De zin van je leven

De schrijfdag 2017, een literaire hoogdag voor en door schrijvers.

Een 300 tal personen met een passie voor schrijven woonden de schrijfdag 2017 bij. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door CREATIEF SCHRIJVEN en ging dit jaar door in het Felix Pakhuis te Antwerpen. Op het programma stonden workshops, lezingen en infosessies. Er was mogelijkheid tot feedback op eigen teksten of een pitch bij een uitgever. Meer dan 50 auteurs en vakspecialisten gaven er hun schrijfgeheimen prijs; onder wie Jeroen Olyslaegers, Kristien Hemmerechts, Malin-Sarah Gozin en Guillaume Van der Stighelen. Een must voor iedereen met schrijfplannen.

 

EEN INTERVIEW MET ANNELEEN WINTEN

KUNSTPOORT had een gesprek met Anneleen Winten die de schrijfdag in goede banen leidde en toch wat tijd maakte voor ons.

KUNSTPOORT: Ik zie hier een enorm divers publiek, welke is precies jullie doelgroep?
Anneleen Winten: Inderdaad een jong en een wat ouder publiek is hier aanwezig. De belangstelling is zeer divers. Amateurs, debutanten, mensen die reeds gepubliceerd hebben zijn hier aanwezig. Vooral de mogelijkheid tot netwerken is voor aspirant schrijvers en schrijvers een pluspunt.
KUNSTPOORT: Van waar jullie slogan De zin van je leven?
Anneleen Winten: Voor de tiende editie van de Schrijfdag lanceerde Creatief Schrijven vzw ‘De zin van je leven’. Met filmpjes waarin bekende auteurs als Joke Van Leeuwen, Gerda Dendooven en Lize Spit hun favoriete zin verklappen, riep de organisatie op om een zelfgeschreven zin in te sturen. Een vakjury met Stijn Vranken, Gerda Dendooven en Tom De Cock selecteerde uit meer dan 300 inzendingen de tien mooiste zinnen. Vandaag wordt tijdens het slotmoment de winnende zin onthuld. Je kan ook de 10 mooiste zinnen op je arm laten tatoeëren. Wat we ons geen 2x lieten zeggen.

Leny Moerkens tatoeëerde met schwung onze favoriete zin: PRIVACY IN ZIJN BLOOTJE BURNOUT IN THE CLOUD

site van Leny Moerkens www.faar.nu

Nota van KUNSTPOORT. Ondertussen is de winnende zin bekend: Ik hou ervan hoe jouw adem de bril beslaat waarmee ik naar het leven kijk. Auteur Kevin Amse
KUNSTPOORT: Waarom is Antwerpen de stad van de schrijfdag 2017?
Anneleen Winten: We zijn aan onze tiende editie toe en telkens organiseren we de schrijfdag in een andere provincie, ditmaal dus Antwerpen. Zo hebben we telkens een ander publiek.
KUNSTPOORT: Er staat hier ook improvisatietheater geprogrammeerd, waarom?
Anneleen Winten: We zien het heel breed. Van Intro tot impro is oa bedoeld voor NT2 studenten.
KUNSTPOORT: Een beetje uitleg graag
Anneleen Winten: NT2 studenten zijn studenten waarvan Nederlands hun tweede taal is. De 2 workshops zijn speciaal voor hen en passen in het kader van een multicultureel Antwerpen.
KUNSTPOORT: Staat bij Creatief schrijven spelling, woordenschat en grammatica voorop of jullie naam doet zoiets vermoeden is het creatieve belangrijkst?
Anneleen Winten: Wij hebben 2 luiken, enerzijds het Creatief schrijven met o.a.  theater, poëzie, anderzijds het zakelijk schrijven. De coördinator is Ariane D’Hondt. Bij het zakelijk schrijven spitsen we ons toe op juist schrijven. Bij een schriftelijke sollicitatie is dit bijvoorbeeld vereist.
KUNSTPOORT: Heb je zelf ook schrijfaspiraties?
Anneleen Winten: Zoals iedereen bij Creatief Schrijven heb ik ook een passie voor schrijven.
Zelf schrijf ik poëzie.
Ondertussen merk ik dat iemand ongeduldig op Anneleen Winten staat te wachten.
Dank voor je tijd Anneleen.

WE WOONDEN ENKELE WORKSHOPS EN LEZINGEN BIJ

BLOGGEN IN STIJL met Barbara De Munnynck


één van de initiatiefneemsters van boekenblog “This is How We Read” Pretblog van drie professionele boekenmeisjes
http://thisishowweread.be/

Barbara De Munnynck geeft bloggers in spe en bloggers talrijke tips om de juiste woorden en toon te vinden zodat een boodschap helder overkomt.
Enkele tips van Barbara die me zijn bijgebleven:

  • Deel je tekst in blokken en voeg ‘eye candy’ toe. Foto’s, sfeerbeelden, covers, logo’s.. geven schwung aan je tekst.
  • Publiceer originele eigen foto’s, geen stockfoto’s, die zijn zo onpersoonlijk en weinig authentiek.
  • Plaats in iedere paragraaf een hint naar de volgende paragraaf. Verleid de lezer om verder te lezen.
  • Je mag persoonlijk schrijven maar argumenteer je persoonlijke gevoelens.
  • Je kan op voorhand je tekst laten lezen door de geïnterviewde, het schept een vertrouwensband.

