Drawing Days: tekenen in the picture

Drawing Days drie dagen lang tekenen in the picture 

19 september, 30 september en 1 oktober 2017 te Gent
een initiatief van KUNSTWERKT en diverse partners
85 medeorganisatoren met 110 activiteiten
http://www.kunstwerkt.be/ 
http://www.drawingdays.be

Kunstpoort was er als de kippen bij om vrijdag de aftrap mee te maken van de Drawing Days. Het begon met een gemoedelijke persmededeling.
Annelies Storms, schepen van cultuur stad Gent:
Gent is blij partner te zijn van deze Drawing Days. Waarom? Iedereen tekende als kind, dit talent kan je tijdens deze driedaagse opnieuw ontdekken. En… Gent gelooft in kunst op straat.
Katrien Boogaerts coördinator van Kunstwerkt: Drie dagen lang is Gent een gigantisch atelier vol creativiteit zonder grenzen. Iedereen, jong en oud, beginner en geoefend tekenaar willen we aan het tekenen krijgen, iedereen moet het voelen kriebelen.
Waarom Gent voor de tweede maal gaststad is voor het tekenfestival?
Gent is een muziekstad, we leggen de link met muziek, zetten tekeningen om naar muziek
Gent is een sociale stad, tekenen is een universele taal dat tonen kunstenaars in de lokalen van In-Gent vzw, het inburgerings- en integratieagentschap van de Stad Gent.
Gent is experimenteel, kijk naar NEST waar bruisende experimentele activiteiten te beleven vallen
Gent is een familiestad, met het Waar is Wasco boekje? ga je op stap met het ganse gezin.
Gent is een cultuurstad, prachtige locaties nodigen je uit en hebben een enorm tekenaanbod. Alle bewoners van deze prachtige Bijlokesite, ons thuisfront, kregen we mee in het verhaal.
En… er is terug de WINDOW WALK, onze vaste waarde heeft een nieuwe wind in de zeilen!
Honderd tekenaars nemen ramen onder handen en dit is nieuw, geïnspireerd door een tekst van auteur Peter Verhelst.

  

Na de persmededeling is KUNSTPOORT klaar om een aantal locaties te verkennen.

DE BIJLOKESITE

MINI ZINE FEST

Valentine en Gerlin zijn buren en ze houden van zines! Daarom organiseren ze Zine Happenings. Tijdens Drawing Days focussen ze op geïllustreerde zines. Wij hadden een gesprek met Dennis van Vite. Dennis Marien is naast zijn job een uitgever van boeken met narratief beeldend werk. Hij contacteert zelf illustratoren en zoekt een passend drukproces. Hij werkt lowbudget daarom worden boeken soms gedrukt in Servië, Nederland… Winst is er niet. Maar het resultaat maakt veel goed.
meer info op http://editionsvite.tumblr.com/
Wellicht zijn de boeken van Vite in de toekomst te koop bij Epic Gent.

THE WALL BEHIND THE LABEL

44 mensen kijken achter hun etiket (burn-out, depressief…) en geven een beeldend antwoord op de vraag “Wat is volgens jou de essentie van je probleem?”


Rebekka Rogiest creatief therapeut, nog beelden ophangend aan THE WALL, staat ons te woord.
Wat is ARTCROSSING?  THE WALL BEHIND THE LABEL?
Kunst is bij ons een middel om verandering te brengen in een psychische toestand. Of hier echte kunst gemaakt wordt? Dat is niet belangrijk. We staan stil bij bepaalde symptomen en komen tot eigen antwoorden. Geen academie. Wel een atelier waar iedereen de tijd en ruimte neemt om via beeldend werk zijn/haar eigen verhaal te vertellen, te experimenteren en tot oplossingen te komen. Zelf ben ik geen kunstenaar, ik ken wel de basistechnieken. Ik ben een therapeut die kunst gebruikt.
meer info op https://www.artcrossing.be/behind-the-label

DE PORTRETTENFABRIEK

Tim Mannens en Tille Pepermans, 2 illustratoren bevolken op de Bijlokesite het 3-gatensalon. In deze installatie nemen tekenaars plaats en bezorgen een gepersonaliseerd portret aan de bezoekers.

  
Wie is de man en vrouw achter deze 2 tekenaars?
Tille Pepermans is pas afgestudeerd als master in de beeldende kunst. Een job als illustrator ziet ze zeker zitten. Waarom ze deelneemt aan dit initiatief? Ik vind het enorm fijn contact te hebben met mensen. Op deze manier wordt ik gepusht om buiten de vier muren van mijn atelier te treden en uit te breken.
Tim Mannens werkt in het beroepsleven als mediaverantwoordelijke. Hij is een creatieve duizendpoot, illustrator en ook nog eens parttime acteur. Hij werkte mee aan het sociaal ‘kuikentjes’ experiment van productiehuis CirQ tijdens de Gentse Feesten.
https://tillepepermans.com/
http://www.mannens.be/

AAN TAFEL

met Elorina Robin
Elorina Robin is de artiestennaam van Emilie Ceriez.
Ze zegt het zo mooi op haar site “Designer by day…artist by night”. Overdag werkt ze als productdesigner, het ontwerpen van meubelen, interieurproducten… ’s Avonds is het tijd voor het creatieve meisje Elorina Robin dat verwonderd naar het leven kijkt en toeschouwer is van haar eigen leven. Lino is voor haar een passie, een hobby. https://elorinarobin.com/

