Ideaal, de wasserette en de riso-print

Vandaag is de Gay Pride in Antwerpen. Op de Groenplaats en op de Grote Markt krijgt men de indruk dat alle toeristen van de wereld daar hebben afgesproken. In de Hofstraat is het iets rustiger. In de Oude Beurs heerst er stilte. Drie vrouwen, Emma, Fien en Juliane, zitten in het midden van de patio, omringd door een galerij van kolommen. Zachte muziek, strandstoelen, er heerst een vakantiesfeer.

Wat volgt is een interview met Emma, Fien en Juliane.

Ideaal, de wasserette en de millefeuille

Een tijdje nadat we de naam Ideaal gekozen hadden, merkten we op dat er in de buurt waar Emma woont een wasserette met de naam Ideaal “was” (lacht).”

 

Ideaal dekt heel veel verschillende soorten ladingen. Het is iets utopisch maar langs de andere kant ook voor iedereen iets heel persoonlijk, het is een streefdoel en tegelijkertijd wel moeilijk. Het heeft iets heel fris en misschien iets ludiek, iets heel dubbel. Want je kan Ideaal ironisch interpreteren omdat we net de moeilijkheden van jonge kunstenaars proberen overbruggen”

Ideaal, een kunstenaarscollectief?

Een collectief van kunstenaars bestaat al lang, van in de Griekse tijd tot de Russische revolutie. Het kent verschillende vormen afhankelijk van de periode en de behoeftes.

Het ideaal is ons als groep, als jong beginnende kunstenaars. Het ideaal om samen iets te kunnen organiseren en elkaar een beetje verder te helpen. We zijn van plan om na deze expo nog verder dingen te organiseren, er staan reeds vele ideeën klaarDit is een goede eerste test geweest in de veilige omgeving van GAST, een voorproefje van wat we daarna verder allemaal nog zullen opbouwen met kunstenaars. We trachten om bij elke tentoonstelling die we organiseren nieuwe artiesten te betrekken, zodat het dynamisch blijft.”

Ideaal, riso-print voor iedereen

“Wij hebben aan elke kunstenaar de opdracht gegeven om een werk of een print te maken rond het thema ideaal. We hebben “gerisoprint” op een machine die Emma thuis heeft staan, dat is een Riso-duplicator.”

“Het principe van een Riso printer werkt als een combinatie van een stencilmachine en gemechaniseerde zeefdruk. Het zit er een beetje tussenin. Er wordt een ontwerp gemaakt dat daarna per kleur apart wordt omgezet in grijswaarden. “Risografie-kleuren kan je nooit met een normale printer bekomen. Die kleurscheidingen worden één per één doorgestuurd naar de printer die dan een mastervel hiervan maakt. Eigenlijk een stencilvel, waar zeer kleine gaatjes worden in geprikt. Dit wordt over een inkt-drum geschoven, het papier gaat in de machine, over de inkt-drum en komt er terug uit met de stencilafdruk op het papier.”

“Enkele kunstenaars die meegedaan hebben, hadden nog geen ervaring met Risographie. Voor hen dus een goede gelegenheid om een nieuwe techniek te ontdekken. We hebben de kunstenaars bijgestaan in de vertaling van het ontwerp naar de printklare bestanden (pre press), om de eigenheid in hun werk zo goed mogelijk te weerspiegelen. Sommige kwamen kijken tijdens het drukproces, een interactieve samenwerking. Wat leuk is aan deze reeks riso-prints van uiteenlopende kunstenaars met verschillende achtergronden, is dat ze samen aan de muur een geheel vormen.”

Ideaal, de tentoonstelling

Voor de expo vonden we de kunstenaars binnen onze kennissenkring, vooral afgestudeerden van de Academie, van Sint-Lucas en ook van KASK  in Gent.”

“We maakten een selectie van werken die we inhoudelijk en vormelijk bij elkaar vonden passen. Werken die zowel illustratief alsook schilderkundig zijn en aansluiten bij eenzelfde beeldtaal.”

De tentoonstelling (met tentoongesteld werk van: Amber Andrews, Fien Jorissen, Sara Mertens, Juliane Noll, Jonas Sysmans, Gavin Vanaelst, Mia Syn, Emma Verhulst, Soetkin Verslype en Victoria Iranzo) was een succes met steun van de diverse artiesten die op deze manier ook onderling met elkaar in contact kwamen. We hebben veel lovende reacties ontvangen, zowel van kennissen als van mensen in het vak, scholen en andere organisaties. Er boden zich zeker perspectieven aan naar de toekomst toe”.
De laatste weekends hebben we een kleine bookshop georganiseerd om het project lopende te houden. Zo hebben mensen een reden om nog eens terug te komen en aanvullend werk en publicaties te ontdekken. Het einde van de tentoonstelling valt samen met de cultuurmarkt. Een gepaste manier om mooi IDEAAL (nr1) af te sluiten!”

 

De cultuurmarkt gaat door op de 27 augustus, ook bij Fameus : http://www.cultuurmarkt.be/2017/infomarkt/fameus

Ideaal: https://www.facebook.com/Ideaal-1792772057511011/

Tekst en Foto’s Eric Rottée

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s