Black@blanco

Black is the absorption of all colours

De tentoonstelling BLACK@BLANCO van curator/kunstenaar Free Pectoor toont hoe brillliant zwart kan zijn. BLANCO de ‘witte’ tentoonstellingsruimte van Nucleo is de ruimte bij uitstek om het werk van
Free Pectoor tentoon te stellen.
Black versus white, darkness versus brightness.

 

 

De tentoonstelling toont niet alleen hoe veelzijdig zwart kan zijn maar ook hoe veelzijdig de kunstenaar is. BLACK@BLANCO is een ode aan de creativiteit. Geen enkel materiaal is ‘veilig’ voor Free Pectoor: van canvas tot synthetisch papier, van borstel tot palet, van acryl tot olieverf, van grafiet tot houtskool. Vergeten we ook niet zijn objets trouvés, gevonden  voorwerpen worden gerecycleerde kunstwerken met een knipoog. Zo is er de zwarte lamp die niet brandt, een verwijzing naar de lichtjes in het zwarte lege heelal, de ruimte. It seems that BLACK, the total Darkness doesn’t exist, it’s up to you! (Free Pectoor)


Picasso beweerde ooit: Je ne cherche pas, je trouve.

Dit zou ook de lijfspreuk van Free Pectoor kunnen zijn. Iedere toevallige ontmoeting, vondst, verloren voorwerp… kan een voedingsbodem zijn voor een assemblage, een kunstwerk. Spiralen van een beddenbodem worden zowaar poëzie in handen van deze kunstenaar. En het kunstwerk nodigt uit tot interactie, aanraken mag!


Waarom al dit ZWART?

Free Pectoor heeft steeds een affiniteit met de kleur zwart gekend. Het begon met de ontdekking van zwartwit films van Alfred Hitchcock, Akira Kurosawa en de foto’s van Anselm Adams en Edward Weston. Later tijdens zijn kunstopleiding vormden tekeningen van Goya, Rembrandt en inkttekeningen van de Japanse meesters een bron van inspiratie. Nog steeds is het witte doek, canvas of een ander wit oppervlak voor Free Pectoor een uitdaging om in dialoog te gaan met een waaier van zwarten, het zwart van acrylverf, olieverf, houtskool, grafiet, inkt, zwarte vernis… en wie weet met het zwart van verwerkte uitlaatgassen en luchtvervuiling.

“Graviky Labs captures air pollution and turns it into Black Ink. An Indian startup company has developed a method for transforming carbon emissions from vehicles and chimneys into ink, and is now selling it in the form of pens.”(Dezeen Daily 08/03/2017) (info Free Pectoor)

Een eigen stijl?

Er zijn reminiscenties naar popart, minimalisme, arte povere, hedendaags design, typografie… maar de diverse werken staan ondanks hun verscheidenheid niet los van elkaar. Ze vormen een uniek geheel en maken deel uit van het concept.

BLACK IS BEAUTIFUL maar voor Free Pectoor is het zoveel meer.

Ben je ook geboeid door BLACK, NOIR, NERO, SCHWARZ, ZWART, Lamp Black, Mars Black, Ivory Black, Vanta Black en intrigerende kunst, bezoek dan zeker de tentoonstelling BLACK@BLANCO van Free Pectoor in de Nucleo tentoonstellingsruimte BLANCO

BLANCO
Coupure rechts 305
9000 Gent

zaterdag 22 april en zondag 23 april
zaterdag 29 april en zondag 30 april
maandag 1 mei
telkens van 14u tot 18u

voor ander werk van Free Pectoor zie link
https://www.nucleo.be/blancoproject/index/nl/30

voor info BLANCO zie link
https://www.nucleo.be/blanco/index/nl

 

 

 

tekst en fotografie Kathleen Ramboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s