Een ongebonden ontmoeting op de schrijfdag 2018

KUNSTPOORT publiceert een drietal interviews met markante personen aanwezig op de Schrijfdag 2018.
Eerste in de rij Dirk Seynhaeve van De Ongebonden Boekbinderij

De akelig grijze lucht bij de start van de Schrijfdag deed niet vermoeden hoe mijn stemming later op de dag deze vale kleur zou overstijgen. Plaats van het onthaal: De Krook, de BIB van stad Gent. Op het Miriam Makebaplein heetten verschillende standjes me welkom. Een tafel vol boeken met leuke vintagecovers vroeg om een woordje uitleg. Dirk Seynhaeve vertelde me rustig hoe het allemaal begon en verder evolueerde.

Kunstpoort Wat ligt aan de oorsprong van deze 100% handmade boekjes?
Dirk Seynhaeve Het begon met mijn passie voor fotografie. Ik vond niet het ideale fotoboek: te groot, te klein, te dik, te dun….. Het werkte niet. Zoals ik experimenteer met fotografie zoek ik ook de grenzen van het boek op.

Kunstpoort Waar kreeg je het metier in de vingers?
Dirk Seynhaeve  4 jaar lang volgde ik verschillende boekbindmodules bij SYNTRA Brugge en een Paper workshop bij Richard Lee  San Cristobal de Las Casas Mexico. Het oude vak is terug in. Ik probeer aan de klassieke methode iets nieuws en hedendaags toe te voegen. Kenmerkend voor mijn boeken is de zichtbare binding. Ik werk volgens het magnumprincipe.

Kunstpoort Het magnumprincipe? Graag een woordje uitleg.
Dirk Seynhaeve Het magnumprincipe is een eigen uitdrukking en refereert aan het gezegde -oude wijn in nieuwe vaten-. Ik geef een voorbeeld. Een frisco kocht niemand meer. Toen bracht men de magnum op de markt, een iets grotere frisco met een lichtjes andere vorm. Een nieuw sterk product werd geboren.

Kunstpoort Welke materialen gebruik je?
Dirk Seynhaeve De keuze van het materiaal kan variëren van gevonden, gerecycleerde producten tot handgeschept fair trade papier of linnen. Schriften en agenda’s zijn steeds unieke exemplaren. Mijn passie voor reizen vormt een perfecte uitgangsbasis voor mijn zoektocht naar divers gerief. De markten van Parijs zijn echte schatkamers voor De Ongebonden Boekbinderij. Wat oud is krijgt een tweede leven.
Naast boeken creëer ik ook objecten. Zoals dit boekje met lottokaartjes uit Mexico.

Kunstpoort Hoe lang timmer je reeds aan de weg?
Dirk Seynhaeve Ik ben een 5 tal jaren bezig. Sinds januari 2018 is De Oude Binderij mijn bijberoep.

Kunstpoort Een laatste vraag. De Ongebonden Drukkerij, een intrigerende naam, waarom “Ongebonden”?
Dirk Seynhaeve Ongebonden gebonden dat klinkt tegenstrijdig maar dit bevat wel de essentie van De Ongebonden Boekbinderij. Het niet gebonden zijn aan de regels en verplichtingen van de traditionele boekbinders. Het creatieve heeft voorrang op de traditie. Ik neem de vrijheid zelf te bepalen welke boeken ik maak, wat ik mooi vind of niet.

Dankjewel Dirk voor dit gesprek aan de voordeur van de Schrijfdag 2018.

Dolgelukkig verliet ik de stand met een 100% Handmade boekje. Wie schrijft die blijft, zeker als je met pen of potlood op een boekje van De Ongebonden Drukkerij je teksten neerschrijft.

Info
Dirk Seynhaeve
Louis De Smetstraat 12
9050 Ledeberg – Gent

www.dirkseynhaeve.be
www.deboekbinderij.be
dirk@dirkseynhaeve.be

 

 

tekst en fotografie Kathleen Ramboer

 

3 gedachtes over “Een ongebonden ontmoeting op de schrijfdag 2018

  1. Taaltip: gebruik nooit uitroeptekens in een titel
    Grafisch detail (niet zo belangrijk): probeer de twee lijnen van een kop gelijk te laten lopen)
    Nog een taaltip: ‘refereert naar’ is fout. ‘Refereert aan’ is correct.
    Groet,
    Gerrit

    Like

    • Dank je voor de professionele tips, de 2 lijnen laten gelijk lopen lukt niet in het sjabloon van wordpress. Dat vind ik ook heel vervelend en weinig esthetisch. Jou teksten blijven welkom!

      Like

Plaats een reactie