Urban Life Festival: Zinnema en Zassii slaan de handen in mekaar

Op 7 en 8 maart vindt de zevende editie van het Internationaal Urban Life festival plaats te Anderlecht, in de lokalen van Zinnema aan de Veeweidestraat. Op dit festival kunnen jonge choreografen, semi-professionals, zich volop uitleven in het onderzoeken en beleven van nieuwe dansvormen.

first picture second

Eendracht maakt kracht

Zinnema: een Brusselse organisatie die zich richt tot vrijetijdsartiesten en via een ondersteunend kader mensen wil enthousiasmeren, inspireren en laten evolueren in diverse kunstvormen.

Zassii: een Brusselse vzw wiens activiteiten zich concentreren rond dans. De doelstelling van deze vzw is mensen rond dans verenigen en hen de gelegenheid en aanmoediging geven zich uit te drukken in het dansen.

De samenwerking tussen Zinnema en Zassii kan al terugbogen op een tijdspanne van 7 jaar. Zassii, beperkt in middelen, kon de organisatorische en logistieke steun van Zinnema uitstekend gebruiken om het festival te organiseren op een manier die aandacht trekt. Na enkele jaren was Zassii voldoende gewapend om de volledige organisatie op zich te nemen, terwijl Zinnema blijft ondersteunen op logistiek vlak en tevens de communicatie verzorgt. Het Urban Life Festival heeft geen vaste basis in Belgie en de locatie van Zinnema leent zich uitstekend voor dit event.

Urban Life festival

Het festival wil jonge choreografen de ruimte en gelegenheid bieden zich te positionneren in de wereld van de dans. Gerenommeerde choreografen verlenen hun medewerking door workshops aan te bieden aan een gevarieerd publiek. Deze beide invalshoeken zorgen voor een interessante en leerrijke ervaringsuitwisseling tussen gevestigde waarden en starters in de dans-choreografiewereld.

Jojo Ngamou, Algemeen Coordinatrice bij Zassii, licht toe

Zassii wil vooral geinteresseerde dansers aanmoedigen. Hiervoor werkt de organisatie onder andere samen met Danspunt dat artiesten aanlevert voor de workshops van Zassii. De uitdaging, kwaliteit aanbieden met een beperkt budget en toch gewicht in de schaal leggen op vlak van artiesten, wordt hierdoor ingevuld.

Het festival zelf wil opportuniteiten creeeren en de mogelijkheid bieden om internationaal gereputeerde choreografen aan het werk te zien tijdens de workshops.

Jojo geeft ons een snelcursuDSCF0740 1s met betrekking tot de genres die vandaag, 8 maart, aan bod zullen komen. Dit doet ze op een geweldig enthousiaste manier. Terwijl ze de juiste woorden zoekt om de genres en hun  bewegingen en ritmes  te beschrijven krijgen we als opwarmer al een gratis mini festival te zien: dansen lijkt ook wel haar passie te zijn. Dancehall en Krump krijgen onmiddellijk vorm. Gepassioneerd vertelt ze verder over de subtiele verschillen die aangeven over welk genre het zou kunnen gaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat elke danser zijn emoties in het dansen legt en doet wat het moment aanbiedt, tot er vorm in komt die kan leiden tot een bepaalde norm. Ook op vlak van kledij is er geen richtlijn, behalve dat elke danser aantrekt waar hij of zij zich goed in voelt. Meestal wordt er dan ook stadskledij en gewoon schoeisel gedragen.

Vooraleer ze ervan doorgaat, vertelt Jojo nog snel dat er dit jaar een extra aan het festival wordt toegevoegd, op 5 september op het Rogierplein te Brussel. Op het  programma staan een wedstrijd Hiphop en een modern bal, waarbij het er op neerkomt dat men de aanwezigen aan het dansen wil krijgen, door het aanleren van vier verschillende types dans. Hiervoor worden verschillende dansgezelschappen aangesproken die de gepaste stijl weten aan te wenden om dit doel te bereiken. Er zullen tevens enkele workshops plaatsvinden op een ietwat afgelegen en rustiger plek.

Angel getuigt

Op weg naar de eerste workshop vliegt Angel, communicatieverantwoordelijke bij Zassii, onze richting uit. Deze enthousiaste jongedame heeft ook een eiDSCF0741 1gen danscentrum – Contre-tendance – en reist al dansend de wereld rond. Met langs moeders kant Antilliaanse- en langs vaders kant Kongoleese roots, volgde ze oorspronkelijk een opleiding klassieke dans om met die bagage verder op zoek te gaan naar een eigen stijl, weg van de blanke tradities. Via Hiphop kwam ze terecht bij Dancehall.

