expo GENT VAN MORGEN

Een tentoonstelling over de digitalisering van onze maatschappij.

Wie tijdens de Gentse Feesten wil ontsnappen aan het feestgedruis en graag een graantje cultuur meepikt kan terecht in de stadsbrouwerij Gruut. Daar wordt je binnen en buiten geconfronteerd met prangende beelden over de digitalisering van onze maatschappij en impact op de samenleving.
Deze expo is een initiatief van Marieke Selhorst zaakvoerder van werkplaats Het Objectief. Met de expo voor ogen lanceerde Het Objectief een open call aan Gentse kunstenaars om werk rond dit thema in te sturen. Met dit initiatief wil Het Objectief een offline platform bieden aan kunstenaars en meer mensen met kunst in aanraking brengen wat tijdens de Gentse Feesten zeker moet lukken. Het is tevens een prima gelegenheid om nieuwe materialen en duurzame dragers uit te testen.

https://www.hetobjectief.com/activiteiten

Deelnemende kunstenaars

Guillaume Van Moerkercke (tekening), Jelle Van Den Heede (collage), Francis Vanhee (mixed media), Hendrik Braet (foto), Sylvia Konior (foto), Gert De Backer (collage) en Joris Deleersnyder (foto).

Reflecties

KUNSTPOORT woonde de opening bij.
Vooral de originele ophanging viel me op. Deze tilt sommige werken, letterlijk en figuurlijk, op een hoger niveau.

Sylvia Konior

Sylvia is als jonge fotografe van mening dat de oudere bevolking vaak vergeten wordt in de media. Als vroegere inwoner van Gent ervaart ze dat opvallend weinig rekening gehouden wordt met een oudere generatie, niet op vlak van mobiliteit en niet op technologisch/elektronisch vlak. Sylvia Konior creëerde een bevreemdende foto van een oma die naast de obligate klassieke wandelstok ook een video-bril als attribuut weet te appreciëren. https://www.konior.be/nl/

Francis Vanhee Atelier Vanhee

Francis Vanhee treedt hier buiten de paden van zijn job als concertfotograaf. Toch is de muziek niet ver weg. Zijn fotografisch beeld gaat gepaard met een soundtrack van The Bony King Of Nowhere – Bram Van Parijs – Mirages (ZONEZEROZEROZERONINE).
Francis Vanhee hekelt de drang om telkens opnieuw selfies te maken. De ophanging versterkt de kracht van het werk. De foto, lijkt mij een hedendaagse piëta, ontsnapt op deze locatie aan selfies. Verankerd, hoog op een ruwe verweerde muur, wordt de kijker de mogelijkheid ontnomen een perfecte selfie te maken.
https://www.facebook.com/francis.vanhee1

 

 

Jelle Van Den Heede

Illustratrice Jelle Van Den Heede creëerde poëtische, esthetisch prachtige collages met een subtiele gelaagdheid. De strijd tussen het verlangen naar stilte en de verlokkingen van de drukke digitale wereld is voelbaar. Spijtig dat weerspiegelingen van glas een totaal ervaring verhindert.
https://www.facebook.com/jelle.vandenheede

 

 

 

 

 

Hendrik Braet

Hendrik Braet registreert en documentarieert. Digitalisering veronderstelt een perfecte wereld maar deze is ook menselijk door bepaalde ‘foutjes’. Met de beelden van Hendrik Braet wordt duidelijk dat achter het documentaire een poëtische werkelijkheid schuilgaat.
https://www.facebook.com/hendrik.braet
https://www.hendrikbraet.be/

Joris Deleersnyder

Joris Deleersnyder bevraagt onze bijna religieuze verering van technologie. Volgens Joris Deleersnyder hebben we tegenwoordig bijna zo veel vertrouwen in technologie als vroeger in God. De fotograaf onderzoekt met de nodige knipoog hoe een priester met technologie de kerk voor een jongere generaties aantrekkelijk kan maken. Een vleugje kritiek van de fotograaf: op sociale media kan je met Jezus geen connectie maken.
https://www.facebook.com/JorisDeleersnyder
https://www.jorisdeleersnyder.be/

 

 

Guillaume Van Moerkercke

Eerst zie je de verrekijker, pas als de blik de hoogte in gaat ontdek je de gemultipliceerde tekening van Guillaume Van Moerkercke. Een verrassende accrochage en kritische kijk op verregaande digitalisering, selfiecultuur en voyeurisme van de sociale media.
https://www.facebook.com/guillaume.van.moerkercke

         

Gert De Backer De Muiterij

Gert De Backer toont hier compositorisch sterke collages in een aparte stijl. De oranje kleur doet me denken aan Bauhaus publicaties en ook wel aan The Sixties. Zijn visie? Big Brother is looking you. Onze privacy komt meer en meer in het gedrang door vergevorderde technologie. Voelen we ons nog comfortabel bij het (on)vrijwillig delen van persoonlijke gegevens aan overheden en bedrijven? Waar ligt de grens?
https://www.facebook.com/gert.debacker.1
https://demuiterij.be/

De kunstenaars geven zeker geen antwoord op de vraag hoe GENT VAN MORGEN eruit zal zien. Wel hebben ze allen een duidelijke visie op digitalisering en verbeelden die met verve. Een knipoog is nooit veraf. De diversiteit in techniek en aanpak is een pluspunt van deze verfrissende tentoonstelling.

 

 

Info

tijdens de Gentse Feesten van 19 tot 27 juli 2019
elke dag van 14:00 tot 01:00
Stadsbrouwerij GRUUT
Rembert Dodoensdreef 1
9000 Gent
zie de tentoonstellingen/evenementenpagina van KUNSTPOORT
https://kunstpoort.com/tentoonstellingen/
en https://www.hetobjectief.com/activiteiten

 

Tekst en beeld Kathleen Ramboer

3 gedachtes over “expo GENT VAN MORGEN

  1. […] Kunstpoort Koop je zelf ook Kunst? En welke? Marieke Selhorst Bij aankoop speelt de stijl van een werk voor mij geen rol. Authenticiteit is wat telt. Ik wil in een kunstwerk de kunstenaar herkennen. Het werk moet ruimte laten voor een eigen verhaal en interpretatie. Bovendien is het boeiend als een werk je een andere blik biedt op gewone dingen. Ik koop niet alleen kunst maar ondersteun vooral kunst. Ik bied een draag vlak aan de kunstenaar om met zijn werk naar buiten te komen. Het prijskaartje van de tentoonstelling GENT VAN MORGEN die ik organiseerde tijdens de Gentse Feesten was volledig voor mijn rekening. zie de reportage over de expo op KUNSTPOORT https://kunstpoort.com/2019/07/20/expo-gent-van-morgen/ […]

    Like

Plaats een reactie