Galerie S&H De Buck tijdens en na de quarantaine

KUNSTPOORT vroeg kunstenaars naar hun leven en werk tijdens de lockdown. Maar niet alleen voor kunstenaars maar ook voor galeries is dit een moeilijke periode. Daarom peilden wij Hermine De Groeve naar haar ervaringen tijdens de lockdown en naar de heropstart van artgalerie S&H De Buck.

KUNSTPOORT De coronacrisis daagt galeries uit om nieuwe, creatieve manieren te vinden om kunst te tonen en te verkopen. Welke actie(s) heeft Galerie S&H De Buck ondernomen?
HERMINE DE GROEVE Gedreven door het verlangen -desiderio- de schoonheid die kunstenaars teweeg brengen, in beeld te brengen ontwierp ik het boekje “Le parole, le immagini del desiderio” met werken en teksten van JOHAN CLARYSSE – HANS DEFER – SIEGFRIED DE BUCK – ALEX DE BRUYCKER – PHILIP HENDERICKX – JEAN DE GROOTE – ROGER LAUTE – ALESSANDRA RUYTEN – STEFAAN VAN BIESEN – MAY OOSTVOGELS – FRANS WESTERS – W. VYNCK – KATHLEEN RAMBOER – PATRICK KEULEMANS – HANNE LAMON – FRANS LABATH – CHRISTINE MARCHAND – SVEN VERHAEGHE – CHRISTINA MIGNOLET – MAUREEN BACHAUS – JETON MUJA – HERVÉ MARTIJN – MATTHIEU LOBELLE – ANDREAS LYBERATOS – ROBINE CLIGNETT – KLAUS BAUMGÄRTNER – FELICIA PARENT – PATRICK VERLAAK

KUNSTPOORT Kunst kopen in crisistijden?
De voorbije weken waren er heel wat online initiatieven vooral om jonge beginnende kunstenaars te steunen. Wat denk je zelf over ‘online’ kunst verkopen? Is dit voor deze periode het ultieme redmiddel voor de kunstenaar? Wordt dit de nieuwe manier om kunst aan te schaffen, ook na coronatijden?
HERMINE DE GROEVE Omdat het zo onpersoonlijk is, hou ik niet van online verkoop. Onlineverkoop is ontwricht van elk gevoel waarbij mensen die om elkaar en hun werk geven de kans niet krijgen dit juist over te brengen. Kunstwerken moet je van nabij kunnen zien, voelen, ruiken. Zo ervaar ik kunst.
Ik hoop dat dit de norm niet wordt. Ik begrijp de nood die er heerst bij kunstenaars om middelen te ontdekken hun werk aan de man te brengen. Maar galerieën kunnen hier wel hun steentje bijdragen.

KUNSTPOORT Door het tijdelijk verplicht sluiten van de galerie kwam er ongetwijfeld meer tijd vrij voor reflectie. Heb je de intentie na de exit dezelfde werking aan te houden of ga je het beleid van de galerie anders aanpakken?
HERMINE DE GROEVE Zo veel is er niet veranderd in ons patroon van denken en werken. Het leven met een kunstenaar Siegfried De Buck, die dagelijks naar zijn atelier trekt om er te werken, maakt dat onze wereld niet zo verschillend is. De stilte rondom ons gaf wel meer rust om te bezinnen, om na te denken hoe het verder moet.
Door aan het boekje te werken was ik dagelijks begaan met dit werk.

KUNSTPOORT De tentoonstelling ‘What we do is secret’ met geplande vernissage op 15 maart is nu pas open voor publiek. Komt het bezoek aan de galerie traag of vlot op gang? Krijg je toch meer kunstliefhebbers over de vloer dan verwacht? Wordt het ooit nog als vroeger?
HERMINE DE GROEVE Alles loopt trager, dat merk je ook in de stad. Daarom laste ik tijdens de tentoonstelling de aanwezigheid van de kunstenaars in op 23 mei en 6 juni van 15 u tot 18 u.
De eerste zaterdag, 23 mei, is goed verlopen. Er kwamen mensen op bezoek uit Oostende, Gent en omstreken. Hopelijk bereiken we hetzelfde resultaat op 6 juni.
Of het ooit wordt als vroeger is een open vraag. Wie weet?
Veel is afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar wiens werk wordt getoond. Voor sommige is er een breed publiek en voor andere moet je de interesse opbouwen. Het is echter niet de massa die telt, diegenen die echt belangstelling hebben helpen de kunstenaars vooruit, o.a. door aankoop.

tentoonstelling ‘What we do is secret’

KUNSTPOORT Zijn er door jou geplande tentoonstellingen die dit jaar niet kunnen doorgaan vanwege de coronacrisis?
HERMINE DE GROEVE We hebben sommige tentoonstellingen moeten verplaatsen naar volgend jaar, inderdaad. Uitstel is geen afstel.

