Industriemuseum Gent opent met Industriefestival 29.09 – 30.09.2018

Het MIAT Gent wordt Industriemuseum

Tijdens het laatste weekend van september gaan de deuren van het Industriemuseum open voor het grote publiek. De naam ‘MIAT’ wordt voorgoed verleden tijd, en een kersverse hoofdtentoonstelling over mensen en machines luidt meteen een nieuw tijdperk in. De opening van de tentoonstelling zal niet onopgemerkt voorbijgaan, want op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 kan iedereen het museum gratis ontdekken tijdens een heus Industriefestival.

Een nieuw verhaal

De nieuwe tentoonstelling onthult de sporen van de industriële geschiedenis en doet dat niet zoals in de oude schoolboeken, maar op een toegankelijke, levendige manier. 12 mannen en vrouwen geboren tussen 1660 en 1965 nemen bezoekers mee in een verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

Het bezoek leidt langs vier grote boxen. In elke box zijn drie getuigen aan het woord die vertellen over hun leven als arbeider, handelaar of ondernemer en tonen hoe het er in hun tijd aan toeging. In een vijfde box vinden we een gigantische ‘selfactor‘, de machine die ook in de film Daens een belangrijke rol speelde. Het helse lawaai van de machine werd door muzikant Flip Kowlier vakkundig verwerkt tot een ritmisch deuntje vol fabrieksgeluiden. De authentieke klanken werden volledig bewaard, maar een laag effecten geeft de cadans van de machine in het museum een soort muzikaliteit.

Foto: De selfactor; de machine die in de film Daens een belangrijke rol speelde.

Industriefestival
Programma

Zaterdag 29 en zondag 30 september wordt iedereen uitgenodigd op het Industriefestival, het openingsfestival van het Industriemuseum. Het Industriemuseum is een levendig museum en dat zullen bezoekers tijdens het Industriefestival ook zo ervaren.

De oude textielmachines en drukpersen draaien er nog steeds.
Er worden workshops georganiseerd rond vilten, spinnen, drukken en tinkeren.
Er is ook randanimatie voorzien in het museum en de museumtuin.

Instaprondleidingen, fietstochten, wandelingen, demonstraties door een echte – jonge – smid, een gezamenlijke zangstonde met Allez, Chantez… In een ware kermissfeer vindt elk er iets naar zijn zin. Ook de feestmakers van CirQ zijn van de partij met hun kindverbetermachine en een fijne pop-up quiz.

Praktisch

Industriemuseum
Minnemeers 10
9000 Gent
zaterdag 29 en zondag 30 september 2018
van 10 tot 18 uur.
Gratis.

 

Meer info en het volledige programma
www.industriemuseum.be

3 gedachtes over “Industriemuseum Gent opent met Industriefestival 29.09 – 30.09.2018

  1. Mooi en interssant artikel. Wat gaar er gebeuren met al het materiaal dat aanwezig was in het MIAT museum, drukpersen enz…worden die aan de oorspronkelijke eigenaars terug bezorgd? 🤔🤔🤔
    Benieuwd om het nieuwe museum te ontdekken…

    Like

    • Ze waren nog druk aan het werk maar volgens mij blijven de meeste machines staan maar in een andere opstelling. Het ganse museum heeft ook een opknapbeurt gekregen met een compleet nieuwe look, mooi!

      Like

    • Het industriemuseum stuurde mij dit antwoord:
      Industriemuseum Gent Bedankt voor het artikel!! Om de reactie te beantwoorden van een van jullie lezers. De meerderheid van de drukpersen verhuisden naar niveau 4. Deze verdieping is de volgende in de rij om een make-over te krijgen. In mei opent dan de nieuwe drukkerijafdeling met nog meer drukpersen en ruimte om de handen uit de mouwen te steken!

      Like

Plaats een reactie