15 Beeldhouwers bevolken de oude stadsbibliotheek te Gent

Pop-up Ginsberg-Lecleir II Gent

Van 7 december tot 30 december organiseert Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg voor de tweede maal een Pop-up Ginsberg-Lecleir. De oude Gentse stadsbibliotheek aan het zuid is ditmaal de uitverkoren locatie. De kunstenaars zijn divers maar één ding hebben ze gemeen: allen verkiezen ze het vakmanschap van de Kunstgieterij Declercq-Ginsberg om hun beelden in brons te gieten. Velen zijn er kind aan huis. Een dialoog tussen ambachtsman en kunstenaar is nooit veraf. Kunstenaars kunnen er hun geesteskind op de voet volgen, van mal tot afwerking. Ook de partners Dimitri en Jimmy zijn creatieve duizendpoten en beeldhouwers.

Kunstpoort ging een kijkje nemen en ontmoette een aantal beeldhouwers. Graag stellen we enkele kunstenaars en hun werk voor.

 

Jimmy De Clercq

Jimmy De Clercq, met een zwak voor fotografie, luchtvaart en beeldhouwkunst, runt samen met Dimitri Ginsberg de bronsgieterij. Passie, ervaring en vakmanschap blijken 3 pijlers waarop zijn kunstenaarschap steunt. Zijn beeldhouwwerken verraden een buitengewone interesse voor de luchtvaart. De jongensdroom, eens piloot worden, is nu realiteit. Zijn Icarus is geen gewone of klassieke verbeelding maar een eigentijdse ludieke superheld met een vleugje humor.

www.bronsgieterij.be

Dimitri Ginsberg 

Het werk van Dimitri Ginsberg, zakenpartner van Jimmy De Clercq verraadt pakken fantasie. Zijn kunst ontstaat uit een geniale creatieve flits, inspiratie van het moment. Een eenvoudige kniptang, een oud sokkeltje… recupereer materiaal… neemt hij mee in een nieuw verhaal, in een fantastische droomwereld gekruid met ironie. Heel even denk ik aan Salvador Dali maar neen laten we niet vergelijken een ‘Ginsberg’ is uniek.

www.bronsgieterij.be

 

Annabelle Schatteman

studeerde in Gent, Shangai, Den Haag en werkt in Den Haag.
Na de uitputtingsslag van performances met maskers besloot ze te beeldhouwen. In de Pop-up galerie toont ze onder andere beelden uit de reeks Beyond, illustratie van het thema: het paradoxale in de vrouw, ze is heldin en moeder. Als moeder mag en kan je geen zwakte tonen. Enkel bij een werk van Botticelli zie je een andere vrouw. Bij de annunciatie van de Engel Gabriël aan Maria merk je een –neen- van Maria. Eerst boetseerde Annabelle de sculpturen van de reeks Beyond in klei om ze later in brons te laten gieten. Het polijsten geeft de beelden een goudglans.


www.annabelleschatteman.com

Geert Van Rysseghem

heeft een gevarieerde levendige carrière achter de rug in verschillende sectoren, in binnen- en buitenland, sectoren die toch ergens elkaar raken en blijk geven van een enorme creativiteit. Voeding, architectuur, meubelontwerpen, wooninrichting… Geert Van Rysseghem heeft een overvol visitekaartje. Zijn Zwevende werken en Art with holes tonen de architect in hem. De kunst van Geert Van Rysseghem is toegankelijk, zo heb je zijn bronzen sculpturen met als rode draad ‘beweging en sport’, Vintage cars en Masker portretten. 40% tot 50% van zijn tijd is hij beeldhouwer. Resultaat: zijn kunst toont maturiteit.


www.pieceunique.be   www.archion.be

Kristin Van Tuyne

probeerde een aantal technieken uit, volgde vele opleidingen, tekenen, schilderen en keramiek om uiteindelijk bij het beeldhouwen te belanden. Het vrolijke aspect van haar schilderijen, lieve kleurrijke tafereeltjes met kinderen en jonge vrouwen vind je ook terug in haar bronzen beelden. De titels spreken voor zich: Dansend meisje – Klein meisje – Knielend meisje.


