Pitch met Vrijdag

Schrijfdag 2018 De Krook 16.10 uur
Patrice De Meyer, verhalenschrijfster, heeft zonet een pitch met uitgeverij Vrijdag achter de rug. We treuzelen niet en strikken haar onmiddellijk voor een interview. Enthousiast kijkt ze ons aan. “Natuurlijk zie ik een interview zitten, ik heb nog bakken energie” lacht ze ons toe.

 

Kunstpoort Hou je een positief gevoel over aan deze ontmoeting met de uitgever?
Patrice De Meyer Het manuscript van mijn verhaal heb ik netjes ingebonden overhandigd. De uitgever heeft het meegenomen voor feedback. Hij vroeg me: “Is dat nu af”? “Wanneer is een verhaal af”? Wat ik schrijf laat ik altijd even rusten. De volgende dag lees ik met verse ogen mijn neergepende tekst opnieuw. Een verhaal kan je ‘verprutsen’. Op een bepaald moment laat je je kind los.
Ik kreeg constructieve feedback en schrijfadvies. De uitgever leerde me mijn tekst structureren en de dialogen beter maken.

Kunstpoort Voelde je stress voor deze eerste ontmoeting met een uitgever?
Patrice De Meyer Helemaal niet, een gevolg van mijn verschillende schrijfopleidingen. Ik stak veel op van de lessen Literaire creatie aan de academie van Deinze.

Kunstpoort Flarden, de titel van je boek, zit alvast goed. Waarom deze titel?
Patrice De Meyer We leven in flarden. Bij vrienden bewegen we ons anders dan thuis, als op het werk. Wat zijn herinneringen? Flarden uit de puzzel van ons leven waar we stukjes van verloren zijn.

Kunstpoort Is je werk autobiografisch?
Patrice De Meyer Ik haal inspiratie uit ontmoetingen. Ieder mens heeft een geheim, in zekere zin een dubbel leven. Dat is de rode draad in mijn verhalen. In mijn boek zit veel emotie. Mijn verhalen zijn grappig en triestig tegelijkertijd. Flarden handelt over verschillende werelden, o.a. de bedrijfswereld, met telkens een aangepast taalgebruik. Met het theater ben ik vertrouwd vandaar de filmische opbouw van mijn verhalen, de beschrijvingen, het gebruik van dialogen. Schrijven is een eenzaam beroep daarom verzorgde ik een tijdje straatanimatie.

Kunstpoort Een schrijfster gaf werk uit in eigen beheer en verhindert zo dat iemand aan haar tekst sleutelt. Zou jij daar erg in hebben?
Patrice De Meyer Een uitgever mag gerust aan mijn tekst sleutelen als het boek er maar beter van wordt.

Kunstpoort Wat boeide je nog op de schrijfdag?
Patrice De Meyer Met belangstelling volgde ik de infosessie Synergie tussen schrijver en illustrator. Illustraties bij mijn verhalen zou ik top vinden maar liever geen beelden die louter de tekst weergeven. Een illustratie moet meer zijn dan dat en iets aan het woord toevoegen. Een wisselwerking tussen woord en beeld, het overstijgen van de tekst, als de illustrator hier in slaagt dan is zijn opdracht vervuld. Zelf heb ik plannen voor een kinderboek en heb een illustrator op het oog.

Kunstpoort Heb je een vaste stek om te schrijven?
Patrice De Meyer Op mijn ‘koer’ installeerde ik een schrijfhoek maar de zetel in mijn living is nog altijd de uitverkoren plek om verhalen neer te pennen.

Kunstpoort We hopen dat er nog massa’s verhalen geboren worden in die bewuste zetel en wie weet ooit een roman of kinderboek. Geniet van elk woord dat je optekent.

 

Tekst Kathleen Ramboer
Foto Eric Rottée

 

2 gedachtes over “Pitch met Vrijdag

  1. Interessant interview over het soms lange proces dat een schrijver doorloopt voordat een uitgever met hem/haar in zee wil gaan.
    Vergelijkbaar met de contacten tussen beeldend kunstenaars en kunstgalerijen.

    Like

Plaats een reactie