij voor een groot huis met een tuin een vijver, vissen, palmbomen, bananenbomen, eucalyptusbomen, appelsienbomen, citroenbomen. Dit is het verbazende decor van Fien Monsieur, beeldhouwster.

 

De “genese” (het ontstaan)

“Als ik begin te werken weet ik niet hoe het zal eindigen”, een boomstronk wordt een manneke, een surrealistisch wezen. Als er geen inspiratie komt, maakt Fien bloemetjes. “Als je niets voelt voor iemand of iets dan kan je daar niets van maken.” De natuur is heel belangrijk. “We moeten iets doen voor de natuur”.

 

“In mijn gedachten komt er vandaag iets van een vogel of mensen. Als het mij interesseert dan dan maak ik iets daaruit. “Simplement” zegt Fien. Zo simpel is het niet. Ze tekent bijna nooit, slechts een paar lijntjes op een “papierke”. “Het komt uit mijn handen” zegt ze en de voorbereiding gebeurt in haar hoofd. 

 

Als kind bracht Fien haar tijd door met mannekes en dieren te maken, ook in beton. Beton is een moeilijk materiaal. “Later in mijn twintiger jaren heeft een vriendin mij voorgesteld om bij het Bijgaards ateljee te komen, nadat ze bij mij thuis een reliëf van honden, van een paard en zo meer in beton ontdekte”. Fien bezocht geen academie maar ze heeft wel veel workshops gevolgd.

 

 

Klei, Brons, Glazuur, Porselein

Fien beperkt zich niet tot één materiaal. 

Brons is het gemakkelijkste, je maakt een vorm van klei en dan wordt het brons erin gegoten. Met klei en glazuur moet je na ieder bakproces ingrijpen, het wordt vervormd door de hitte. “Gezichten zijn delicaat. Dat doen wij in het Bijgaards ateljee”. “Na iedere bakbeurt moet je drie dagen wachten”. De oven in het atelier is groter, dus de grote stukken worden daar gebakken.

Porselein en glazuur zijn dure materialen, een belangrijk aspect voor wie geen geld voor zijn kunstwerken vraagt.

 

 

 

Het engagement

Fien werkt tot nu toe als amateur. Dit betekent dat ze niets aan de kunstwerken verdient. Ze organiseert evenementen in haar stad om geld in te zamelen:  een kunstenaarstentoonstelling, Engelen genoemd, in een kerk. Het geld ging naar het kinderkankerfonds. Ze schenkt ook kunstwerken aan de stad, die staan nu op een rondpunt, in de bibliotheek en in het stadhuis. De kunstwerken hebben een maatschappelijke betekenis. “Wat ga jij doen voor het virus?” Op dit moment werkt Fien aan een kunstwerk over de coronatijden. Het is een groep van artsen met een typische artsenhouding, de stethoscoop en de handen in de zakken van de kiel. Je krijgt de indruk ze echt te zien.

 

 

De tentoonstelling overal in de wereld

“U neemt de objecten mee en laat ze achter” zegt Fien.

“Nu was er een expo in Italië georganiseerd door het vzw Fondazione Costanza. Dit is een internationale organisatie, wereldwijd actief. Ze vroegen een deelname met corona thema. Intussen belandde een stuk van mij in Zuid-Korea”. Het sculptuur is via België en Italië in Seoul aangekomen. 

Voor Fien is het wel een eer om geselecteerd te worden en werk overal in de wereld te hebben. De lijst is lang. “Het is een plezier”.  Een borstbeeld van Pater Damiaan bijvoorbeeld staat in de Kapel van het Vaticaan .

Het is geen toeval. Het zijn kennissen of familieleden actief in de kunstwereld op internationaal niveau die haar aangeraden hebben deel te nemen. Dankzij een deelname in Spanje heeft ze de aandacht van de Fondazione Costanza gewonnen. Ze wordt regelmatig gevraagd om aan een tentoonstelling deel te nemen. 

