Voor de creatie van het muziektheaterwerk Rainbow gaat kunstenares Nazanin Fakoor aan de slag met The Conference of the Birds, een literair meesterwerk van de mystieke Perzische dichter Farid ud-Din Attar. In Attars verhaal zoeken duizenden vogels naar Simorgh, de mythische vogel die de waarheid symboliseert. Na vele moeilijkheden tijdens de reis bereiken slechts 30 vogels het doel. Pas dan beseffen ze dat ze zelf de Si (vertaald: 30) – morgh (vertaald: vogels) zijn.
Deze prachtige poëzie vormt de basis voor het libretto van Rainbow. De Iraanse componiste Aftab Darvishi (Tenso Young Composers Award 2016) maakt een nieuwe compositie, live uitgevoerd door het Swara Ensemble in een mobiele installatie die -letterlijk- onze verschillen en meervoudige identiteiten weerspiegelt. Op deze manier ‘reflecteert’ Fakoor over de mythe van een eenduidige nationale identiteit en over de viering van het verschil. Dramaturgie is van Tobias Kokkelmans.
In dit project bevraagt Nazanin Fakoor identiteit in haar vele facetten. Onze “thuis”-cultuur is immers het resultaat is van oneindige interacties en ontmoetingen met andere samenlevingen doorheen de geschiedenis. Nationale identiteit is een mythe die de moderne wereld heeft geconstrueerd.
De levensloop van Nazanin Fakoor is daar een krachtig voorbeeld van. Ze werd in Iran geboren en kwam met haar ouders op haar 8 in Duitsland terecht. Daar assimileerde ze doorheen de jaren de Duitse cultuur en identiteit. Later studeerde ze in Frankrijk en Brussel, waar ze nu ook woont. De vraag over identiteit is een deel van haar identiteit geworden.
PRAKTISCH
ZA 4.05 – 20:30: Muziektheater Rainbow in Kunstencentrum nona
ZO 5.05 – 16:00: Muziektheater Rainbow in Kunstencentrum nona
EEN PRODUCTIE VAN
Kunstencentrum nona, Lunalia, C-Takt en Workspacebrussels
https://nona.be/nl/programma/lunalia-xs-rainbow-premiere
Videograaf: Bert VANNOTEN
Prachtig en juist, deze opvatting dat nationale identiteit een mythe is die de moderne wereld heeft geconstrueerd. Door de eeuwen heen hebben zoveel culturen invloed op ons gehad, dat de meervoudigheid ervan gevierd moet worden.Mooi hoe Nazarin Fakoor dit verwoordt en hoe ze door licht de kleuren in haar installatie laat vloeien. Nog steeds veranderen de mensen door invloeden van andere culturen. Het maakt mensen rijk op een bepaalde manier.Ik voel me in mijn installatie “Übuntu” aan haar verwant, ook hier een regenboog, die doordat het licht er doorheen kan spelen verandert. Mooi hoe Nazarin Fakoor muziek video en gedichten samenbrengt. Heel sterk! Margriet van Engelen
LikeLike