De Kotroute Gent

lo-res-flyer-692x1024
een avondlijke zoektocht naar jong creatief talent

Wat?

Dinsdag 22 november organiseerde AmuseeVous de Kotroute, een jeugdig kunstenparcours. https://www.kotroute.be/stad/gent/
Jongeren konden een avond lang proeven van beeldende kunst, performance, muziek, video, etc in de gezellige setting van een studentenkot. Het deed me met enige nostalgie denken aan het legendarische Chambres d’amis van onze kunstpaus wijlen Jan Hoet. De kick-off gebeurde in het S.M.A.K. met Jelle Vandewiele en zijn project PAL.
www.kotroute.be

De missie van AmuseeVousamuseevous-logo-cmyk

www.amuseevous.be
gelezen in Enchantée, de beleidsnota van de organisatie

DEFINITIE: AmuseeVous is een vzw die jongeren (16 – 30 jaar) en musea dichter bij elkaar wil brengen. Dat doet Amusee­Vous door enerzijds jongeren te prikkelen om het aanbod van erfgoed, kunst en musea in Vlaanderen en Brussel te ontdekken en anderzijds door deze instellingen te begeleiden in hun zoektocht naar een geschikte invalshoek voor jongeren. AmuseeVous treedt op als matchmaker, adviseur en inspirator en doet dit steeds in nauwe samenwerking met de doelgroep.

Gesprek met Evelien Peeters

img_8271regiocoördinator AmuseeVous Oost-Vlaanderen
Verwachten jullie een grote belangstelling voor deze Kotroute, hoeveel jongeren bereik je deze avond?
We organiseren de Kotroute voor de zevende maal en dit is echt een super top editie. Er zijn reeds 552 tickets gereserveerd in voorverkoop. We verwachten een 600 tot 700tal jongeren.
Hoe voeren jullie publiciteit?
Via Urgent.fm radio en medialab van Universiteit Gent, via Facebook, de kunstscholen en KUNSTWERKT. Maar de meeste studenten bereikten we door zelf naar de studenten toe te gaan en te flyeren in de studentenkoten wat wel erg arbeidsintensief was.
Hoe werden de performers, beeldende kunstenaars en muzikanten benaderd en geselecteerd?
Muzikanten werden geselecteerd via
http://vi.be/vibe/portal/welcome
vi.be brengt nieuw talent op de juiste plaats. Jonge muzikanten maken een profiel aan op deze site. Wij zochten tussen de talrijke profielen naar originele muziek, muziek die in de setting van een studentenkot past en muzikanten die hun eigen materiaal meebrengen.
Door een oproep op oa onze Facebook pagina konden we zoeken tussen portfolio’s van vele beeldende kunstenaars. De organisatie Kunstwerkt stuurde ons hun favorietenlijstje. Het laatste woord was aan ons. De selectie gebeurde vooral gevoelsmatig.
Liep de organisatie van een leien dakje?
Er waren vooral problemen om enthousiaste gastvrouwen en -heren te vinden die hun kot wilden openstellen aan artistiek talent en het publiek van de toekomst. Het is ook niet niks om één avond lang honderden jongeren over de vloer te krijgen.
AmuseeVous wil een soort kweekvijver zijn voor artistiek talent en jongeren die in de culturele sector willen werken. Heb je enkele voorbeelden van jongeren die het gemaakt hebben?
Eva Mouton en Joelle Dubois zijn twee artiesten die met AmuseeVous hebben samengewerkt en zijn gegroeid.
Eva Mouton maakt de getekende column ‘Eva’s gedacht’ voor het Weekblad van De Standaard
http://www.evamouton.be/
Na De Kotroute heeft Joëlle Dubois vorig jaar erg geboomd. Nu is er een eigen solo tentoonstelling en heeft ze een publieksprijs van Het S.M.A.K. gewonnen. http://www.joelledubois.be/
Verwachten jullie problemen door het uitblijven van subsidies, de crisis en de besparingen weetje wel?
Het is inderdaad niet evident vandaag, maar bij AmuseeVous proberen we positief naar de toekomst te kijken.

Ontmoeting met Kryztoff Dorionimg_8299a

grafisch vormgever en illustrator voor oa AmuseeVous
http://www.grotezk.be/projects
Het ontwerp voor de affiche doet vrij futuristisch aan. Van waar komt je inspiratie?
Ik heb me laten inspireren door het schilderij van Jheronimus Bosch: ‘de Tuin der Lusten’.
Op de buitenzijde van dit drieluik is een grote bol geschilderd, die de hemelbol voorstelt met daarbinnen, op een plat vlak, de aarde. Ik wilde ook een soort planeet, landschap creëren waar van alles kan en staat te gebeuren.

