Feedback op kunst…

Feedbacksessie voor kunstenaars

Een organisatie van KUNSTWERKT

first imagea

 

DSCF2344 reworkedZaterdag 30 april 2016 organiseerde KUNSTWERKT een persoonlijke feedbacksessie voor kunstenaars in de Academie voor Schone Kunsten te Kortrijk. Er was een feedbacksessie met aandacht voor portfolio en ook een feedbacksessie op de kunst zelf. Wij volgden de laatste, benieuwd naar welke impact dergelijke feedback op het werk van een kunstenaar kan hebben.

 

Interview vóór de feedback

met Roseline Christiaens – schilderkunst

KR Kunstwerkt organiseert reeds een aantal jaren deze feedbacksessies. Is het de eerste maal dat je hiermee kennismaakt en wat verwacht je ervan?DSCF2386 reworked
RC Ik wil vooral weten hoever ik met mijn schilderkunst sta in het bijzonder het portret. Ik vrees dat ze mijn werken te braaf zullen vinden. Ik werk vooral fotografisch realistisch tegen de heersende smaak in. Gelijkenis is voor mij belangrijk. Wat me intrigeert is het spel van licht en schaduw. Omdat die zoveel over een persoon vertellen schilder ik graag de handen erbij. Met mijn portretten geef ik graag het innerlijke weer en schilder daarom het liefst naar model. Ik hou van een warme uitstraling die van het doek uitgaat. Mensen moeten blij mijn atelier verlaten. Naar model schilderen is niet altijd mogelijk, dan werk ik vaak naar foto’s. Die foto’s neem ikzelf, het moeten goede foto’s zijn die het karakter van het model weerspiegelen.

 

KR Ben je ambitieus?DSCF3520 reworked
RC Inderdaad ik heb ambities en zou graag in een galerij exposeren. Ik volg reeds zes jaar schilderkunst en schilder portret in opdracht.

 

Roseline tDSCF3533 reworkedkleinroont me mee naar een muur waar verschillende van haar portretten ophangen. Op gelijkenis kan ik niet oordelen maar een mannenportret in bruine tinten trekt mijn aandacht. Ik vind het knap geschilderd en wens Roseline nog veel succes. Het is tijd voor de feedbacksessie.

 

 

Interview na feedback

met Tinne Vereeck – schilderkunst
Feedbackgever: Katleen Deleu

KR Kom je voor de eerste maal naar de feedbacksessie?
Ken je de kunstenaar van wie je feedback kreeg en vind je dat belangrijk?
DSCF2372 reworked
TV Inderdaad het is de eerste maal dat ik aan dergelijke sessie deelneem. Wie de kunstenaar is of welk werk hij zelf maakt speelt voor mij geen rol. Belangrijk is voor mij de eerste indruk die mijn werk maakt op de feedbackgever.

KR Waarom deze feedbacksessie, wat verwachtte je en is die verwachting ingelost?
TV Deze feedback zie ik vooral als voorbereiding op de jury in de academie te Lier. Ik volg nu het vijfde jaar schilderkunst.

KR Heb je twijfels omtrent je kunst en zoek je bevestiging tijdens deze feedback?
DSCF3517 reworkedTV Twijfel heb ik niet. Ik ben zelfzeker en dit is ook nodig. Ik heb veel ambitie en wil kunst maken voor de eeuwigheid al grenst dit aan de waanzin. Het ultieme beeld is mijn queeste. De positieve opbouwende kritiek van Katleen Deleu helpt me verder op die weg. Ze vond mijn werk technisch sterk en dat schept moed.
Je kan me nu al beroepskunstenaar noemen, ik schilder paarden in opdracht.

KR Wat is voor je van belang, dat je kunst mooi oogt of dat de boodschap die je wil brengen overkomt los van het esthetische?
TV Kunst moet voor mij niet alleen mooi zijn maar ook inhoud hebben. Met mijn kunst wil ik een breed publiek beroeren. Door met kleur te spelen, door het gebruik van complementaire kleuren hou ik rekening met schoonheid en met de kijker.

KR Deze feedbacksessie, de zoektocht naar het ultieme werk is vaak interessanter dan het tastbare eindresultaat. Bewaar je voorstudies, alles wat naar je uiteindelijk finale kunstwerk leidt?
TV Het proces is inderdaad enorm van belang. Soms maak ik van een schilderij drie versies. De laatste is voor de kijker misschien de beste maar de andere twee zijn even belangrijk.

KR Ga je je werkwijze na deze feedback veranderen?
Hou je er rekening mee?uitword

TV Soms experimenteer ik met pastel of andere materialen op olieverf. Katleen Deleu vond dit absoluut overbodig, die experimenten zijn volgens haar geen meerwaarde voor mijn schilderijen. Daarom heb ik besloten enkel nog zuiver olieverfschilderijen te borstelen.

KR Tevreden? 20 minuten is niet veel, het blijft bij een eerste indruk, is dit voldoende?
TV 20 minuten is voor mij ruimschoots voldoende. Een volgende feedbacksessie wil ik wel nog eens meemaken. Een aanrader!

