Vlaamse toneelkring Rembert speelt in Japan

Een beetje geschiedenis

Toneelkring Rembert uit Torhout is geen onbekende in het theatermilieu. Hun geschiedenis gaat terug tot 1947. Rembert beschikt over een indrukwekkend palmares. Ze behaalden verschillende prijzen in een aantal competities oa op het Landjuweelfestival. OPENDOEK organiseert sinds 2006 dit festival, waarbij gedurende minimaal vijf dagen kwaliteitsvol amateurtheater in al zijn diversiteit vooropstaat. In 2011 triomfeerde de jonge Torhoutse regisseur Simon D’Huyvetter als Laureaat van het Landjuweel met “Hamlet”.  Die zelfde Simon D’Huyvetter regisseerde het stuk WIJ dat nu gespeeld werd op het  kindertheaterfestival in Japan.
Dit jaar zijn ze geselecteerd voor het Landjuweel Jongerenproducties met DRIFTKOP van Martine Geerinckx.

Voor meer geschiedenis zie
http://geertvanoverschelde.wixsite.com/sint-rembert/geschiedenis

Het World Festival Children’s Performing Arts in Toyamaworldfest

Van 30 juli tot 4 augustus 2016 nam de Vlaamse toneelkring Sint-Rembert uit Torhout deel aan het World Festival of Children’s Performing Arts in Toyama, Japan. Dit internationale festival vindt reeds voor de tiende keer plaats en verzamelt maar liefst 1500 deelnemers uit 23 landen over heel de wereld. Ondertussen liep het bericht binnen dat WIJ in de Japanse Gazette als de tot nu toe beste voorstelling van het World Festival Children’s Performing Arts in Toyama beschouwd wordt.

Rembert mocht het festival op de allereerste dag openen met de voorstelling WIJ in een regie van Simon D’Huyvetter, een woordeloos en grappig sprookje met zes spelers over Konijn en Klein Meisje op zoek naar vriendschap en geluk. En koekjes, veel koekjes.

Rembert Torhout Festival Toyama, Japan 1
foto Bram Markey

 

Rembert Torhout Festival Toyama, Japan 2
foto Bram Markey

 

Rembert Torhout Festival Toyama, Japan 3
foto Bram Markey

“Op voorhand wisten we niet goed waar we ons aan konden verwachten.” zegt Kristof Lataire, acteur bij Sint-Rembert, “onze speelstijl verschilt namelijk dag en nacht met die van de Japanse groepen die we tijdens de openingsceremonie aan het werk zagen. Hierdoor sloegen sommigen onder ons de avond voor ons optreden aan het twijfelen: zal onze beeldtaal hier wel aanslaan?”
“De verwachte cultuurschok bleef echter uit. Het is opvallend om te zien hoe universeel de reacties op WIJ zijn: mensen lachen met exact dezelfde grapjes of worden ontroerd op precies dezelfde momenten tijdens het stuk. Na de eerste giechel uit het publiek voelde je achter scène een enorme opluchting en ging iedereen voluit.” vertelt Jonas Roelens, acteur. “WIJ raakt blijkbaar een wereldwijd publiek. De reacties die we meteen na de voorstelling en de dagen erna kregen zijn echt overweldigend.” vult Nancy Brendonck, actrice aan: “overal waar we komen, willen mensen met ons op de foto, komen mensen zeggen hoe goed ze WIJ vonden of spelen acteurs uit andere gezelschappen zelfs scènes uit ons stuk na op straat! Maar er wordt ook over veel meer dan theater alleen gepraat. Je merkt echt dat mensen van over de hele wereld met dezelfde dingen bezig zijn: conflicten, terreurdreiging en de gevolgen daarvan, op luchthavens bijvoorbeeld, maar ook simpelweg: hoe maak je goed theater?”

WIJ is een woordeloos stuk maar soms gebruiken de spelers een imaginaire taal om zich uit te drukken. De sterkte van de voorstelling gaat echter vooral uit van de fysieke bewegingen die heel sterke beelden opleveren. Deze beeldtaal overstijgt taalverschillen of culturele barrières en dat merk je aan het internationale enthousiasme voor deze Vlaamse voorstelling.

KUNSTPOORT wenst Toneelkring Rembert uit Torhout nog veel succes toe.

Tekst medegedeeld onder andere door Open Doek vzw
www.opendoek-vzw.be
Foto’s: Bram Markey

Voor info Toneelkring Sint-Rembert Torhout
http://geertvanoverschelde.wixsite.com/sint-rembert

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s