BLIJVEND CREATIEF Tine Draeck

AUTEURS AAN HET WOORD
Voor kunstenaars is deze bizarre coronatijd ongetwijfeld een bron van emoties. Hoe verwerken schrijvers de lockdown. Schrijven ze meer dan anders of net niet? KUNSTPOORT vroeg het hen.
Mexico is een passie van Tine Draeck. Ze broedt op ‘iets’ rond Mexico. Wat? Dat houdt ze liever geheim want Tine Draeck is ietsje bijgelovig.

KUNSTPOORT Ben je met een bepaald project, boek, gedicht… bezig?  Titel?
TINE DRAECK Normaal schrijf ik reisverhalen maar daar liep ik op een bepaald moment mee vast, het schrijven vlotte niet meer. Een schrijfvriendin raadde me toen aan om fictie te proberen. Wat oorspronkelijk bedoeld was als een kortverhaal is intussen uitgegroeid tot een behoorlijk aantal pagina’s waar ik tussen de bomen het bos niet meer zie. De werktitel van het verhaal is ‘De Club’ maar daar ben ik al behoorlijk van afgedwaald.
Intussen zit ik al een tijdje met een nieuw idee in mijn hoofd rond Mexico, mijn grote passie. Meer geef ik liever nog niet prijs (ik ben een beetje bijgelovig 😊).

 

KUNSTPOORT Is je nieuw werk gerelateerd aan de Corona crisis?
TINE DRAECK Even heb ik met het idee gespeeld om iets te schrijven rond hoe met deze crisis om te gaan maar het is bij wat vingeroefeningen gebleven.
Het verhaal waar ik aan schrijf en het Mexico-idee dateren al van vóór de crisis.
Het verhaal speelt zich een paar jaar eerder af. Ik heb me wel afgevraagd hoe mijn hoofdpersonages deze crisis zouden beleven. De coronacrisis zou zeker een impact op hun leven hebben en wellicht zelfs de afloop van het verhaal beïnvloeden. Het heeft zeker eens door mijn hoofd gespeeld om het verhaal naar 2020 te verplaatsen maar uiteindelijk ga ik het niet doen. Het verhaal stoelt echt op specifieke jaartallen en dat wil ik graag behouden. En de coronacrisis zal wel al genoeg schrijvers inspireren, dus echt origineel lijkt het me niet.
Toch zal ik wel iets van deze crisis meenemen. In het verhaal wordt de stad waar het verhaal zich afspeelt opgeschrikt door een ingrijpende gebeurtenis. Dat ga ik nog wat verder uitwerken door wat er nu gebeurt. De angst die er heerst, lege straten, crisistoestanden, … ik kan het me nu iets levendiger voorstellen.
De coronacrisis heeft een grote impact op mijn Mexico-project want dit was gerelateerd aan een reis naar Mexico deze zomer. Zonder die input loop ik daar nu een beetje op vast.

KUNSTPOORT Schrijf je intensiever dan voor covid-19?
TINE DRAECK Integendeel. Mijn schrijfclub en schrijfafspraken vallen door de coronacrisis weg. De online alternatieven zijn mijn ding niet, ik put vooral energie uit écht menselijk contact. Uit mezelf schrijf ik wel maar ik heb deadlines nodig om zaken af te werken.
Ik mis ook mijn favoriete koffiebar als vaste schrijfstek.
Sinds kort werk ik ook opnieuw fulltime dus ik moet nog een nieuw evenwicht in mijn vrije tijd vinden. Door de coronacrisis besef ik ook dat ik het grootste deel van mijn tijd, door mijn job en schrijven, achter een laptop zit. Schrijven zal wel belangrijk blijven, maar toch stemt dit tot nadenken.

KUNSTPOORT Is schrijven een noodzaak, een manier om deze periode te verwerken?
TINE DRAECK In de allereerste dagen van de lockdown heb ik wel wat zaken neergepend maar in het algemeen is schrijven niet specifiek een manier om deze periode te verwerken. Dan heb ik meer aan een lange wandeling. Wat ook helpt, is een project om mee bezig te zijn. Dan vergeet ik even alles om me heen. Dat kan schrijven zijn, maar evengoed research doen of – tegen beter weten in – mijn reisroute voor Mexico bijeen puzzelen.

KUNSTPOORT Wat lees je voor het ogenblik?
TINE DRAECK Vooral de nieuwsberichten rond corona, wat ik beter wat minder zou doen.
Momenteel ben ik begonnen in ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Een klassieker die ik nog altijd niet gelezen had.  Net omdat je zo’n boek ‘moet gelezen hebben’, ben ik soms een beetje tegendraads. Zo heb ik met pijn in het hart ‘Grand Hotel Europa’ terzijde gelegd. Nochtans ben ik een Pfeiffer-fan, maar die bombastische taal gaat me deze keer echt niet af.

KUNSTPOORT Kan je nog om iets ‘vrolijk’ zijn in deze tijd?
TINE DRAECK ‘Vrolijk’ klinkt me net iets te positief voor deze periode waar er zo veel menselijk leed is. Blij zijn kan ik zeker nog, vooral met de kleine dingen van het leven. Genieten van mijn gezin, de zon die schijnt, lekker eten en drinken in mijn kot, berichtjes van vrienden en familie, …

KUNSTPOORT Heb je toekomstplannen of staan die nu on hold?
TINE DRAECK Het fictieverhaal waar ik mee bezig ben, ga ik sowieso afwerken want dat heb ik de leden van mijn schrijfclub plechtig beloofd. De drive om eraan te werken, ben ik wel een beetje kwijt. Maar zoals ik al schreef: ik ben een beetje bijgelovig. Mijn verhaal is gerelateerd aan een liedje en toevallig heb ik dat deze week al twee keer op de radio gehoord. En nee, het is geen recent of een ‘classics’- liedje dus ik zal het maar als een voorteken zien om de pen weer op te pakken, zeker?
Het plan was om na de fictie opnieuw rond Mexico te schrijven maar doordat mijn reis niet doorgaat, is de drang een beetje weg. Toch ben ik van plan om ermee door te gaan. Ik heb al tientallen reizen in Mexico achter de rug dus eigenlijk is ‘geen inspiratie’ geen geldend excuus.
Binnenkort start ik ook als blogger bij de organisatie Co-Searching en deel ik mijn ervaring rond solliciteren.
http://www.co-searching.be/

info

https://www.linkedin.com/in/tine-draeck/
https://www.pinterest.com/tinedraeck/

kaart Mexico copyright Tine Draeck
cover boek copyright De Bezige Bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s