Enkele boekentips van Barbara:

  • Kelly Deriemaeker Het blogboek
    De 2de editie wordt verwacht op 5 april 2017
  • Renate Dorrestein Het geheim van de schrijver

Enkele vraagjes aan Barbara De Munnynck
KUNSTPOORT: Hoe begon het allemaal?
Barbara De Munnynck: Ik ben in 2015 gestart samen met 2 vriendinnen booklovers en journalistes: Eveline en Katrien. Op deze blog doen we aan ‘literatuur na de uren’.
KUNSTPOORT: Waarom blog je?
Barbara De Munnynck: Ik ben journalist en tekstschrijver. Als journalist ben je afhankelijk van de redactie. Ik had zin zelf een forum te creëren. Mijn interesse voor Oost-Europese schrijvers, die niet vaak in de media komen, kon ik hier kwijt. Een aanrader is bijvoorbeeld het boek van de Hongaarse schrijver Gyorgy Dragoman – De witte koning
Een blog kan je ook voortdurend bijsturen. Journalistiek is mijn werk, bloggen mijn passie.

Barbara De Munnynck schreef  haar eigen schrijfdag tijdlijn neer in haar blog, zie link
http://thisishowweread.be/schrijfdag-2017/

VAN INTRO TOT IMPRO met Anke Sengier

Na veel trappen bereikten we het lokaal waar Anke Sengier een 15 tal personen liet genieten van een actieve sessie improviseren. De deelnemers hadden er duidelijk zin in. Ze legden er ongedwongen associaties, namen verrassende houdingen aan, bevroren een beweging en leerden onmogelijke linken leggen. Heb jij al eens een link gelegd tussen brood en een microvezeldoek? Tussen een WC ontstopper en een exotisch eiland? Hier gebeurde het allemaal met heel veel fantasie en plezier. Met deze sessie leert Anke Sengier je losser in je lijf zitten, minder te denken, meer te voelen en te vertrouwen op je impuls. De workshop is bedoeld voor personen die de Nederlandse taal net leren, NT2 studenten
en voor moedertaalsprekers.

 

AKSIDENT: humor met stijl

Aksident vrolijkte ‘de boel’ op met originele acts. Er was een leuke tafelanimatie. Het mannelijk duo bekroonde lunchende schrijfdag deelnemers met een unieke ludieke prijs. Na een kort en geestig juryrapport kregen de winnaars, onder applaus van tafelgenoten, een prijsbutton officieel opgespeld.

KUNSTPOORT reporter Eric kreeg de ludieke prijs en button NUCHTERSTE NACHTRAAF opgespeld.

Aksident trakteerde de op de lift wachtenden, dalers en stijgers op een gezellig moment. Aksident declameerde amusante gedichten oa van Frie Jacobs en deelde wattenstaafjes om de knotsgekke gedichten beter te horen of niet te horen? http://aksident.be/

 

 

 

 

DEBUTANTENBAL met schrijfsters Katrijn Van Bouwel, Annemie Heselmans en Meltem Halaceli, moderator Anne-Marie Segers

Anne-Marie Segers

Anne-Marie Segers liet de drie debuterende schrijfsters aan het woord. Katrijn debuteerde in 2016 met De muze en het meisje, een zintuiglijke ode aan het menselijk lichaam, aan de liefde en aan de eeuwigheid. Annemie schreef het autobiografisch boek Het leven loopt op wieltjes. Meltem verwerkte haar familiegeschiedenis in het lijvige debuut De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali.

Anne-Marie Segers liet deze drie straffe madammen terugblikken op hun debuut en bestookte hen met allerlei vragen nuttig voor alle toehoorders in de zaal met schrijf- en publiceer ambities.

Meltem Halaceli:

Een greep uit enkele opmerkelijke verhalen, anekdotes, opmerkingen en advies van de drie debutanten.
Wanneer? Waar? Hoe?
Katrijn Van Bouwel: Ik wou al boeken schrijven voor ik kon schrijven. Ik heb gespaard om vrij te nemen op mijn werk. Het boek betekende een opdracht aan mezelf, een engagementsverklaring. Ik schreef in een huisje aan zee, in een omgeving vrij van prikkels. Daar was enkel de zee en het boek.
Annemie Heselmans: Ik schrijf op het moment dat het komt. Ik kan mijn werk zelf regelen. Voor mij vormt dat geen enkel probleem.
Meltem Halaceli: Ik woon in Amsterdam maar daar is het me te druk. Na veelvuldig veldonderzoek in onder andere Turkije sloot ik me drie maanden op in Twente. Schrijven was niet hartstikke leuk, het was lijden!