KUNSTPOORT volgt de Kotrouteimg_8210

De kick-off gebeurde in het S.M.A.K.

Wat je hoort, is wat je ziet. De hal baadt in een feeëriek licht. Dreunende, futuristische, repititieve sound verwelkomt ons. Jelle Vandewiele produceert beats die worden afgespeeld door de AV-input van een beamer en die met de juiste frequenties worden vertaald naar dansende kleuren. PAL is een vernieuwend project en een zoektocht naar de balans tussen beats en visuals.
Na de speech van Evelien Peeters gaan we de avond tegemoet op weg naar KOT  1 Lucas De Heerestraat 95 met kunst van Silke Reyntjens en muziek van Nonno.

Kot 1

img_8261-bewerktIn het duister, langs een stemmig tuinpad bereiken we Kot1. Een rokerige sfeer en de soundscape van Nonno verrassen en brengen ons direct in een aangepaste stemming. Nonno is een groep van muzikanten die vooral geïmproviseerde soundscapes live brengt. Het groepje bestaat uit 3 muzikanten waaronder 1 iemand Josefien Cornette (foto) die voor de stem zorgt. Nonno is steeds op zoek naar ongewone locaties zoals deze tuin met kampvuurtje. In het verleden traden ze op in een winkelvitrine met shoppers als publiek. Ze willen vooral een klassiek podium vermijden. De groep treed al zittend op en dit om praktische reden om gemakkelijk van instrument te kunnen wisselen. Hun collectie is ruim en voor de Kotroute spelen ze o.a. op een zelfgemaakte elektrische gitaar die voor een aparte klankkleur zorgt. Deze avond brengen ze een vier uur durende soundscape, non-stop. Nu maar hopen dat het niet regent!
https://www.facebook.com/nonnoontheinternet/?fref=ts

img_8228Silke Reyntjens dierenportretten sieren de wand van het knus studentenkot. Haar jarenlange passie voor tekenen zette ze om in het project SIRE: een collectie dierenportretten in kostuum. Zij is hier artist in residence. De ramen decoreerde ze met dierenfiguren. Aan de kot bewoners vroeg ze welk dier ze voor hen kon tekenen. Dat resulteerde in een bont gezelschap van vos tot walvis en poes in de kleuren van de affiche, fuchsia, roos paarse tinten. Silke studeerde Kunstwetenschappen en werkt nu bij de organisatie The Crystal Ship die Street art propageert. Maar vooral voelt ze zich een illustrator. Tekenen is haar wereld, vooral tekenen in opdracht. Ze ontwerpt T-shirts op vraag van het verlangen. Het begon met tekenen van totems op T-shirts voor een scoutsgroep. Dit sloeg zo aan dat ze hier verder mee wil doorgaan. Haar contacteren kan via silke.reyntjens@hotmail.com Silke nam met raamillustraties ook deel aan The Big Draw te Leuven.

img_8248a

img_8235

Kot 2

Sint Lievenslaan 12
kunstenaars en muzikanten kot 2 getekend door Nele Sys

img_8305

img_8337

Na dit eerste kot bezoek vol positieve indrukken begeven we ons naar Kot2.
Thijs Polfliet grafisch kunstenaar staat ons eerst te woord. Ik leerde zijn werk kennen via Tipping Point, het kunstenklimaatparcours 2015 van UGent. Toen al was zijn bijzondere techniek me opgevallen, dit is de perfecte gelegenheid om er iets meer over te vernemen. Fotografische beelden, eigen beelden maar ook ander verzameld materiaal zoals postkaarten brengt hij over via een chemisch proces op hout. Beelden worden verknipt en daarrond wordt een tekening opgebouwd. Zijn vrije grafiek reflecteert vooral zijn eigen leefwereld. Twee werken die hier te zien zijn tonen een zelfportret en impressies van reizen die hij maakte met een Braziliaanse vriend. Het is de neerslag van een vriendschap en onderweg zijn. Zelf noemt hij zich ook een verzamelaar, een verzamelaar van verhalen, objecten, mensen, beelden, postkaarten… Uit deze verzamelingen groeit een kunstwerk. Zijn inspiratie vindt hij ook in historische literatuur. Thijs Polfliet zou dolgraag in de culturele sector werken. Hij studeerde vrije grafiek aan het KASK Gent en cultuurbeleid aan de faculteit Letteren te Leuven. http://thijspolflietgraphics.be/
img_8334