www.kristinvantuyne.be

Tony Mussche

studeerde fotografie maar brons is zijn passie. Geen wonder want Tony Mussche werkte zes jaar als zandvormer en bronsgieter bij de toenmalige Bronsgieterij Schellynck-Ferbuyt, nu Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg. Voor zijn realisaties komt hij er nog geregeld over de vloer.
Tony Mussche werkt vanuit de verbeelding. Voorstudies maakt hij niet. Zijn inspiratie put hij uit het leven, vallen en weer opstaan. Niet alleen brons maar ook ijzer en keramiek zijn voor hem boeiende dragers om wat binnenin borrelt, vorm te geven.
‘Don’t think about making art, just get it done. Let everyone else decide if it’s good or bad, whether they love or hate it. While they are deciding, make even more art’ Andy Warhol, lees je in zijn presentatieboekje.

https://www.facebook.com/Madebytony-251838351940742/

 

Rik Haezebrouck

woont in Frankrijk, is schilder, beeldhouwt slechts sinds een drietal maanden. Om zijn gevleugelde beelden te begrijpen hoef je enkel de titels te lezen. The motion of failure – The motion of effort..
een omschrijving neergepend door Rik Haezebrouck

Gestolde beweging

Onvolkomen gevoel
van kracht
in figuren.

Voorbij de actie
komt de rust.

 

Rik.haezebrouck@gmail.com

Siska Van de Keere

Scheppen met de handen was een jeugdige droom van Siska van de Keere. Haar ouders dachten aan een andere opleiding. En kijk decennia later creëert Siska van de Keere toch keramiekolifanten in haar eigen atelier te Parike, de Vlaamse Ardennen. Haar eerste beeld, een olifant is pas in brons gegoten.
Haar beelden zijn Afrikaanse olifanten, groot en klein, in beweging, stilstaand… alle mogelijke variaties. Vanwaar die fascinatie voor de olifant?  Siska: De olifant is niet alleen imposant maar ook  een familiedier. Hun sociale gedrag is bijzonder. Mensen kunnen in veel gevallen een voorbeeld nemen aan de olifant.
Wat haar het meest is bijgebleven in haar carrière? Siska: De dag dat Panamarenke een ‘Olifant’ van me kocht tijdens een tentoonstelling in Zegelsem. Eveline Hoorens schreef een tekst in mijn gastenboek, Panamarenko ondertekende met zwier.
De wilde olifant is bedreigd door stroperij, Siska bewaart de olifant voor de toekomst.


facebookpagina https://www.facebook.com/siska.vandekeere

De andere kunstenaars die tentoonstellen zijn:
Roger Pintens
Ina Marcus
Dirk De Keyzer
Mireille Robbe
Stefaan Wouters
Patricia De Vulder
René Logeais

Proficiat aan Dimitri en Jimmy voor dit schitterend initiatief: een tentoonstelling die beeldhouwkunst op een voetstuk plaatst. Kunstpoort wenst alle kunstenaars een geïnteresseerd publiek.

INFO

Pop-up Ginsberg-Lecleir II Gent
Oude bibliotheek Gent Zuid
Woodrow Wilsonplein
9000 Gent
van vrijdag 7 tot zondag 30 december 2018
gesloten op maandag en dinsdag
van 14u tot 19u

Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg
http://www.bronsgieterij.be
Wolfputstraat 46
9041 Oostakker (Gent)

 

Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg
tekst Kathleen Ramboer
fotografie Bernadette Van de Velde

 

 

 

 

 

 

 

6 gedachtes over “15 Beeldhouwers bevolken de oude stadsbibliotheek te Gent

  1. Dank je Kathleen en Bip voor de heel,mooie reportage…ik ben super blij dat ik zo toffe collega,s kunstenaars heb…ze zijn allen echt Top! 😄😄😄😍

    Like

Plaats een reactie