Ze vertelt gepassioneerd over de oorsprong van haar geliefde dansgenres. De zoektocht van afro-amerikanen om hun frustraties te kanaliseren leidde tot ontladende bewegingsvormen die met de tijd herkenbaar werden en onder diverse noemers konden ondergebracht worden.

Voor Angel betekent het dansen zich vrij kunnen uitdrukken tot er bepaalde erkenningspunten en zienswijzen aan de oppervlakte komen. Ze ervaart trouwens dat al die verschillende vormen dichter bij mekaar aanleunen dan men op het eerste zicht zou denken.

Meesters aan het werk

Yannick Karys heeft een dansschool in Etterbeek. Ze richt zich voornamelijk op klassieke dans – de basis voor alle andere vormen – en jazz. In haar worksDSCF0788hop worden klassieke passen aangeleerd op moderne muziek, samen te vatten onder de choreografische noemer van Moderne Jazz.

Het festival, waaraan ze reeds verschillende keren heeft deelgenomen, biedt leerlingen de mogelijkheid om choreografie op scene te brengen, samen te werken met andere choreografen en zich te mengen met andere scholen. Deze verruiming kan alleen maar leiden tot betere zelfontplooiing in de wereld van de dans.

DSCF0753 arms for first picture

Blacka Di Danca, voor de gelegenheid vanuit Jamaica overgevlogen naar Brussel, zal het genre Dancehall tot leven brengen. En dat is ook wat er gebeurt op de scene. Op de tonen van Exodus van Bob Marley vangt de workshop aan met een grondige stertching om vervolgens een aantal foundation steps tot in de details aan te leren.

Tussen muziek en steps door, krijgen we tevens een bagage aan achtergrondinformatie over Dancehall mee. De Foundation Dance ligt aan de grondslag van Dancehall. Dancehall wordt beschouwd als onderdeel van de lokale Jamaicaanse cultuur. We kunnen ook spreken van een life-style die vorm kreeg in het straatleven. De verschillende stromingen binnen Dancehall worden eveneens kort toegelicht.

De workshop wordt afgerond met het op scene brengen van de diverse aangeleerde steps in een indrukwekkend geheel dat bruist van energie, dat wervelt van kleuren en dat schittert door het enthousiasme van alle deelnemers.DSCF0831

.

DSCF0860 1   DSCF0861 1

DSCF0868

Grichka licht het genre Krump toe. Afkomstig uit Frankrijk, Toulouse, begon hij te dansen vanaf de kinderjaren. Hij startte zijn opleiding met ballet, om verder te evolueren naar afrikaanse dans, Hiphop en moderne dans. De evolutie naar Krump laat hem toe zijn persoonlijkheid, wortels, energie en spiritualiteit tot uiting te brengen. Hij is een man die tot het uiterste gaat voor zijn idealen. Hij trok naar Los Angeles en New York om zich onder te dompelen in het ghettoleven en van daaruit Krump beter te begrijpen en te beleven. Zijn inzet om Krump wereldwijd te promoten, bezorgde hem in 2011 en 2012 Europese erkenningen.

Ook in deze workshop wordt gestart met een stretching die niet overbodig lijkt te zijn wanneer we zicht krijgen op het echte werk dat nadien plaatsvindt. Krump lijkt op het eerst zicht gewelddadig. Grichka vertelt tussen de diverse steps door dat Krump ontstond in de Verenigde Staten, meer bepaald in LA waar bendes hun woede en frustraties kanaliseerden via heftige bewegingen. Krump is een mengeling van alles, het heeft geen limieten. Breakdance, HipHop, Klassieke en Afrikaanse dans, … Kortom, alles zit er in vervat. Het is dan ook een dansvorm die aanpasbaar is aan iedere eeuw, aan elk leven en iedere persoon.

     DSCF0763 1  DSCF0878

              DSCF0803   DSCF9484

Enthousiasme alom bij de deelnemers aan de workshops. Ze behoren tot een ruime leeftijdscategorie die gaat van heel prille tieners tot jonge dertigers. Sommigen komen voor een welbepaalde workshop, anderen lanceren zich in de drie stijlen die aan bod komen. Een ding hebben ze gemeen: ze willen dansen en ze genieten allen zichtbaar van wat het Urban Life festival hen biedt!

Magda Verberckmoes Tekst
Eric Rottée Foto’s

DSCF0767 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s