Trolls & Legends: Op zoek naar Harry P.

 

Een trol is een mythologische benaming die oorspronkelijk uit Noord-Europa, met name Noorwegen, komt. In de Noorse mythologie waren trollen jötun. Later ging het in de Scandinavische folklore om aparte reusachtige, lelijke en onvriendelijke bovennatuurlijke wezens die mensen konden opeten.

Een legende (afgeleid van het Latijn legenda, een gerundivum met de betekenis wat gelezen moet worden) is oorspronkelijk een alternatieve levensbeschrijving van een heilige met toegevoegde fictieve elementen. Ook waarin, aan de betreffende persoon, allerlei wonderen toegedicht worden

 

 

 

Fantasy is een apart genre binnen diverse media-, kunst– en cultuurvormen zoals films, televisie, literatuur, computerspellen, festivals, muziek, en dergelijke. Het is een genre dat zich kenmerkt door de aanwezigheid van onwerkelijke gebeurtenissen, verzonnen wezens en imaginaire werelden. Bovendien spelen magie en andere bovennatuurlijke elementen veelal een belangrijke rol in het genre. (Wikipedia)

 

Uit de auto gestapt en in een andere wereld gevallen, “humanoids” met kleding van een andere tijd lopen op de stoep. “Agakongi, ogi” schreeuwt een man gekleed als onze “ancestors”. Welkom in de wereld van trolls en legends. De kinderen wenen.

Een man loopt rond met een “chien ballon” en maakt een raar geluid. Een andere, op zijn “stelten, laat een zwarte vogel boven aan het plafond draaien. Beelden van buitengewone wezens hangen aan de muren. Mannen zonder bovenkledij tonen hun spieren. Een vrouw laat zich een uitgegroeid oor plaatsen. Men voelt zich in een andere wereld. Toch zijn we in Bergen op de Trolls en legends beurs festival. Hier stromen liefhebbers toe van alle leeftijden. Stands van allerlei objecten staan mooi in een rij, binnen en buiten. Rare drankjes, juwelen, spelletjes, schilderijen, Middeleeuws lijkende objecten, wapens, kledij, actiefiguren. Wat voor bazaar. De meest succesvolle stands zijn die van de boeken. Daar staan rijen mensen om een handtekening van de auteur van het boek te krijgen. Fantastische beelden gekend van beelden en tekeningen.

De bezoekers zijn soms verkleed, echt verkleed. Wat een verbeeldingskracht. Niemand is ongerust om belachelijk over te komen. En vaak zijn ze het toch. Iedereen heeft er begrip voor en glimlacht. Er speelt zich een klein theater af. Fotografen zijn gretig foto’s aan het maken en de bezoekers hebben dit zo graag. “Het boek” Is het meest indrukwekkend. Er worden verhalen verteld met de hulp van beelden. In een hoek binnen ons lichaam is er nog plaats voor het kind.

 

 

 

 

 

 

 

In de National Geographic Magazine van April 2017 gaat het over de Cyberman/woman, van onze toekomst. We komen in een andere wereld waar ons “vermogen” verhoogd wordt door biologische en elektronische ingrepen. Doorslaggevend voor de verhoging is niet de ingreep maar de culturele verrijking door de uitwisseling, de sociale media.

Is een beurs over Fantasy, Trolls en Legends deel van deze toekomst? Is dit Kunst?  Dromen de mensen die de beurs bezoeken? Hier wordt een wereld ontwikkeld, die de toekomst zou kunnen zijn, met vormen uit het verleden.

 

Trolls & Legends: http://www.trolls-et-legendes.be

Tekst en foto’s Eric Rottée

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s