Een interview met ‘anker’
pseudoniem van dichter Marleen Auman
Van 30 januari tot 5 februari 2020 loopt de poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Om deze week kleur te geven organiseert de BIB van Merelbeke een aantal activiteiten. Van 6 januari tot 5 februari hangen posters met poëzie van ‘anker’ pseudoniem van Marleen Auman in een vormgeving/fotografie van kathleen Ramboer te kijk in de BIB. Poëzie is er voor elk moment in je leven. Met de gedichten van Marleen volg je een poëtisch pad vol emotie en ontroering. KUNSTPOORT luisterde naar het hoe en waarom van deze gedichten.
Kunstpoort Waarom en wanneer ben je beginnen schrijven? Is het een noodzaak? Een passie?
Marleen Drie jaar geleden ben ik beginnen schrijven. Ik had een teveel aan gedachten en emoties. Voor mij betekent ‘dichten’ een plaatsen van vreugde en verdriet. Deze filosofische gedichten geven een houvast aan mijn leven.
Kunstpoort Je gedichten groeien vanuit persoonlijke ervaringen, je eigen leefwereld. Je geraakt er je energie en emotie in kwijt. Kan het ook anders? Gedichten worden soms neergepend vanuit een tomeloze fantasie, overkomt jou dat?
Marleen Wanneer ik de natuur beleef komen spontaan gedachten naar boven. Ik bezit nog die kinderlijke verwondering over eenvoudige dingen. Soms is er ook fantasie en wordt spontaan een gedicht geboren.
Kunstpoort Hoe mogen we je gedichten benoemen, welk soort gedichten schrijf je, gedachtengedichten?
Marleen Ik noem het gedichten met een filosofische toets. Ik wil mensen beroeren, ontroeren, aanraken.
Kunstpoort Heb je workshops gevolgd om te leren dichten, ken je trucjes om vlot te dichten?
Marleen Poëzie schrijven dat leer je niet, het is een attitude. Je kan het proces vergelijken met het creëren van beeldende kunst. Je kijkt en neemt op een bepaalde manier waar. Een expo, een wandeling, rapen op het veld, vogels, vanuit verschillende zaken… kan poëzie groeien.
Kunstpoort Schrijf je in afzondering, op een bepaald plekje of kan je overal dichten?
Marleen Een notaboekje en balpen heb ik altijd bij me zo kan ik overal notities maken. Voor ‘the final touch’ heb ik nood aan stilte vooral innerlijke stilte. Ik ben hoog sensitief, krijg heel veel prikkels, beschrijven brengt me rust.
Kunstpoort Je gedichten zijn heel toegankelijk, licht en makkelijk om lezen, niet zwaarmoedig en hebben toch een veelzeggende inhoud. Welk publiek bereik je met je gedichten?
Marleen Niet al mijn poëzie is even lichtvoetig. De 12 gedichten hier aan de wand is de keuze van de BIB en zijn inderdaad heel toegankelijk en sluiten perfect aan bij het gedachtengoed van de BIB. Zo heb je ‘SCRABBLE’ dat verwijst naar de spelletjes in de BIB, ‘HEBBEN ZIJN’ verwijst zowel naar werkwoorden als personen… naar onze maatschappij. Mijn bundel Doosje met liefs ‘Leven beleven’ is zwaarder op de hand. Het doosje gedichten gebruiken psychotherapeuten in het werkveld en brengt troost in de palliatieve zorg, ontroert mensen. Velen kunnen mijn gedichten smaken. Mijn poëzie is universeel, nostalgisch, want zeg nu zelf: wie kent er nog de geur van ‘Rotte rapen’ titel van één van mijn gedichten? Graag wil ik de mensen iets meegeven, bewust maken van het leven, zie mijn gedicht ‘Kalende bomen’.
Kunstpoort Lees jezelf veel poëzie? Voor welke dichter/dichteres heb je bewondering?
Marleen Ik lees geboeid poëzie van andere dichters. Zo heb ik bewondering voor Herman de Coninck, Alice Nahon. Ik hou van de raamgedichten van Martin Bril en Six Word Stories, hoe je een verhaal kunt vertellen in zes woorden.
Kunstpoort Wat apprecieer je in een gedicht: de klank, de inhoud, het rijm, de humor… ?
Marleen Een gedicht moet je kunnen smaken, voelen. Ik hou van diepgang in een gedicht. Dichten noem ik beschrijvend schrijven, uitwisselen van gedachten, vragen om herkenning en zich kwetsbaar opstellen. Een gedicht moet uitnodigen tot verstilling. Van kinds af aan was ik bezig met zingeving.
Kunstpoort Welke zijn je toekomstplannen? Wil je de bühne op met je gedichten?
Marleen Ik lees dolgraag mijn gedichten voor. Gedichten voorlezen geeft me energie. Met muziek erbij, goed gekozen bindteksten en door het publiek aan te spreken maak je verbinding. Poëzie verbindt. Gedichten maken met kinderen lijkt me ook boeiend. Het gedicht ‘Marc groet ‘s morgens de Dingen’ van Paul van Ostaijen hoort tot ons collectief geheugen. Er wordt in het vers een sfeer opgeroepen met gewone dagelijkse beelden, iedereen herkent ze en vindt ongetwijfeld het gedicht ‘cool’. Voor het ogenblik werk ik aan een theatermonoloog. Het is een samenwerking met Victoria Deluxe. De theatermaker herschreef de monoloog met respect voor de eigenheid. Het is de bedoeling de monoloog te brengen tijdens een toonmoment voor een beperkt publiek. En daarna… zie ik nog. Verder wil ik graag voordrachten geven, workshops rond de kracht van de verwondering, filosoferen rond gedichten, gedichten dichter bij de mensen brengen.
Kunstpoort We hopen dat poëzie je heel gelukkig maakt.
Info
PUBLICATIES van ‘anker’ Marleen Auman
inlichtingen marleen.auman@gmail.com
2 kinderen klommen in een boom, de boom die glom (uitverkocht)
Doosje met liefs: ‘Leven beleven’
De 12 posters van Poëzie aan de wand in postkaartformaat
WEEK VAN DE POËZIE
Bibliotheek Merelbeke
Dijsegem 1, 9820 Merelbeke
https://merelbeke.bibliotheek.be/
POËZIE AAN DE WAND
6 januari tot 5 februari 2020
expo posters met gedichten van ‘anker’ pseudoniem van Marleen Auman
vormgeving/fotografie Kathleen Ramboer
SPELEN MET WOORD
woensdag 5 februari 2020 van 14u15 tot 16u
poëzieworkshop met Yerna Van den Driessche
voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar
https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/spelen-met-woorden-en-gedachten-poezieworkshop/e9b72db7-c9bf-4ae3-8c30-e517b457e389
RENDEZ-VOUS MET LOTTE DODION
dinsdag 4 februari 2020 om 30u
Lotte Dodion is te gast in de bibliotheek en vertelt over haar werk en dichtkunst.
Ze spoort het publiek aan om actief deel te nemen aan de poëzie.
https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/rendez-vous-met-lotte-dodion/aff8d875-5875-466d-b4c4-fce3f0402384
Fotografie Eric Rottée
Tekst Kathleen Ramboer
Heel mooie verhalen Proficiat;
LikeLike
dankjewel
LikeLike