Nalezen noodzakelijk?
Katrijn Van Bouwel: Ik liet enkel de uitgever mijn boek nalezen.
Meltem Halaceli: Ik liet een goede vriendin mijn boek nalezen maar dat was niet zo een best idee. Ze was superkritisch en lette op allerhande pietluttigheden ook geschiedkundige feiten werden gecontroleerd. Het resultaat: mijn boek bevat weinig onwaarheden. Ik raad toch iedereen aan het geen vrienden te laten nalezen.

Hoe zoek je een uitgever?
Katrijn Van Bouwel: Bekijk je boekenrek. De hamvraag is: Van welke uitgever heb ik de meeste boeken? Contacteer die dan.
Annemie Heselmans: Zoek via internet gelijkaardige boeken op en zoek contact met die uitgeverijen.

Katrijn Van Bouwel

Contracten?
Meltem Halaceli: Ik heb mijn contract goed bestudeerd. Laat je contract nakijken door de auteursbond. Dit is vooral belangrijk als je boek later vertaald of gefilmd wordt. Auteursrechten moeten veilig gesteld worden.
Katrijn Van Bouwel: Voor het geld hoef je geen boek te schrijven. Op een boek van 20 euro krijg je 10 % dat betekent 2 euro per boek. Vraag een voorschot op royalty’s.
Annemie Heselmans: Ik ben veel te naïef geweest. Je bent supergelukkig dat je boek uitgegeven wordt maar onderhandel toch maar voor je contract.

Wat vindt een uitgeverij belangrijk?
Katrijn Van Bouwel: Een uitgeverij zorgt ervoor dat het boek in de media komt, zo stijgen verkoopcijfers eenmaal dat de auteur op televisie is geweest. Omdat er weinig literaire programma’s zijn dagen auteurs op in talrijke amusementsprogramma’s. Een uitgeverij zal van een debutant verlangen dat ze of hij mediageniek is, niet dichtslaat voor een camera en goed kan praten. Te vlot zijn is ook veelal niet goed. Naast je boek spelen andere factoren een rol.

Annemie Heselmans

E-book?
Katrijn Van Bouwel: Van mijn boek komt er geen.
Annemie Heselmans: Ik vond het een must en vanzelfsprekend.

Nog dromen?
Meltem Halaceli: Ik droom van nog een boek. Ik ben bezig met een nieuw project, een TV reeks. Een TV reeks is moeilijker, over een boek heb je controle, een scenarist heeft er geen.

 

Na het inspannende Debutantenbal hadden we nood aan iets meer ontspanning en gingen op ontdekking in

het boekbindenatelier RE-DO


Grafisch ontwerpers Tille Lingier en Linde Luyten vormen samen RE-DO. Ze schuimen drukkerijen af op zoek naar papieroverschotten, eerste drukken, misdrukken waar ze vervolgens boekjes, agenda’s en allerhande leuke voorwerpen in papier meemaken. Oud campagnemateriaal zoals van de Opera van Vlaaanderen wordt in hun handen totaal iets nieuws. Hun ecologische unieke producten zijn op verschillende verkooppunten te verkrijgen. De bezoekers van de schrijfdag leerden boekjes maken met heel eenvoudig materiaal zoals gerecycleerd papier, een kleine pers en lijm. www.redopapers.com

 

 

Het programma van de schrijfdag was zeer divers, voor elk wat wils. Zo vermeld ik nog graag de pitch bij een uitgever en het literair spreekuur met mogelijkheid tot feedback op eigen poëzie, proza, theatertekst of non-fictie werk.
Wie zijn boek liever in eigen beheer wil uitgeven kon voor info terecht bij SKRIBIS die de schrijver graag professioneel en persoonlijk begeleidt. www.skribis.be

Deze dag is voor ons reporters van KUNSTPOORT voorbij gevlogen. We werden ondergedompeld in een overvol schrijfbad. Dit verslag is slechts een weerspiegeling van een dag met veel info,  workshops, lezingen, gesprekken. Een dag waarop door schrijvers en aspirant schrijvers genetwerkt werd, contacten gelegd en perspectieven werden geopend voor de toekomst. Hopelijk komt er voor schrijvend Vlaanderen nog een 11de editie.

Organisatie: Creatief Schrijven
http://creatiefschrijven.be/
Waalsekaai 15
2000 Antwerpen
03 229 09 90
info@creatiefschrijven.be

Tekst: Kathleen Ramboer
Fotografie: Bernadette Van de Velde

 

Plaats een reactie