KUNSTPOORT Denk je dat sommige galeries deze crisis niet zullen overleven? Diversiteit in het kunstlandschap komt hier wel door op de helling te staan. Is dit ook jou mening?
HERMINE DE GROEVE Veel verandert dit niet voor mij.
Ik heb altijd werk gebracht in de loop der jaren dat onbekend dus onbemind is.
Dit vraagt voortdurend inzicht en vasthoudendheid, geloof in je kunstenaars.
Dat heb ik, denk ik steeds doorgedreven.
En soms loont het, soms gaat het trager.
Door de gesprekken, het delen van de inzichten, komen er soms goede resultaten. Recent nog werd het werk van Patrick Verlaak opgepikt door een galeriehouder Michael Werner met verschillende galeries in Keulen, Berlijn en New York.
Daar heeft zijn boek “De aankondiging van een landschap” een grote rol in gespeeld.
Zoiets valt niet uit de hemel, daar gaan jaren voorbereiding aan vooraf en ja, soms ook een beetje geluk. Deze periode heeft mij ook aan het denken gezet: met wie neem ik nog contact op om onze kunstenaars in de picture te zetten.

Galeries hadden het al moeilijk, wij zijn meestal einzelgänger in het landschap van de kunsten. Men bevraagt zich over het nut van ons bestaan.
Ik blijf erin geloven dat rechtstreeks contact belangrijk is om kunstenaars te promoten. Wij moeten hierin een rol spelen.
Galeries gaan er sneuvelen, misschien niet zo veel. De meeste weten vooraf dat een galerie niet evident is en hebben dit ingecalculeerd. Ik heb het hier wel over deze die het niet in eerste instantie vooral uit winstbejag doen. Let op geld is wel nodig.
Een kunstenaars kan niet van de dauw leven, een galeriehouder ook niet.
Ik hoop dat de mensen die er hun hebben en houden, hun ziel hebben ingestoken niet ten onder gaan door deze crisis.

KUNSTPOORT Is er overheidssteun voorzien voor galeries in tijden van corona? Of gaan de grote kunstinstellingen met de meeste steunmaatregelen lopen?
HERMINE DE GROEVE We hebben wel een premie ontvangen, dit helpt. Steun, in al de voorbije jaren hebben wij nooit subsidies gekregen. We zijn gewoon ons plan te trekken. Wellicht bestaan dergelijke mogelijkheden, maar ik heb mij op dit onderzoek niet toegelegd.
Onlangs vroeg ik hulp bij een tentoonstelling in New York met vier van onze kunstenaars. We kwamen niet in aanmerking, waarom? Je moet de regels kennen, in dat doolhof ben ik niet onderlegd. Het is een job op zich. Je kan iemand aanstellen en betalen die de formulieren op de juiste manier invult, dan lukt het wellicht.
Regeltjes, regeltjes, ik geef het toe, ik hou er niet van en die ‘truckendoos’ ken ik te weinig.

KUNSTPOORT Wat zijn volgens jou de artistieke en financiële gevolgen voor kunstenaars tijdens deze pandemie?
HERMINE DE GROEVE Sommige, vooral in het theater en de muzieksector zullen er erg aan toe zijn, spijtig genoeg.
Ik hoor en lees dat de meeste beeldende kunstenaars deze bizarre periode beleven als een retraite. Vechten om een bestaan te verzekeren doen we al een gans leven en zo zal het spijtig genoeg wellicht doorgaan. Dat wil niet zeggen dat er niet dient nagedacht worden hoe de kunstensector hulp aan te reiken. Zo vaak vindt men het in deze maatschappij voor de hand liggend dat wie cultuur brengt vanzelfsprekend zijn plan trekt. Men vergeet dat de geest gebaat is bij cultuur- kunst. We zijn vrije wezens dit is ook waar. Maar een beetje meer respect zou wel mogen, te beginnen bij de verantwoordelijken, de conservators. Een minimum aan interesse voor hun kunstenaars zou zeker bijdragen aan meer bekendheid en vooruitgang voor deze standvastig werkende elite, ik bedoel hiermee een elite aan kunstenaars.
Tijdens deze crisis heb ik in april een schrijven gericht aan een bekende conservator. Tot nu heb ik daar geen respons op gekregen. Ik had op zijn minst een antwoord verwacht.

info

Galerie S&H De Buck
Zuidstationstraat 25
9000 Gent
http://galeriedebuck.be/

Tentoonstelling: “What we do is secret”
Hans Defer – Matthieu Lobelle
tot 10 juni 2020
Fotokabinet : Hanne Lamon

Permanent: Hedendaagse juwelen en objecten
Siegfried De Buck
http://www.siegfrieddebuck.be/ 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s