BLIJVEND CREATIEF Karolien Soete

KUNSTPOORT bevraagt digitaal de kunstenaars die ooit aan bod kwamen in haar reportages, naar hun leven en werk in deze surreële tijden. Elke kunstenaar krijgt eenzelfde vragenlijst voorgelegd. De respons wordt gepubliceerd in chronologische volgorde. Kunstenares Karolien Soete bleef niet bij de pakken zitten en lanceerde toen de lockdown light net was ingegaan het Gentse buurtproject “Kunst achter glas”.

KUNSTPOORT Welke creatie staat er voor het ogenblik op stapel?  Titel? Media?
KAROLIEN SOETE Ik lanceerde het buurtproject “Kunst achter glas” toen de lockdown light net was ingegaan. Ik woon in een multiculturele wijk in het Gentse, iedereen leeft er dicht op elkaar, vele huizen hebben geen koertje of tuin. Enkel op straat kunnen we een ‘frisse’ neus halen. Tijdens mijn dagelijkse wandeling merkte ik de talloze beren achter de ramen op, een fijn project voor de kinderen in de buurt. Omdat hier veel kunstenaars en creatievelingen wonen dacht ik: waarom niet één grote straattentoonstelling opzetten van, voor en in de buurt, iets om naar uit te kijken? Zo geven we de kunstenaars die nu donkere tijden meemaken een platform alsook de creatievelingen die zo ongegeneerd aan de buurtbewoners hun werk kunnen tonen. Het project staat open voor iedereen die wat wil tonen: jong en oud, kunstenaar of net niet… Bij de vieze gasten, die achter de hoek hun werking hebben, stelden voor om samen het project te dragen. Aan het project is een instagram account gekoppeld zodat mensen die nu in quarantaine vertoeven of  in een risicogroep het veilig binnenskamers kunnen volgen. https://www.instagram.com/kunstachterglas/ 

Deze werken staan nu voor mijn raam:
“Touch Me Please” zeep/houtskool
Een tekening uit de reeks “Holding on – Letting go” Houtskool

KUNSTPOORT Is je nieuw werk gerelateerd aan de Corona crisis? Is het maken van kunst een noodzaak, een manier om deze periode te verwerken?
KAROLIEN SOETE Zonder de crisis was dit project wellicht nooit tot stand gekomen. Intussen zijn er vele gelijkaardige projecten lopende. zoals dat van Jonas Vansteenkiste met zijn “Beyond the glass”, door radio 1 opgepikt en voorzien van een nieuwe naam “straatmuseum”. Ik vind het fantastisch dat deze en andere projecten lopen.

KUNSTPOORT Ben je intensiever met kunst bezig dan voor covid-19?
KAROLIEN SOETE Integendeel naast het @kunstachterglas project moet ik toegeven wat verlamd te zijn wat met mijn persoonlijk werk betreft. De toekomst baart me zorgen, voor mij niet alleen  maar ook voor de complete culturele sector. De nu uitgestelde of afgelaste tentoonstellingen zorgden voor een deadline, die valt nu weg. Het is nog wat zoeken hoe en wat ik verder zal doen. Ongetwijfeld zal deze Corona crisis later voor heel wat inspiratie zorgen; niet alleen voor het scheppen van nieuwe werken maar ook in het vinden van een creatieve manier om te overleven. Ik ben echter geen doemdenker. Ik zie ook mooie dingen rond mij ontstaan. Deze crisis brengt mensen dichter bij elkaar. Zo zingen we iedere avond in onze straat gezamenlijk een liedje.  Zo ontving ik van de straat whatsapp groep onverwacht lekkernijen langs de brievenbus. Ik kan de kipjes eten geven in de tuin van de Koer (een artistieke werking in de buurt) en er even tot rust komen plus genieten van de lente. Het is nu even op de pauzeknop duwen wat mijn persoonlijke kunstprojecten betreft. Het betekent ook een periode om nieuwe dingen te ontdekken en herontdekken.

KUNSTPOORT Is het maken van kunst een noodzaak, een manier om deze periode te verwerken?
KAROLIEN SOETE Ja, kunst maken is sowieso een noodzaak, het is mijn taal. Na deze periode zullen ongetwijfeld een reeks werken ontstaan die hier op inspelen. De inspiratie ontbreekt voor het ogenblik. Het hoeft niet, ik laat alles liever wat bezinken.

KUNSTPOORT Heb je toekomstplannen of staan die nu on hold?
KAROLIEN SOETE Dat zal de toekomst uitwijzen… betere en nieuwe dingen op komst hoop ik dan maar.

info

www.ksoete.com
https://www.instagram.com/karoliensoete/
https://www.instagram.com/kunstachterglas/
https://www.facebook.com/karolien.soete

Plaats een reactie