Want jong geleerd is oud gedaan

naissance festival second trial

Zinnema: Een Talentenhuis

Zinnema is het open talentenhuis in Brussel. Dit wil zeggen dat iedereen met talent ‘binnen mag’ of hDSCF9633et nu dans is of muziek of nog andere artistieke vormen. Ze proberen deze talenten allemaal een plaats te geven. Is het niet op een podium dan is het in een workshop of op nog andere manieren om ze te coachen.

Zinnema concentreert zich op de amateurkunstenaars in Brussel. De bedoeling is dat jonge vrijetijdsartiesten de kans krijgen om hun hobby te ontdekken of te ontwikkelen. Zinnema ondersteunt jonge starters om de stap te zetten van droom naar werkelijkheid. De jongeren moeten er uiteraard zelf voor werken maar Zinnema biedt net dat opstapje dat ze nodig hebben om verder te geraken.

Dit doen ze door het  organiseren van tal van workshops zoals Dj, dans, singer-songwriting (dit zal gebeuren in de toekomst), graffiti en rap. Het interessegebied van de jonge amateurkunstenaars proberen ze te achterhalen door middel van briefjes die de jongeren kunnen invullen en afgeven op evenementen zoals Skill City.

Jongeren hebben niet veel tijd, dus Zinnema probeert te zoeken naar de meest geschikte periodes om evenementen te organiseren: Het zij gedurende de vakantie, of elke woensdag, of een weekend. Het is momenteel nog een beetje zoeken, kan Yani Vandermot, artistiek medewerker bij Zinnema, ons vertellen.

Skill City: Multitalent

Skill city was een beetje een kennismakingsdag van Zinnema met de jongeren uit Brussel. De slogan luidt: create, discover, party. Vooral discover duidt erop dat Zinnema de jongeren wil leren kennen en de jongeren de gelegenheid wil geven met Zinnema kennis te maken.

Achter het idee van Skill city schuilt het samenbrengen van al de workshops op 1 dag. Het festival is tegelijkertijd ook het begin van tal van workshops die nog zullen volgen.

Het begon allemaal om 14 uur met een preselectie voor de dj-contest waarvan de finale later op de avond zou doorgaan. Deze dj’s waren allen afkomstig uit verschillende Brusselse jeugdhuizen. Ze waren met zijn zessen: Wife Mandala van jeugdhuis DAR, Alex P van  Mutske, DJa Vuu van De Kuub, Daggles van ’t ongeluk, B-art van Alleman en DJ Brent van De Schakel.

Tegelijkertijd waren er ook vele workshops aan de gang in hetzelfde gebouw. Er waren workshop rap, singer-songwriting en graffiti. Ook waren er twee dj-workshops aan de gang nl, namelijk Hip Hop en House. Alsof dat nog niet genoeg was, kon je ook een workshop dans volgen.

In de late namiddag volgde er dan een dance battle onder het nauwlettend oog van een jury. Dit had Zinnema georganiseerd omdat jongeren heel competitief zijn en ze dit graag doen. De winnaar kreeg een prijs van € 100 cash.

Battle en Party

DSCF0952

In de gang ontstond rond hetzelfde uur EXPO Humans of Anderlecht: een muur vol met foto’s van jongeren en boodschappen.

Het begin van de avond werd ingezet door de groep Tom die vooral ballads bracht. Tangerine bracht iets meer rock. Hierna volgde Young Nation die vooral rap brachten. Stikstof bracht ook rap gemixt met een dj-set. Voor de afsluitende dj-set vond de finale plaats van de DJ battle plaats.

Deze finale werd gedraaid door DJa Vuu en Wife Mandala en gewonnen door DJa Vuu. Hij mag op een groot festival in Brussel spelen: Bruksellive festival. Zo kreeg de winnaar toch  een prijs.

Het moeilijke aan een prijs geven volgens Yani is dat het Skill City festival vooral voor het plezier wordt georganiseerd en niet voor het geld of de prijzen. Daarom wordt er niet met hoge toegangsprijzen gewerkt. Ze hebben liever dat mensen komen en graag komen en niet  veel moeten betalen.

Als afsluiter was er dan DUX and – MR DUM.

battle and Party one

Voor het verzamelen van de artiesten die kwamen spelen heeft Zinnema samengewerkt met onder andere Kunstbende en Imagine Festival. Dit zijn twee wedstrijden voor artiesten, bands. Yani Vandermot was een van de juryleden op deze wedstrijden. Uit die wedstrijd heeft Zinnema dan de bands genomen die volgens hen de beste waren. Dit geldt voor Tom en Tangerine.

Stikstof en Young Nation zijn twee hiphopcollectieven. Die zijn heel populair in Brussel onder andere in de jeugdhuizen. Als afsluiter draaiden DUX and – MR DUM. Zij hadden al gedraaid op Tomorrowland en dit leeft heel sterk bij de jongeren. Een tweede reden was het feit dat ook zij zijn begonnen in jeugdhuizen en uiteindelijk op een zeer groot festival zijn geraakt.

van kleinnaargroot

Dit toont het verhaal achter Skill city: klein beginnen en binnen een 5-tal jaar misschien op een groot podium kunnen staan.

Trajectbegeleiding

Het is een soortDSCF1025 trajectbegeleiding waarbij de jongeren opgevolgd blijven door Zinnema, ook met zicht op toekomstige workshops en andere evenementen. Het contact met de jongeren is heel belangrijk.

Het ultieme doel is niet om iets groots te maken van Zinnema maar om te blijven zoeken naar de interesses van de Brusselse jongeren. Het zoeken naar de nieuwe bands van Brussel blijft belangrijk, net zoals het behouden van het Brusselse verhaal. Dus concentreren ze zich vooral op Brussel en de rand. Het is niet de bedoeling om in competitie te treden met Ancienne Belgique en De Beursschouwburg. Het moet een plek blijven waar jongeren naartoe kunnen gaan om hun interesses verder te ontwikkelen. Ook jongeren naar buiten laten komen is een belangrijke doelstelling.

Als deze tekst u geïnteresseerd, geprikkeld en geïnspireerd heeft ga dan zeker een kijkje nemen op de site van Zinnema: http://www.zinnema.be/
Tekst Ann-Sophie Rottée
Foto’s Eric Rottée

DSCF1075 reworked

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s