BLIJVEND CREATIEF Hendrik Braet

KUNSTPOORT bevraagt digitaal de kunstenaars die ooit aan bod kwamen in haar reportages, naar hun leven en werk in deze surreële tijden. Elke kunstenaar krijgt eenzelfde vragenlijst voorgelegd. De respons wordt gepubliceerd in chronologische volgorde.
Fotograaf Hendrik Braet gooide het roer om en begon een totaal nieuwe fotoreeks.

KUNSTPOORT Welke creatie staat er voor het ogenblik op stapel?  Titel? Media?
HENDRIK BRAET
Een nieuwe fotoreeks: ‘You can’t cancel Spring’

KUNSTPOORT Is je nieuw werk gerelateerd aan de Corona crisis?
HENDRIK BRAET Volledig voor 100%

KUNSTPOORT Ben je intensiever met kunst bezig dan voor covid-19?
HENDRIK BRAET Ik ben altijd heel intensief daar mee bezig, nu zeker. Je kan spreken van een verslaving. Fotografeer ik een week niet dan voel ik me erg beroerd.

KUNSTPOORT Is het maken van kunst een noodzaak, een manier om deze periode te verwerken?
HENDRIK BRAET
Fotografie is voor mij een noodzaak al van het eerste ogenblik ik het medium leerde kennen. Ik was toen 21, van de één op de andere dag schreef ik mij in op de academie. Voorheen had ik nooit gefotografeerd: het was liefde en passie op het eerste zicht. Voor mij is fotografie een manier om met de wereld om te gaan. Ik maak geen foto’s voor mezelf (er hangt bijna geen eigen werk in mijn huis) wel om zoveel mogelijk te verspreiden. Gelukkig is Elsie, mijn vrouw, heel begripvol. Ik krijg de ruimte om daar veel tijd aan te spenderen. Sterker nog, ze is mijn belangrijkste criticus.

KUNSTPOORT Heb je toekomstplannen of staan die nu on hold?
HENDRIK BRAET
Mijn specialiteit is straatfotografie: kleurrijk en met veel humor. Begin dit jaar kwam ik op het idee gedurende een jaar te werken aan een fotoboek over mijn eigengereide stad Gent. Ik was hier gedreven mee bezig en zou in dialoog gaan met de cultuurdienst van de Stad Gent in verband met ondersteuning. Ik wilde graag met een schrijver samenwerken. Vanaf de eerste dag van de lockdown besloot ik die plannen in de frigo te stoppen en een nieuwe reeks te maken met focus op mijn dochter Charlotte en de geboorte van de nieuwe Lente. Ik vond snel de titel ‘You can’t cancel Spring’. Je kan alles verbieden maar niet de levendigheid en de energie eigen aan de lente en aan mijn dochter van 8. Ook die 2 factoren in mij zet je niet on hold, mijn gedrevenheid als kunstenaar kan je niet stilleggen. De reeks gaat dus over veel meer dan juist de kleine dingen die mijn dochter zo gedurende de dag doet. Per dag maak ik 2 a 3 beelden waar ik tevreden over ben. De beelden moeten het tijdelijke moment waarin ze genomen zijn overstijgen. Anderzijds is het een super interessante oefening om in een beperkte ruimte elke dag iets vernieuwend te vinden. Elke dag biedt nieuwe kansen. De foto’s publiceer ik op fb: dagelijks op mijn pagina en fb pagina van gentblogt.

Op 8 mei zou een expo plaatsvinden in het Geuzenhuis met mijn Gentse straatfotografiereeks. Deze tentoonstelling zal toch doorgaan weliswaar onder digitale vorm met een videoboodschap van mij en Geert Stadeus. Geert Stadeus, de hoofdredacteur van  Snoecks, zorgt voor een openingswoord. Deze expo zal straatbeelden van Gent tonen enkele weken voor de crisis en de reeks ‘you can’t cancel Spring’.  Alle info hierover: http://www.geuzenhuis.be/kig-2020-mei-gentnu

Onder initiatief van een bevriend fotografe Farida Lemeatrag heb ik samen met fotografen Yasmina Besseghir, Jeffrey De Keyser en Heidi De Meulemeester in een tijdsspanne van een week het fotomagazine ‘Lockdown’ gemaakt. Ook daar staan foto’s van mijn reeks in. De andere fotografen hebben zich laten inspireren door de lockdown om eerder gemaakt werk te publiceren. Binnenkort is dit magazine te koop voor 15 euro en telt 60 pagina’s. Indien interesse graag een mailtje naar hendrikbraet@hotmail.com

info

https://www.facebook.com/hendrik.braet
Instagram @hendrikbraet

foto copyright Hendrik Braet

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s