De foto’s in de gang tonen bijna onherkenbare zelfportretten van Jolien Roos met nuances van donker naar licht. Het hangt soms van mijn stemming af, vertelt ze, maar niet altijd. Soms komen img_8376ideeën op me afgevlogen maar het gebeurt ook dat ik heel hard over een foto nadenk. In één foto is een verwijzing naar haar sterrenbeeld te zien vissen. Haar architectuurfoto’s tonen een totaal andere Jolien, sobere foto’s met een gevoel voor ritmiek, compositie, lay-out. Dit verraadt haar tegenwoordige studie van vormgever. Jolien studeerde drie jaar orthopedagogie maar voelde er zich niet comfortabel bij, ze wou creatief bezig zijn en zette haar studies on hold. Ze gon aan een opleiding Fotodesign en een opleiding Fotografie aan het KISP Gent. Ze vindt het belangrijk deze twee studies te combineren, ze zijn een aanvulling op elkaar en bieden zo meer werkgelegenheid in de toekomst. Wel verkiest ze fotografie boven vormgeving. Ze is blij te mogen meewerken aan deze kotroute, de grote opkomst vindt ze super. Het is dan ook de eerste maal dat ze foto’s toont aan een publiek. Meer te zien op de site www.jolienroos.be
img_8389

img_8347Een halfduister intiem badkamertje laat me verdwalen in de intieme wereld van Nele Sys. http://nele-sys.tumblr.com/ Nele maakte als eindwerk voor haar master Beeldverhaal aan het Sint-Lucas te Brussel een boekje Het Wijfje. Vastberaden stuurde Nele met de post haar manuscript naar verschillende uitgeverijen, uitgeverij XTRA Nederland toonde belangstelling en nu ligt het boekje op ons te wachten. Voor haar illustraties vertrekt ze vanuit haarzelf, vanuit een gevoel van schaamte, alledaagse gevoelens, gevoelens omtrent het vrouw worden. De tekeningen zijn gemaakt met veel gevoel voor humor en een zekere zelfspot, een ontwapenend debuut.
http://www.uitgeverijxtra.nl/titel/159_Nele%20Sys%20%7C%20Het%20wijfje
 img_8344
Op 3 december wordt het boekje om 16uur voorgesteld in de stripboekhandel EPIC Nederkouter 55 te Gent, met signeersessie.
Hoe kwam de strip tot stand? Eerst maak ik een Storyboard, dan ruwe schetsen, later potloodschetsen die dan ingeïnkt worden met pen en ecoline. Dan volgt de scan om de illustraties druk klaar te maken.
Teken je soms met de computer? Alleen als het snel moet gaan, het liefst teken ik vanuit de losse pols.
Denk je professioneel Illustrator te worden? Tegenwoordig volg ik een lerarenopleiding en geef nu reeds vervanglessen. Het is beter een extra diploma achter de hand te hebben. Nele Sys nam in het verleden ook deel aan The Big Draw te Leuven met raamillustraties.
Tijdens de interviews en het nemen van foto’s hoorden we ook de muziek van Mount Soon. http://www.mountsoon.com/
Leden Nick Fransen – Vocals & Guitar, Tom Peeters – Guitar, Gerben Brys – Bass, Olivier Penu – Drums.
Hun muziek is moeilijk in een hokje te duwen toch vroeg ik hoe hun muziek te catalogeren. Mount Soon liet het woord Indie Rock vallen. Ik moet eerlijk bekennen het woord heb ik opgezocht. Volgens Wikipedia: Indie is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor voornamelijk op rock georiënteerde kunstmuziek die zich over het algemeen laat karakteriseren door haar houding: een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment. Dit groepje van 4 muzikanten die elkaar toevallig hebben ontmoet door de muziek brengt weldra hun eerste album uit Awe & Wonder met 6 nummers. Het album werd opgenomen met Koen Gisen (Bony King, Flying Horseman, An Pierlé). Op 11 februari is er een release in de Handelsbeurs op de Kouter te Gent.
We wensen hen veel succes!
www.facebook.com/mountsoon
http://www.instagram.com/mountsoon
Te beluisteren via YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=MpGrDjXxung
img_8351

Ondertussen is het behoorlijk laat geworden. Er rest ons weinig tijd om nog andere locaties te bezoeken. We zijn blij te hebben kennis gemaakt met aanstormend nieuw talent. Talent dat hopelijk zijn weg vindt in de culturele jungle.
We kijken uit naar een volgende editie. Een mooi initiatief om te koesteren!

tekst: Kathleen Ramboer
fotografie: Bernadette Van de Velde

Een gedachte over “De Kotroute Gent

  1. […] Fotografe Jolien Roos en kunstenaar Walter Dermul (schilderkunst) zijn voor KUNSTPOORT en KUNSTPOORT lezers zeker geen onbekenden. zie vroeger gepubliceerde reportages op kunstpoorthttps://kunstpoort.com/2022/04/19/brief-aan-kunstenaar-walter-dermul/https://kunstpoort.com/2016/11/25/de-kotroute-gent/ […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s