KR dank je voor het interview
info:
www.vereeck.exto.org
www.facebook.com/vereeck

DSCF3500 reworked

Interview na feedback

met Katelijn Lammertyn – grafiek oa zeefdruk, DSCF3578 reworked
fotopolymeer
Feedbackgever: Katleen Deleu

KR Wat vond je van je feedbacksessie, neem je de feedback mee in je werk? Zal deze feedbacksessie invloed uitoefenen op je creatieve proces?
KL Vorig jaar werkte ik uitsluitend in zwart/wit. Dit jaar introduceerde ik kleur in mijn werk. Katleen Deleu vond sommige van mijn werken met kleur nogal chaotisch.  Ik kan haar daar wel in volgen want ook ik vind mijn zwart witte  werken meestal iets krachtiger. Ze heeft me ook aangetoond dat (wit)ruimte in mijn compositie belangrijk is. Daar ga ik beslist rekening mee houden.

 

KR Vind je het nodig dat de feedbackgever technische bagage heeft van je discipline in dit geval grafiek?
KL Helemaal niet! Het beeld op zich moet sterk genoeg zijn om de aandacht van de toeschouwer te trekken. Anderzijds heeft de techniek voor mij wel een bewuste link met het onderwerp. Ik werk vooral rond fotografische, journalistieke beelden, eigen beelden, beelden uit krant, van het internet. Beelden worden ge’drukt’ om te informeren. Die gemDSCF3587 reworkedaanipuleerde info verhaalt zich via geschreven pers, internet  naar de lezer die er terug zijn eigen verhaal en waarheid aan koppelt.

En misschien vertel ik nu weer te veel en neem  ik de toeschouwer te veel bij de hand. Misschien ziet de niet geïnformeerde toeschouwer totaal iets anders.

Daarbij vind ik Grafiek een zeer boeiend medium. De kracht van inkt, de gelaagdheid, het toeval zorgt er voor dat het experimenteren steeds de fantasie en de creativiteit levendig houdt. Het wordt tijd dat Grafiek meer naar waarde wordt geschat en niet louter wordt gezien als reproductie van een beeld.

 

KR Kan je een voorbeeld geven van een verhaal in een beeld? kathleen DSC_9592
KL Deze zeefdrukserie, FRAME Z-313, is opgebouwd met straatbeelden van Dealy Plaza in Dallas, het plaats delict van de moord op Kennedy. Links onderaan valt een fluo bolletje onmiddellijk op. Katleen Deleu vond dit bolletje overbodig omdat het zo de aandacht trekt en wegtrekt van het beeld waar een klein stukje tape op gekleefd werd. Er is een strijd tussen deze twee items, tussen bolletje en de tape. Beeld technisch heeft ze gelijk maar toch denk ik dat fluo bolletje zo te laten omdat het inhoudelijk klopt. Ieder heeft zo zijn eigen waarheid, beelden worden gemanipuleerd om de eigen waarheid kracht bij te zetten. Zo was dit ook bij de moord op Kennedy. Misschien maak ik ooit een werk over de vliegtuigcrash van de MH17 in Oost- Oekraïne. Ook dit drama kent zijn vele waar- en onwaarheden.

Katelijn Lammertyn toont me een door haar zelf ingebonden boek met grafisch werk (zeefdruk, polymeer, hoogdruk) opschrift CONEY ISLAND DOUBLE VISION.

KL Double vision slaat zowel op techniek als op inhoud. Zeefdruk gecombineerd met fotopolymeer is inderdaad een technische double vision. Inhoudelijk gaat het voor mij over vergane glorie in Coney Island als metafoor voor een leven, relatie, vriendschap die in de loop der jaren aftakelt, anderzijds gecombineerd met beelden van Pripyat, Tsjernobyl, aftakeling na een traumatische impact. De ‘schoonheid’ van de ‘aftakeling’.

Zoals bij mijn huidig werk start ik van één beeld dat evolueert naar een geheel waarbij alle puzzelstukken in elkaar vallen tot een voor mij één coherente visie.

Met dit werk behaalde Katelijne Lammertyn verschillende prijzen oa
laureaat cultuurprijs 2014 – Rotary Kortrijk Groeninghe
een eervolle vermelding Hilde Demetsprijs 2012
selectie Frans Dille prijs 2015

Ik bewonder haar veelzijdigheid: fotopolymeer, zeefdruk… Katelijn Lammertyn experimenteert graag. Toeval speelt vaak een rol. Inktvlekken, resten inkt, frottages, afval… kunnen leiden tot nieuw werk. Vroeger werd er gedrukt op afvalpapier nu kiest ze liever voor zuurvrij papier zoals Fontenay Canson papier, Zerkall.

KR Hoe vaak ben je met je kunst bezig?
KL Enorm veel. Ik word als het ware naar de academie gezogen. Je kan hier ook dagelijks in het atelier terecht.

KR Stelde je reeds tentoon?
KL Jammer genoeg te weinig. Eenmaal met mijn boek in een boekenwinkel (Theoria) in Kortrijk. Ik mis een netwerk.

Bij deze een oproep, het werk verdient een aandachtig publiek. De zeefdrukken van Katelijn Lammertyn kunnen zeker helpen grafiek uit het verdomhoekje te halen.

We wensen Katelijn Lammertyn nog veel succes met haar bevlogen kunst.

 

Tekst Kathleen Ramboer Foto Eric Rottée
De feedbacksessie: een organisatie van KUNSTWERKT
www.kunstwerkt.be

Een gedachte over “Feedback op kunst…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s