Op de Bijlokesite kan iedereen onder begeleiding van Elorina aanschuiven aan een lange linotafel om de langste Gentse lino ooit te maken. Kunstpoort volgde het prille begin. Twee dames waren om 11 uur reeds aan het werk. De bedoeling? Het publiek laten kennis maken met techniek en allerhande materiaal. Dit materiaal is trouwens het ganse jaar door te huur bij KUNSTWERKT onder de vorm van een grafiekkoffer. De linosnede wordt op zondag 16u geprint/aangeduwd op Japans papier. Er komt geen pers aan te pas.

Omgeving van de Zuid

NEST – DRAW

NEST staat voor ‘a new established state of temporality’. NEST gehuisvest in de oude stadsbibliotheek aan de Zuid is een bruisend nest, vol creatieve pop-ups, startende bedrijfjes en boeiende evenementen. Kunstpoort bewondert er CONNECTING TRIANGLES van Draw, een driedimensionaal rondreizend kunstwerk. Jochen Samson, schilderkunstenaar en Andrea Frieling, graficus, gaan in dialoog en decoreren de driehoeken van CONNECTING TRIANGLES tijdens de Drawing Days door interactie.
Wat is CONNECTING TRIANGLES? Ward Delbeke legt het me uit.
Het is een abstracte kunstinstallatie, opgebouwd uit vlakken en scharnieren die toelaten om willekeurige ruimtefiguren te construeren. Het is vooral een functioneel sculptuur want een bank en tafel behoren tot de installatie. Mijn liefde voor kunst en design komen hier samen. Dankzij een Crowdfunding-programma is de totale sculptuur gefinancierd. Elke driehoek is gesponsord door de crowd. NEST is een perfecte ruimte voor onze installatie. Ze ergens neerpoten is niet evident.
Hoe brengt het 3D sculptuur mensen aan het tekenen tijdens de Drawing Days?
Het sculptuur prikkelt de verbeelding. De tekenaar krijgt een lijntekening van de installatie. Gevraagd wordt de creativiteit de vrije loop te laten, een figuur, een object, een dier te herkennen in de driehoeken en de lijntekening in te  kleuren met je figuur voor ogen. Het sculptuur wordt hier tot leven gebracht en brengt mensen samen.
Surf naar www.drawward.eu voor meer info omtrent het project.

WATERLIJNEN drijvende tekening op het water

Conceptueel kunstenaar Sabine Oosterlynck laat in het Zuidpark etiketten drijvend dansen op het water. Water is hier het draagvlak, de aan elkaar gestikte etiketten de tekening.
https://sofragile.wordpress.com/

HET DRIE GATEN TATTOOSALON

In de Bibliotheek De Krook lieten Bert en mezelf ons graag verrassen. De witte wand met drie gaten konden we niet weerstaan. Achter de wand tekenen er drie tekenaars er drie dagen op los en bezorgen al wie wil een tijdelijk tattoo. Welke tekening? Dit blijft mysterie!

          

Het Berouw – De Tuin van Kina

Bloemen Van Dichtbij

zondag 1 oktober
De Tuin van Kina heeft een unieke verzameling plantenmodellen, uitvergrote bloemen en planten. Deze worden onder begeleiding van Anaïs Van Goethem getekend en ook met aquarel geschilderd. Vooral kinderen kijken vol verwondering naar de bloemmodellen. Ook de ouders, volwassenen laten zich meeslepen in de wondere wereld van vorm en kleur. De mooie resultaten liegen niet. Hier werd nauwkeurig geobserveerd.

 

         
voor meer info over de tuin van Kina, activiteiten en expo’s zie http://dewereldvankina.be/
voor meer info over Anaïs Van Goethem zie http://madebyanais.be/nl/

Plantentuin

Drawing the Art in Science “Stilleven”

zondag 1 oktober
Een stilleven samenstellen met unieke stukken uit het Gents Universiteitsmuseum dit kan in het Palmarium. Schedels, wetenschappelijke instrumenten, planten en nog veel meer… het is er allemaal. Het Palmarium is voor deze ene keer omgetoverd in een atelier waar iedereen met volle concentratie in stilte aan het tekenen is. Medewerkers van het Gents Universiteitsmuseum zijn aanwezig en geven wat meer uitleg bij de unieke soms vreemde objecten. De Drawing Days krijgt hier nog een staartje: een selectie van tekeningen vindt op 8 oktober een plek op ‘Science as Art’, de tentoonstelling ter gelegenheid van 200 jaar UGent.

 

 

 

Al deze activiteiten maakten ons dagje Drawing Days boeiend en inspirerend. Van één ding heb ik enorm spijt: mijn tekenpotlood bleef onderaan de rugzak zitten.

Bekijk ook de video van Bert Vannoten over Drawing Days op deze blog.
https://kunstpoort.com/2017/10/02/3276/

 

tekst en foto: Kathleen Ramboer

 

 

2 gedachtes over “Drawing Days: tekenen in the picture

Plaats een reactie