Ze heeft ook contact met Art de Normandie en Lou Smedts, een bekende keramist kunstenaar en Art curator. Met deze laatste en zijn organisatie had ze de mogelijkheid om haar kunstwerken tentoon te stellen in Japan, Singapore, Boston enz. Ze wint prijzen zoals de bronzen medaille bij een wedstrijd voor buitenlanders in Parijs. Ze kreeg een ridderschap in Barcelona en Palermo. Kunstwerken over de hele wereld.

 

“Toujours remettre l’ouvrage sur le métier” (weer op stapel zetten)

Fien stopt nooit. “Ik ben nu ook bezig met de Greenman voor een wereldproject dat oproept om allen samen te werken aan de bescherming van onze planeet”. Er is ook nog het project “het feest van de Mysterieuze boom” in haar stad gepland. Alles is verschoven naar 2021 vanwege het coronavirus.

 

 

Toch iets verdienen

Fien heeft een koffiekopje ontworpen. Een heel speciale vorm. Ze wil proberen dit te verkopen, om haar kunst te bekostigen.

 

De ijzeren deur gaat dicht en ik vertrek met het hoofd vol van herinneringen aan standbeelden verspreid over de hele wereld. Kunst kent geen grenzen. 

Tekst en foto’s Eric Rottée

16 gedachtes over “Beeldhouwster Fien Monsieur: Amateurkunst op zijn “international”

 1. Proficiat Fien, voor uw gedrevenheid.bij al uw kunstwerken en en faites wie heeft de benaming “amateurkunst ooit uitgevonden zodat getalenteerde kunstenaars aan zichzelf beginnen te twijfelen als men deze. term gebruikt te pas. en te onpas. Niet doen dus, blijven gaan voor de echte Fien zo is er maar een maar dat geldt ook voor mij……. Chris Vermeulen.

  Like

 2. fien maakt prachtige kunstwerken deze zijn uniek en met passie gemaakt, haar leven ademt kunst altijd bezig met iets nieuws te ontwerpen.Voorts is ze ook een grote dierenvriend, ze is zeker een verrijking voor het patrimonium van ternat

  Like

 3. Prachtige werken, vooral hedendaags, zoals die dokters met hun stethoscoop rond hun hals n mondmaskertjes à, proficiat Fientje, doe ’t haar maar eens na?? . Je bent een groot artist, doe zo maar op je “elan” verder n post nog maar vele werken via FB. K kijk r alvast naar uit!!!

  Like

 4. De ses mains sortent des statues superbes et vivantes, Joséphine arrive merveilleusement bien à créer la vie dans ses oeuvres mais mes préferees restent ses chats, qu’ils sont beaux !!

  Like

 5. Wauw! Wat een mooi artikel van al een even mooie madam!
  Wat een geweldige kunstenares is ze toch ❤️
  Ik hou zo van haar madammenbeeldjes en de andere mannekes 😻
  Doe zo voort! Goe bezig 😃

  Like

  • BRAVO POUR CE BEL ARTICLE DÉDIÉ A UNE GRANDE ARTISTE QU EST FIEN JE TROUVE QUE GRACE A DES ARTISTES COMME FIEN ça
   ENRICHIE LE PATRIMOINE DE LA VILLE DE TERNAT ENCORE BRAVO

   Like

 6. Zeer mooi engagement voor Ternat en zijn historie. Prachtige verhalen worden weer gebracht in prachtige kunst.
  Een vrouw, artiest met het hart op de juiste plaats. Met veel plezier worden haar kunstwerken bewonderd, ook voor jonger publiek een prachtig zicht, bedankt!

  Like

 7. De inspiratie en energie van Fien kent werkelijk geen grenzen. Haar liefde voor de natuur en dieren komt vaak terug in haar kunstwerken. Vooral de katten op haar website fienmonsieur.com kunnen ons bekoren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s